KPY-blogi
20.9.2023
Mervi Järkkälä

Seuraako loiva taantuma vai nousemmeko tästä vaikeasta tilanteesta?

Mistä saamme verotuloja jos yrityksemme kaatuvat? On surullista seurata yritysten konkurssien määrän kasvua. Useat yhteydenotot myös Keski-Pohjanmaan Yrittäjiin kertovat yrittäjien talousongelmista, ostovoiman hiipumisesta sekä tilausten puutteesta. Jos yrittäjät pystyvät ennakoimaan tulevaisuuden muutokset sekä omassa että valtakunnan taloudessa on selviytyminen vaikeista ajoistakin mahdollista. Sekavat hallitusneuvottelut valtakunnassamme verottivat yrittäjien uskoa tulevaisuuteen. Onneksi nyt näyttää kuitenkin siltä, että Suomen hallitus on ja jatkaa toimintaansa. Pieniä auringonpilkahduksia on siis näkyvillä, joka mahdollistaa menestyksemme. 

 Yrittäjät on tyytyväisiä, että meitä on kuultu ja että hallitusohjelmaa pannaan heti budjettiriihessä toimeksi
– Tässä tietenkin toivomme, että työntekijäjärjestömme ymmärtävät vaikean taloustilanteemme. Meidän on kaikkien kannettava kortemme kekoon. Nyt tarvitsemme yhteisöllisyyttä. On hyvä muistaa, että vaikka odotamme miljoonainvestointeja myös alueellemme, on työllisyys juuri nyt pitkälti pk-yritysten varassa. Siksikin yrittäjien taloustilanne tarvitsee työlainsäädännössä uudistuksia – että yrittäjät uskaltavat työllistää. Että saamme koko Suomen pidettyä asuttuna, on meidän huolehdittava siitä, että työntekijät asemoituisivat myös kasvukeskusten ulkopuolelle.

Näin ollen valtiovarainministeriön esitys vastaa hallituksen ohjelmaa, jossa laitetaan julkista taloutta kuntoon, parannetaan yrittäjyyden edellytyksiä ja kannustetaan työn vastaanottamiseen. Ministeriö julkisti pääkohdat ensi vuoden budjettiesityksestään. Vaikka veronkevennykset tukevat ostovoimaa, kotitalousvähennyksen korotukselle kaivataan jatkoa. Ensimmäisenä työn alla on työrauhasäätelyn uudistaminen. Tavoite saada lait läpi eduskunnassa heti keväällä 2024.​ Myös paikallisen sopimisen edistäminen lähtenyt liikkeelle. Lakimuutokset on määrä saada eduskuntaan keväällä 2024.​ Hallitusohjelmakirjaukset ovat tarkkoja ja hyvä pohja työlle.​

Alueellisesti Keski-Pohjanmaan Yrittäjien ja kuntakohtaisten paikallisyhdistysten edunvalvonta keskittyy kuntayhteistyöhön, TE2024 uudistukseen sekä omistajanvaihdosten edistämiseen. Hyvinvointialueiden toimintaa unohtamatta. Yrittäjistä huolenpitäminen tukee sekä alueen että kuntien taloutta sekä mahdollistaa työpaikkojen syntymisen sekä ylläpitämisen.  

Mervi Järkkälä,

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät, toimitusjohtaja
Palveluksessanne vuodesta 1987

Mervi Järkkälä