Hippos, räjäytyskuva
Asiaa Jyväskylästä
27.4.2022

VIERASKYNÄ: Mitä jos kaikki olisi mennyt uskomattoman hyvin Jyväskylän Hippoksella?

Jos kaikki olisi mennyt hyvin Hippoksella kaivettaisiin nyt perustusten monttuja, työmaalla olisi täysi kuhina päällä ja hommassa olisi tekemisen meininki. Jyväskyläläisen arkkitehtitoimiston LVP:n arkkitehdit pohtisivat LähiTapiola Areenan sulatetussa jäähallissa, miten sen laajentaminen ja korjaaminen tehdään siten, että JYP:n pelit ja harkat kärsivät mahdollisimman vähän ja paikallisin voimin tuotetut jääurheilu-, ravintola ja tapahtumapalvelut saadaan toimintaan viimeistään syyskaudelle 2023. Noin parinsadan suunnittelijan armeija työstäisi parhaillaan toteutuskuvia Hippokselle, esimerkiksi paikallisen Rambollin toimisto olisi päävastuussa erikoissuunnittelusta.

Jos kaikki olisi mennyt hyvin, työmaalle alkaisi tulla ensimmäisiä betonielementtitoimituksia ja Lehdon varaamista noin kahdestakymmenestä alihankkijasta suuri osa olisi Keski-Suomesta. Työntekijöitä työmaalla pyörisi tänä ja ensi vuonna kaikkiaan yli tuhat, joista suuri osa olisi myös lähialueiden Riittoja ja Reiskoja. Välillisiä työllisyysvaikutuksia tulisi vähintään toiselle mokomalle. Paikallinen energiayhtiö Alva vetäisi putkiaan ja toteuttaisi uutta, kansainvälisesti merkittävää matalalämpöverkkoa Hippoksen alueelle.

Jos kaikki olisi mennyt hyvin, Jyväskyläläisen Infonian Jukka Akselin olisi täyttänyt Hippoksen loputkin tilat liikuntaan, hyvinvointiin ja terveydenedistämiseen keskittyvillä yrityksillä, joista osa olisi kansainvälisiä ja osa Jyväskyläläisiä yrityksiä. Paikkoja paikallisille, liikuntaan, hyvinvointiin ja terveydenedistämiseen liittyville yrityksille olisi paljon, koska juuri tähän tarkoitukseen Hipposta tehdään. Samoin keskusteltaisiin usean alan yrityksen kanssa, miten pääsisi vielä mukaan ja miten yritykset, liikuntatieteellinen, JAMK:n hyvinvointiyksikkö ja KIHU voisivat tehdä Hippoksella yhteistyötä ja tukea Jyväskylän strategian mukaista liikuntapääkaupunki-tavoitetta.

Jos kaikki olisi mennyt hyvin, paikalliset liikuntaseurat voisivat olla varmoja uusista, laajemmista, nykyaikaisista ja terveemmistä liikuntatiloista, ja voisivat suunnitella ja kehittää omaa toimintaansa pitkäjänteisesti ja kestävästi kohti uusia vuosikymmeniä. Seurojen yhteistyö keskenään ja alan valmennuksen ja opetuksen huippujen kanssa on helppoa, kun kaikki ovat saman katon alla.

Jos kaikki olisi mennyt hyvin, oltaisiin nyt valitsemassa Hippoksen operaattoriyhtiön toimitusjohtajaa ja organisaatiota, noin 10–12 jyväskyläläistä ammattilaista. Kiinteistönhoito-, siivous- ja turvallisuusoperaattorit rekrytoisivat parhaillaan uutta väkeä paikallisesti. Ravintolaoperaattori tarvitsisi ainakin noin 100 henkilön resurssin pystyäkseen hoitamaan myös isoimmat tilaisuudet. Kaikkiaan Hippokselle tulisi vakituisia työpaikkoja yli 600 ja välilliset vaikutukset olisivat yli 300 henkilötyövuotta.

Kaikki ei mennyt ihan hyvin, kun vuoden vaihteessa oltiin valmiit etenemään hankkeeseen sidotuilla ammattilaisilla ja resursseilla. Saatiin juuri viimeisellä mahdollisella hetkellä ensin oikaisupyyntö ja sitten valitus. Se oli kuin isku vyön alle, joka vei hapen ja mahdollisuuden edetä sekä hankkeelta että kaikilta niiltä sadoilta ihmisiltä, jotka olivat varautuneet jatkamaan töitään Hippoksen puolesta. Kaikki on edelleen hyvin, koska mitään ei ole vielä menetetty. Suunnitelmia on tehty niin paljon, että jollain versiolla voidaan edetä, kun pandemian, sodan ja valituksien vaikutuksista selvitään. Ajatus Hippoksen toteutuksesta public-private-menetelmällä on kaikista vaihtoehdoista edelleen paras ja kustannustehokkain. Paikallisia yrityksiä, seuroja ja ihmisiä voidaan ottaa vielä enemmän mukaan kehittämiseen, nyt tiedetään paremmin, mitkä ovat pahimpia haasteita ja esteitä. Hippos on edelleen paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti valtava mahdollisuus!

Vieraskynänä vieraili Kari Halinen, joka toimii Hippos-hankkeen projektipäällikkönä Jyväskylässä

Kuva: PES Arkkitehdit