Y-vinkkeli
7.1.2020
Janne Mäkinen

Unelmista ja uudesta vuosikymmenestä

Uuden vuoden ja vuosikymmenen alussa on erinomainen hetki pohtia hieman unelmia. Siispä haastan sinua muistelemaan, milloin viimeksi sinulla on ollut unelma? En tarkoita tässä unelmalla mitään pientä toivetta ylimääräisestä lomapäivästä, vaan ihan todellista unelmaa jostain uudesta. Jostain sellaisesta, mitä kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt tai keksinyt. Sellaista haavetta tai toivetta, joka sytytti fyysisenä tuntemuksena tuntuvan halun päästä toteuttamaan se. Muistuuko mieleen? Loistavaa! Voimme jatkaa eteenpäin.

Muistatko, kun palo unelman toteuttamiseksi pysyi mielessäsi koko päivän – aamusta iltaan asti? Muistatko, kuinka vaikeaa oli olla kertomatta unelmasta jokaiselle ihmiselle, jonka kanssa päivän mittaan keskusteli? Muistatko, miten mahtavaa oli saada joku toinen innostumaan omasta unelmasta, näkemään yhdessä sama kuva tulevaisuudesta? Muistuuko mieleen? Hyvä!

Nyt kun olemme päässeet näin pitkälle, niin muistat varmaan myös sen, miten usein ihmiset ympärillä yrittivät muistuttaa siitä, mikä todella on mahdollista? Miten vaikeaa käytännössä tuollaista on toteuttaa? Mistä saisit rahaa unelman toteuttamiseen? Miten saisit jonkun ostamaan unelmiesi tuotetta tai palvelua? Muistuuko tämäkin mieleen? Ei niin hyvä juttu, mutta varmasti monelle valitettavan tuttu. Unelmien latistajia on oikeastaan liiankin helppo löytää.

Kun muistelen omia unelmia, ensimmäisenä mieleen nousee eräs unelma hieman yli vuoden takaa. Tuolloin olin mukana Lapin korkeakoulujen opiskelijoista koostuneessa joukossa, jonka unelmana oli järjestää Rovaniemellä kansainvälisen tason Design Hackathon, Dash Lapland. Tällä aivan tavallisten opiskelijoiden joukolla kuljimme kohti unelmaamme, mutta matkalla törmäsimme lukuisiin, lähes ylitsepääsemättömiltä vaikuttaneisiin esteisiin. Meitä epäiltiin, eikä unelmaamme uskonut meidän lisäksi oikeastaan kovin moni muu. Unelman latistajia siis todella löytyi. Suurimman haasteen muodosti kuitenkin se, että Lapista puuttui toimija, joka olisi auttanut unelman toteuttamisessa. Toimija, joka olisi tukenut, auttanut, kannustanut ja mahdollistanut.

Vaikka tuota toimijaa ei Lapista löytynyt, Dash Lapland saatiin toteutettua ja unelmamme muuttui todeksi. Dash Lapland toi Rovaniemelle keväällä 2019 yhteensä kuusi muotoiluhaasteen jättänyttä partneryritystä, 12 mentoria ja 150 osallistujaa, joiden joukossa oli ihmisiä neljältäkymmeneltä eri alalta ja kolmestakymmenestä eri kansallisuudesta. Palaute oli hyvää, innostus ei laantunut. Syntyi ajatus siitä, että muidenkin unelmien toteutuminen on mahdollistettava. Toisaalta haluttiin varmistaa, että Dash ei jää vain kertaluontoiseksi tapahtumaksi, vaan sen pohjalta voisi syntyä jotain suurempaa. Tästä alkoi Lapland Entrepreneurship Society:n tarina.

Lapland Entrepreneurship Society, eli LaplandES tai LES on maailman pohjoisin korkeakouluopiskelijoiden yrittäjyysyhteisö. Visionamme on toimia mahdollistajana erilaisille opiskelijalähtöisille projekteille, edistää opiskelijoiden yrittäjämäisen ajattelun ja yrittäjätaitojen kehittymistä erilaisilla tapahtumilla sekä tuoda työelämä ja kansainväliset mahdollisuudet aidosti lähemmäs opiskelijoita käytännön tasolla. LES:n toiminta on täysin opiskelijalähtöistä ja toimintaamme johtaa Lapin korkeakoulujen opiskelijoista koostuva hallitus. Haluamme olla toimija, joka innostaa opiskelijoita unelmoimaan ja auttaa matkalla unelmien toteuttamisessa.

Tällä matkalla olen itse oppinut ymmärtämään mikä merkitys unelmilla on. Ne voivat todella muuttua todeksi ja muuttaa lähiympäristömme elämää. Kaikkein vahvimmin unelmat muuttavat maailmaa, kun ne ovat yhteisiä. Silloin voimat saa yhdistää yhteisen unelman taakse ja unelmaa kohti saa kulkea toisia tukien. Yhteisissä unelmissa todella on jotain suurta ja merkittävää.

Kannustan juuri sinua unelmoimaan ja aloittamaan uusi vuosikymmen antamalla aikaa unelmoinnille. Mieti, millaisen maailman haluaisit nähdä vuosikymmenen lopussa. Kerro unelmastasi muille ja aloittakaa työ

unelmaa kohti. Unelmointi on lähtökohta muutokselle, uudelle alulle. Uskalletaan siis unelmoida ja tehdä sitä kautta myös Lapista parempi paikka. Unelmissa kaikki on mahdollista.

Muita kiinnostavia aiheita

Janne Mäkinen