KPY-blogi
15.2.2023
Mervi Järkkälä

Toivotaan että talous kääntyy positiivisemmaksi kuin uskottiin

Suomen talouden kasvu hidastui viime vuoden lopulla, kun voimakas energiahintojen ja korkojen nousu heikensi yksityistä kulutusta ja vientikysyntää sekä koronan aiheuttamat jälkimainingit vielä vaikuttivat. Talouden näkymiä on todella vaikea ennustaa, mutta toivoa on, vaikka konkurssien määrä on pikkuhiljaa kasvanut.  

Ostovoima on edelleen koetuksella koska korkotaso näyttää pysyvän korkeana. Toisaalta inflaatiopaineet ovat hiukan helpottamassa energiahintojen kääntyessä laskuun, ja lisäksi valtion energiatuet auttavat suurimpien sähkölaskujen saajia. Palkkakiistat ovat harmillisia, palkkojen odotetaan nousevan tänä vuonna, ja vahva työllisyys todennäköisesti tulee tukemaan taloutta. Näin kertovat useat varainhoidon asiantuntijat.

IMF:n (kansainvälinen valuuttarahasto) uusin tieto kertoo, että synkkien ennusteiden aika kenties lähenee loppuaan, toivottavasti näin käy. Koska maailmantaloudessa on edelleen riskejä, alueen oma PK-Barometri on alueellinen suunnannäyttäjä, joka kertoo meidän oman alueen yritysten odotuksista, jotka yleensä osuvat oikeaan. Kevään yrittäjien PK-Barometri näyttäisi olevan hiukan positiivisempi kuin valtakunnassa keskimäärin, eli toivoa on. Uusin kesto-ongelma näyttää kuitenkin olevan ammattitaitoisen työvoiman saanti.

Suomen paras elinvoimapolitiikka

Meidän alueella 17 kunnassa toteutettu elinvoimalupaussopimus kunnan ja yrittäjien välillä on merkittävä tahtotila yhteistyöstä ja yhteishengestä. Kun kuntien ja yrittäjien parhaat ideat ja ennakoinnit yhdistetään – tuloksena on vain priimaa.

Loppuvuonna 2021 MDI:n toteuttama valtakunnallinen elinvoiman kuntakysely toi meidän alueelle kärkipaikan koko Suomen mittakaavassa. Keskipohjalaisten kuntapäättäjien elinvoimapolitiikka sai arvosanan 7,04. Elinvoimapolitiikka on koettu onnistuneeksi, ja toivomme että saamme ylläpidettyä kärkipaikkaa myös tulevina vuosina. Ehkä meidän tehdyt elinvoimasopimukset vaikuttivat asiaan…

”Nostetaan rimaa”

Eduskuntavaalikampanjan teema ”Nostetaan rimaa” on yrittäjiltä haaste koko Suomelle. Riman nostaminen koskee kaikkia: julkista sektoria, päättäjiä, yrityksiä ja työntekijöitä ja jopa meitä itseämme. Tämä tarkoittaa käytännössä uskallusta toteuttaa kasvua tukevia rakenteellisia uudistuksia ja leikata julkisia menoja. Julkisen sektorin on keskityttävä ydintehtäviinsä, tehtävä ne kunnolla, eikä kilpailla yritysten tontilla. Hankintaosaaminen ja asenne hankintapäätöksissä ovat avainasemassa.

Järjestämme kaksi eduskuntavaalipaneelia toisen Ylivieskassa ja toisen Kokkolassa. Keskusteluja on mahdollisuus seurata joko verkossa tai tulla paikan paikalle. (Lisäksi Sievissä on Sievin Yrittäjien oma vaalipaneelitilaisuus)  Pyysimme alueemme kaikilta puoluetoimistoilta yhden ehdokkaan vastaamaan yrittäjiä koskeviin kysymyksiin. Tilaisuudet järjestetään hyvien yhteistyökumppaneiden MTK:n ja maakuntalehti Keskipohjanmaan kanssa. Korostan että yrittäjäjärjestö on puoluepoliittisesti puolueeton ja tähän lehteen olemme pyytäneet meidän alueelta nyt istuvia ministereitä kommentoimaan kuinka Suomen hallitus on selvinnyt kuluneesta hallituskaudesta. On tärkeää, että saamme Suomen talouden rattaat pyörimään. Toivottavaa olisi, että tulevat kansanedustajamme ymmärtävät talouden ja yrittäjyyden lainalaisuudet sekä hallitsevat koko talouden kiemurat – olipa puolue mikä tahansa.

Yrittäjyyden edunvalvonta ja koko Suomen elinvoima on meidän tärkein riman nosto nyt ja vastakin!

Mervi Järkkälä, toimitusjohtaja 
Yrittäjien palveluksessa vuodesta 1987

Mervi Järkkälä