5.5.2020
Miia Huitti

Vaali voimavarojasi ja luovuuttasi muutoksessa

Milloin olet saanut parhaimmat ideasi yritystoimintaasi liittyen? Milloin olet yleensä luovimmillasi? Veikkaan, että parhaat oivalluksen hetkesi olet kokenut silloin, kun olet ollut voimissasi, ehkäpä hyvien yöunien jälkeen ja silloin, kun sinulla on ollut tilaa ja rauhaa omille ajatuksillesi, ehkäpä lenkillä metsässä tai yksin saunan hiljaisuudessa.

Tässä hetkessä, kun elämämme on isossa muutoksessa, tarvitsemme uusia, toimivia ja jopa hullujakin ideoita päästäksemme eteenpäin ja selviytyäksemme. Tarvitsemme uusia näkökulmia ja uusia tapoja toimia. Olemme jo nähneet kuinka alkoholitehtaasta tulee käsidesin valmistaja ja tekstiilialan yritys vaihtaakin tuotantolinjaa kasvosuojainten valmistamiseen.

Viimeistään nyt olemme tulleet tietoiseksi siitä, että maailma ympärillämme muuttuu koko ajan ja meidän on kyettävä ketterästi näihin muutoksiin ja tarpeisiin reagoimaan. Nyt ei kannata antaa valtaa lamaantumiselle vaan keskittää voimavarat uuden luomiseen.

Älä anna stressin nujertaa terveyttäsi ja luovuuttasi!

Elämme epävarmuuden ja ison muutoksen keskellä. Tämä aiheuttaa monille nyt entistä enemmän stressiä ja kuormitusta. Reagoimme asioihin ja tilanteisiin ympärillämme kukin eri tavoilla. Ajatuksemme lähtevät luontaisesti hyvin helposti kielteisille poluille. Siksi stressin ja kuormituksen keventämiseksi on hyvä tehdä tietoisesti jotain jatkuvasti.

Pitkään jatkunut haitallinen stressi tukahduttaa luovuutemme. Pinnistelemällä ja rystyset valkoisena puristamalla emme kykene tuottamaan uutta ajattelua. Stressipäissämme keskitymme vain selviytymiseen eikä ideoinnille tai uusille ajatuksille ole yksinkertaisesti kaistaa vapaana. 

Stressi vaikuttaa pitkittyessään myös terveyteemme. Liian pitkään jatkunut ja voimakas stressi heikentää vastutustukykyämme, häiritsee unta, kiristää pinnaa ja hankaloittaa ihmissuhteitamme sekä vaikeuttaa päätöksentekokykyämme. 

Tee stressin lievittämisestä arkinen tapa

Jotta saat sekä terveytesi, että luovuutesi kukoistamaan,  on tärkeää pitää huolta jaksamisestasi joka päivä, ei vain viikonloppuisin tai sitten lomalla. Stressin lievittämiseen on monia hyvin yksinkertaisia ja tehokkaita keinoja. Tärkeää on löytää niistä sinulle mieluisimmat. 

Jos tykkäät kulkea metsässä, lisää sitä arkeesi. Jos tykkäät sanomisesta, lisää sitä 4-7 kertaan viikossa – lievität stressiäsi ja puolitat riskin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Anna myös mahdollisuus hiljaisuudelle. Aivomme tarvitsevat aikaa täydelliselle tyhjäkäynnille – se virkistää luovuuttasi ja kehittää uusia aivosoluja. Tätä taitoa kannattaa harjoitella.  Panosta lepoon ja taukoihin. Hengitä syvähengitystä. Loju sohvalla. Leiki pihaleikkejä lasten kanssa. Hetkellisestä ja tietoisesta joutenolosta on sinulle pitkässä juoksussa enemmän hyötyä kuin arvaatkaan. Panostukset hyvinvointiisi maksavat itsensä taatusti takaisin uusina ideoina, parempana terveytenä sekä arjen jaksamisena.

www.is.fi/hyvaolo/art-2000006495969.html
Linkki syvähengitysharjoitukseen: www.youtube.com/watch?v=AiuzFHWc35w&t=11s

Miia Huitti
Miia Huitti