23.3.2023
Jenni Tervonen

Vinkit yrittäjän ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimiseen

Työntekijöille joululahjaksi veitsisetti, firman juhlat suunniteltu tulevaksi kevääksi ja kesälomista sovittu yhdessä henkilöstön kanssa. Eikös tämä tarkoita, että yrityksellä on hyvinvointi hanskassa? Yrittäjän ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen on itse asiassa paljon laajempi kokonaisuus. Tässä omat vinkkini aiheeseen, kiteytettynä kolmen käsitteen alle – ennakointi, nopea apu ja palkitseminen.

Minulle yrittäminen merkitsee elinvoimaa, josta kannattaa pitää hyvää huolta. Roolini järjestömestarina, eli yhteyshenkilönä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien ja Fennian välillä, on auttaa yrittäjiä vakuutusasioissa. Toinen tärkeä tehtäväni on olla mukana järjestämässä koulutuksia ja tapahtumia paikallisille yrittäjille. Toivon, että minut nähdään helposti lähestyttävänä Fennian Jenninä, joka tukee ja auttaa vakuutusasioiden lisäksi yrittäjiä monissa muissa päivittäisissä asioissa. Roolini kautta olen päässyt hyödyntämään verkostoani tuoden eri alan yrittäjiä yhteen vertaistuen ja bisneksen näkökulmasta. Koen myös, että avaamalla keskustelua henkilöstön ja yrittäjän hyvinvoinnista pystyn kannustamaan yrityksiä panostamaan siihen.

Ensimmäinen vinkkini yrittäjän ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimiseen on ennakointi. Tämä näkyy työyhteisössä avoimena ja välittävänä ilmapiirinä, jossa osaajista pidetään hyvää huolta. Ennakointi tulee edullisemmaksi kuin jälkiviisaus. Esimerkiksi yhtä vakavaa työtapaturmaa kohden sattuu keskimäärin 600 läheltä piti -tilannetta. Tarttumalla näihin tilanteisiin parannetaan työturvallisuutta ja säästetään euroja. Fennia tarjoaa työtapaturmavakuutusasiakkaille HSE-Lite -palvelun tukeakseen työturvallisuusjohtamista yrityksissä. Työturvallisuusjärjestelmään ilmoitetaan turvallisuushavaintoja ja se sisältää kattavat raportointityökalut.

Ennakointia on myös huolehtia yrittäjänä omasta työeläkkeestä, joka antaa turvaa silloin, kun työssä oleminen ei onnistu. YEL-vakuutus kerryttää yrittäjälle työeläkettä vanhuuden varalle sekä huolehtii sairauden, vanhempainvapaan tai työttömyyden aikana. Työeläkevakuutuksissa apunani toimii Elon yhteyshenkilö Niko Lassila.

Toinen vinkki liittyy nopean avun tarjoamiseen. Yrityksen menestys nojaa kallisarvoisiin osaajiin, niin yrittäjään kuin yrityksen henkilöstöön. Kattavilla työterveyspalveluilla hoitoon pääsy helpottuu ja nopea avunsaanti varmistuu. Fennian Hyvinvointiturva on mainio kokonaisuus, joka yhdistää työterveyshuollon ja laajan sairauskuluvakuutuksen yrittäjän ja koko henkilöstön käyttöön. Yrittäjille kokonaisuuden kiinteät ja täysin ennakoitavissa olevat kulut ovat tuoneet mielenrauhaa. Kiitosta taas koko henkilöstöltä on saanut FenniaHoitaja-palvelu, joka on käytössä viikon jokaisena päivänä klo 7–23.

Viimeinen, mutta ei vähäisin vinkki on palkitseminen. Palkitsemisella osoitat kiitosta henkilöstön hyvästä työpanoksesta. Palkitseminen lisää henkilöstön tyytyväisyyttä ja houkuttelee sekä sitouttaa osaajia yritykseesi. Palkitsemisessa on hyvä räätälöidä omalle yritykselle sopivat ratkaisut. Voit yhdistää palkitsemisjärjestelmääsi lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita, joista palkitaan eri tavoin. Pitkän aikavälin palkitsemisessa vapaaehtoiset eläkeratkaisut tai henkilöstörahasto ovat hyviä ratkaisuja, sillä ne tuottavat tyypillisesti paremmin kuin palkan päälle maksettava rahabonus.

Haluatko kuulla, miten voisimme auttaa sinua? Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää.

Jenni Tervonen, 050 341 0908, jenni.tervonen@fennia.fi  | fennia.fi
Niko Lassila, 040 674 4460, niko.lassila@elo.fi | elo.fi

Jenni Tervonen