Aino Papinniemi.
Yrittäjä Aino Papinniemi. Kuva: Jaana Tihtonen
Yrittäjän asialla
16.11.2022
Aino Papinniemi

Tulevaisuuden yrittäjyys

“Ah ihanaa, kesäloma”, ajattelen kahvikuppi kädessäni riippumatossa. Kännykkä värähtää ja huomaan somessa nuorten yrittäjien kuumana käyvän viestiketjun.

“Apua, YEL-maksut kasvaa!”

“Ootteko lukeneet tän uusimman ilmastoraportin?”

“Ei hitsi, tää asiakas ei voikaan maksaa laskujaan.”

Linnunmaitoinen heinäkuun päivä muuttuu lämpenevästä ilmastosta muistuttavaksi mössöksi ja mieli tekee synkän käänteen kohti sotaa, inflaatiota ja sukupuuttoaaltoa.

Vaikka yrittäjät ovat tunnetusti resilienttejä tyyppejä, kuminauhakaan ei veny loputtomasti. Olen huomannutkin kanssayrittäjissä varsin syvälle jumahtanutta väsymystä, joka johtuu kaikesta mitä on ollut ja kaikesta mitä ennustetaan tulevan.

Tulevaisuuden ajattelu vaatii ihan omanlaistaan energiaa, varsinkin allekirjoittaneen pääkopalta. Jos statistiikkaan luottaa, työvuosia on luvassa vielä melkoisesti, joten uhkakuvista huolimatta koetan etsiä pitkälle kantavia mahdollisuuksia optimistin linssejä hyödyntäen.

Ai ilmastonmuutos tulee? Okei, minkähänlaiset tuotteet ja palvelut olisivat sekä ympäristöystävällisiä että kannattavaa liiketoimintaa vielä kahdenkymmenen vuoden päästä?

Jaa, eli mielenterveysongelmat ovat nyt jo Suomessa yli 10 miljardin kokoinen ongelma. Mitähän tälle voisi yrittäjänä tehdä?

Otan pitkän siemauksen kahvia ja koetan kääntää ajatukseni vain tähän hetkeen. Tulevaisuuden ymmärtäminen on tärkeää, mutta eläminen tapahtuu tässä ja nyt.

Kirjoittaja Aino Papiniemi on Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkosto HYNY:n puheenjohtaja ja luovan alan yrittäjä Aatelma Oy:ssä.

Tulevaisuuden yrittäjyys -tapahtuma 23.11.2022

Mietityttääkö tulevaisuus? Tule Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkosto HYNY:n järjestämään Tulevaisuuden yrittäjyys -tapahtumaan 23.11.2022. Maksuttoman tapahtuman pääpuhujana toimii keksijä, yrittäjä Perttu Pölönen. Tule oppimaan tulevaisuustaitoja ja sparraamaan muiden yrittäjien kanssa.

Varaa paikkasi tästä.

KUVA Jaana Tihtonen

Aino Papinniemi
Aino Papinniemi