24.11.2022
Turvallisuustilanne puhuttaa, teknologiasta apua?  Dronet monessa mukana.

Turvallisuustilanne puhuttaa, teknologiasta apua?  Dronet monessa mukana.

Turvattomuutta esiintyy nykyään kaikkialla. Pandemia, Ukrainan sota, energiakriisi ja holtiton kustannusten nousu ovat lisänneet monenlaisia turvallisuuteen liittyviä ongelmia ympäri maailmaa. Nämä vaikutukset ovat levinneet myös kotimaahamme ja on syntynyt aivan uudenlaisia turvallisuusuhkia; katujengit, verkkorikollisuus ja identiteettivarkaudet.

Pääsimme katsomaan turvallisuuden viimeisiä trendejä Lontoossa. Kävimme Pirkanmaan turvallisuusklusterin johtoryhmän kanssa opintomatkalla Lontoossa International Security Expo 2022 – turvallisuusmessuilla.

Messuilla oli esillä niin kyberturvallisuus kuin fyysiset turvallisuuden uudet tuotteet ja palvelut. Teknologia mahdollistaa nykyään paljon enemmän automatisoituja toimintoja kuin koskaan aikaisemmin ja AI, eli tekoäly on jo monessa tuotteessa ja palvelussa kiinteänä osana mukana.

Turvallisuustiedon hankkimiseksi on tarjolla nykyään järjestelmiä, jotka keräävät tietoa eri lähteistä kuten erilaiset kamerat ja anturit. Nämä tiedot yhdistetään tekoälyn avulla erilaisista tietokannoista saatuun dataan ja näin pystytään nopeasti saamaan luotettavaa tilannekuvaa erilaisista turvallisuusuhista ja ennakoimaan sekä torjumaan tilanteiden eskaloituminen. Ihmisiä ja ajoneuvoja voidaan nopeasti jäljittää paikkatietojen avulla ja järjestelmät voivat ehdottaa erilaisia toimintavaihtoehtoja helpottaakseen päätöksen tekoa.

Entäpä sitten nämä Dronet? Messuilla oli monella osastolla esillä Droneja moniin erilaisiin tarkoituksiin.
Ne tulivat aluksi helpottaakseen elämäämme ja hoitaakseen pieniä tehtäviä. Ensimmäiset dronet olivat suunniteltu lähinnä kuvaustarkoitukseen ja tässä ne mullistivatkin taivaalta tapahtuvan kuvauksen aivan peruskäyttäjälle. Tämän jälkeen Dronet ovat kehittyneet ja nykyisin niitä käytetään erilaisten pienien pakettienkin kuljetukseen. Myös rikollisuuspiirit ja sotateollisuus ovat löytäneet Dronet.

Kaikenlainen vakoilu onnistuu nykyään helposti ja ovathan dronet olleet isossa osassa myös Ukrainan sodassa jopa pommien kuljettamista kohteeseen.

Messuilla oli jo nähtävillä Droneja, jotka ”pyydystävät” toisia droneja. Tämä on jo todellisuutta. Messuilla oli esillä kahdenlaista tekniikkaa. Drone, joka lentää toisen dronen yläpuolelle ja tiputtaa verkon alapuolella olevan päälle, jolloin se putoaa. Toinen tapa on lähestyä vihollista alapuolelta ja tiputtaa se erilaisin tekniikoin. Osa droneista osaa myös toimia täysin autonomisesti niin, että ne viettävät aikaansa eräänlaisessa latausasemassa ja sitten kun antureilta tulee käsky toteutettavasta tehtävästä, ne nousevat ilmaan, tekevät tehtävänsä ja palaavat ”nukkumaan” eli latautumaan kotipesäänsä.

Mitä siis jäi minulle mieleen messuilta? Turvallisuusalan teknologia kehittyy ja hyvä niin, koska rikolliset osaavat myös hyödyntää teknologiaa. Monet tieteiselokuvista tutut asiat alkavat jossain määrin olla arkipäivää mutta onneksi ihmiset tekevät vielä isot päätökset.

Teknologia oikein hyödynnettynä auttaa tekemään arjestamme turvallisempaa.

Pirkanmaan turvallisuusklusteri ratkoo digitalisoituvan yhteiskunnan turvallisuushaasteita

Pirkanmaan turvallisuusklusterin missiona on turvata digitalisoituvaa yhteiskuntaa. Klusteri on matalan kynnyksen innovaatioverkosto oppilaitosten, tutkimusyhteisön, yritysten, julkisorganisaatioiden ja järjestöjen väliselle yhteistyölle.

Katso lisää: https://businesstampere.com/fi/toimintaymparisto/liiketoimintaekosysteemit/tampereen-seudun-turvallisuus-ekosysteemi/pirkanmaan-turvallisuusklusteri/

Kirjoittaja: Juha Turunen

Kirjoittaja on Deltabit Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi hän toimii useissa yhdistysten luottamustehtävissä ja tunnetaan turvallisuuden ja yrittäjyyden puolestapuhujana.