Jarmo Nahkalan blogi
KPY-blogi
18.2.2022
Jarmo Nahkala

Sorretun yö

Aamulla Taisto Työläinen puki ylleen ulkovaatteet ja keltaisen liivin ja lähti pyöräilemään työpaikalleen isoon tehtaaseen. Yhtiö oli tarjonnut Taistolle hyvän toimeentulon jo kohta kolmenkymmenen vuoden ajan. Taisto oli aloittanut työt tehtaassa jo opiskeluaikoinaan, kesätöiden saamista oli varmasti helpottanut se että Taiston isäkin oli jo tehtaalla töissä.

Saavuttuaan tehtaalle Taisto meni pukuhuoneeseen vaihtamaan työvaatteet ylleen. Pukuhuoneessa hän tapasi Veli Velkasen, vasta valitun uuden henkilöstövaltuutetun. Veli Velkanen on konkurssin tehnyt entinen kuljetusyrittäjä. Hänen konkurssin tehnyt yrityksensä kuljetti kuitupuuta tehtaalle ja valmiita tuotteita satamiin. Edellisenä vuonna neljä kuukautta kestänyt lakko kaatoi Velin yrityksen.

Puita ei tarvittu tehtaalla ja koska Akt oli laittanut yhtiön saartoon tuotteita ei voitu kuljettaa satamiin. Veli Velkanen menetti konkurssissa myös yrityksen velkojen panttina olleen omakotitalon ja hän asuikin nykyisin ammattiliiton omistamassa kerrostalossa vuokralla.

Veli valittiin suurella äänienemmistöllä edustamaan henkilöstöä tehtaan johdon kanssa käytäviin neuvotteluihin, koska katsottiin että hänellä on kokemusta asiasta jo yrittäjäuran ajalta. Hänet valittiin, vaikka hän ei kokemustensa jälkeen todellakaan ole mikään ”liitonmies”, asialla ei juurikaan nykyään ollut merkitystä, koska liiton jäsenyys oli yhä harvinaisempaa ja neuvottelut käytiin paikallisesti.

Taistolla olikin edessään normaalia pitempi työvuoro, koska oli sovittu, että urakoidaan pari viikkoa, jotta saadaan isot kaupat toimitettua, ne korvataan myöhemmin pidennetyillä vapailla. Järjestely sopi Taistolle oikein hyvin, hän aikoi käyttää ansaitut vapaat harvennushakkuisiin perityllä pientilalla, puut hän myisi tietenkin tehtaalle.

Taisto siirtyi työpisteelle ja laittoi napit korviin, hän kuunteli Björn Wahlroosin äänikirjaa. Kirja kiinnosti häntä koska ”Nallekin” oli firman miehiä ja osakkeenomistaja kuten Taistokin. Taisto oli hankkinut vuosien aikana eläkepäivien turvaksi yhtiön osakkeita ja kyllähän yhtiön tuotto turvasi myös osaltaan monen muunkin eläkeläisen eläkkeet, koska eläkeyhtiöthän olivat suurimpien osakkeenomistajien joukossa.

Työ sujui hyvin ja Taiston selkä kastui jo hiestä…

Äkkiä kännykkä soitti yöpöydällä tuttua laulua:

Työn orjat, sorron yöstä nouskaa, maan ääriin kuuluu kutsumus. Nyt ryskyin murtuu pakkovalta, tää on viime ponnistus. Pohja vanhan järjestelmän horjuu. Orjajoukko taistohon”.

Taisto Työläinen heräsi paita hiestä märkänä, helpotus oli suuri, kun hän pian ymmärsi, että kaikki oli vain unta. Taisto nousi ylös, keitti kahvit termospulloon, laittoi vielä viidennenkin siivun kinkkua eväsleivän päälle, hyppäsi maasturiinsa ja ajoi tehtaan pihalle. Taisto puki ylleen keltaisen liivin, edessä olisi jälleen päivä tehtaan portilla lakkovahtina.

JK. UPM:n lakko on kestänyt kohtuuttoman kauan. Lakon on ilmoitettu jatkuvan pahimmillaan maaliskuun puoliväliin saakka. Paperiliiton ja UPM:n väliset työehtosopimusneuvottelut kriisiytyivät jo syksyllä, ja vuodenvaihteen jälkeen UPM:n tehtailla on ollut käynnissä laaja lakko. Lakko on kohdistunut muun tuotannon lisäksi useisiin UPM:n tehtaiden yhteyksissä oleviin voimalaitoksiin, jotka tuottavat lämpöä lämpöverkkoihin. Ao. lakko sekä asiaan liittyvät tukilakot saartoineen aiheuttavat sekä työntekijöille että yrityksille kohtuuttomia ongelmia ja konkursseja. Tilanne on kestämätön ja erityisesti pk-sektorin yritykset kärsivät tilanteesta aiheetta. Seurannaisvaikutukset vievät toimeentulon sekä yrittäjiltä että työntekijöiltä.  

Valitettavasti tarina on totta.
Jarmo Nahkala,
puheenjohtaja
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät

Muita kiinnostavia aiheita

Jarmo Nahkala