19.5.2020
Pasi Rautio

Tiikerin rohkeus on yhtä ja hevosen toista

Synnymme tähän maailmaan vailla pelkoja, rajoitteita ja olettamuksia. Ensimmäiset kiinteän ruoan kokeilut ovat elämyksiä, joista emme osaa vanhemmillemme kertoa. Pienet huulet kuitenkin painautuvat visusti kiinni, jos jokin maku ei osu mukavalle alueelle. Silti joka kerta rohkeasti luotamme vanhempiemme tarjoamiin ruokiin ja kokeilemme.

Kuljemme hymyillen kohti tuntemattomia. Kiipeämme yhä ylemmäs, pompimme rohkeasti jokaiseen vastaantulevaan vesilätäkköön, kaadumme ja nousemme ylös.

Vanhempina opetamme lapsillemme oikeaa ja väärää, paikkaamme kolhuja ja kehotamme varovaisuuteen. Opetamme lapsiamme varomaan kuumaa, syvää vettä, tuntemattomia ihmisiä ja sataa muuta vaaranpaikkaa.

Koulu, työelämä ja yhteiskunta asettavat meille rajoitteita ja toimintamalleja. Meistä jokainen muokkaa niistä omassa päässään omat totuudet ja tavat.

Lopulta huomaamme olevamme aikuisia, jotka eivät uskalla kiivetä puuhun, hypätä vesilammikoihin, kokeilla uusia ruokia, tehdä asioita massasta poikkeavalla tavalla. Päämme sisällä huutaa punainen varoituskolmio sireenien kera kuin Mondeo rikkoutunutta moottoriaan.

Yrittäjänä meidän tulisi olla yhtä rohkeita kuin pienten lasten, joilta aikuiset eivät vielä ole opettaneet pois tärkeimpiä taitoja.

Uskallus kokeilla asioita

Muistatko, kun opettelit ajamaan polkupyörällä? Kaaduit varmasti monen monituista kertaa. Kaaduit vielä silloinkin, kun apupyörät oli poistettu ja takana oli jo monta kilometriä. Mitä teit silloin?

Nousit ylös, pyyhkäisit pölyt lahkeista, oikaisit vinoon menneen lokarin ja nilkutit kotiin paikkaaman haavat. Sen jälkeen nousit uudelleen pyörän selkään ja lähdit kohti uusia seikkailuja. Mietit silloin, miten vältät seuraavalla kerralla samanlaisen kaatumisen.

Muisteletko nyt tuota kaatumista ja kuinka siinä kävi? Et.

Yrittäjinä me kaadumme ja nousemme yhä uudelleen, vahvempina, yksi oppi enemmän taskussa. Joskus teemme vääriä päätöksiä, joskus oikeita. Maailmassa ei edes taida olla yhtään varmaa päätöstä.

Mitä luulet, kysyikö Jorma Lillbacka keneltäkään, onko keskelle Härmän peltoja järkeä rakentaa huvipuistoa? Entä voisiko Tuurin kyläkaupan kaltainen paikka kukoistaa hotelleineen, jos olisi varmisteltu jokainen ratkaisu? Enpä usko.

Rohkeutta kohdata ihmisiä

Mitä jos opettelisimme taas olemaan sen lapsen kaltainen, joka uskaltaa kaupassa jutella tuntemattomille, kertoa mitä on tehnyt, kokenut ja nähnyt? Mitä jos kuuntelisimme ympärillämme olevia ihmisiä samalla tavalla? Ennakkoluulottomasti ja rohkeasti.

Mitä jos uskaltaisimme soittaa ihmiselle, jota kukaan muu ei tohdi lähestyä?

Mitä luulet, olisiko Suomeen koskaan syntynyt ilmiötä nimeltä Nordic Business Forum, jos Hans-Peter kavereineen ei olisi uskaltanut soittaa sellaisille maailmantähdille, joita kukaan ei ollut aiemmin uskaltanut villeimmissä unelmissaan tavoitella piskuiseen maahamme?

Rohkeutta erottua massasta

Mitä jos uskaltaisimme erottua harmaasta massasta? Mitä jos uskaltaisimme tehdä asioita edes piirun verran eri tavalla?

Mitä sinä pelkäät? Mietit taatusti, mitä muut ajattelevat.

Olisiko meille syntynyt seuramatkailun kulttuuria, jos Kalevi Keihänen ei olisi uskaltanut kulkea vastavirtaan chinchillaturkissaan? Olisiko tunneli Tallinnaan pölyttymässä virkamiesten kansioissa, jos Peter Vesterbacka ei ajaisi asiaa? Olisivatko Michel Monroe, Andy McCoy, Darude, Apocalyptica tai Saara Aalto menestyneet maailmalla, jos olisivat miettineet mitä muut ajattelevat?

Se, mitä muut kilpailijat tai kollegat ajattelevat sinusta tai tekemisestäsi, on täysin merkityksetöntä. Sillä on merkitystä, saatko vangittua olemassa olevien ja potentiaalisten asiakkaiden mielenkiinnon. Sillä on merkitystä, millä erotut siitä tusinasta, joka markkinoilla kanssasi kilpailee.

Kun puhumme rohkeudesta, kuvittelemme sitä äärimmäisiksi teoiksi. Lentopelkoisen pitäisi uskaltaa hypätä laskuvarjolla, laulukammoisen osallistua Voiceen tai rapakuntoisen juosta maraton.

Pienet askeleet

Rohkeutta on kuitenkin astua se ensimmäinen askel. Rohkeutta on ostaa se ensimmäinen mainos. Rohkeutta on astua kameran eteen ja tehdä yrityksen ensimmäinen livevideo. Rohkeutta on antaa asiakkaalle takuu, jota kukaan muu ei anna. Rohkeutta on soittaa se puhelu sille, jolle kukaan muu ei uskalla soittaa.

Rohkeutta on ottaa pieniä askelia, kokeilla, erehtyä ja nousta ylös aina uudestaan.

”Tiikerin rohkeus on yhtä ja hevosen toista.”
– Ralph Waldo Emerson

Pasi Rautio
Pasi Rautio