Yrittäjän asialla
13.5.2020
Mari Laaksonen

Vuoden 2020 kirosana: korona

Helmikuun puolivälissä nousen Finnairin koneeseen ja suuntaan odotetulle lomalle. Torstaina 12.3., lomani viimeisinä hetkinä, nautin terassilla 30 asteen lämmössä. Taivaanranta on kaunis, aurinko on juuri laskenut horisonttiin. Rauhan rikkoo puhelimeni, joka piippaa taukoamatta pöydällä.

Kotimaassa hallitus on pitänyt tiedotustilaisuuden: kirottu korona on vallannut Euroopan. Uutisissa kerrotaan uusista tartunnoista eri puolella Suomea. Hallitus on julkaissut ensimmäiset rajoitukset.

Sähköpostia on tullut myös ministeri Lintilän esikunnasta, josta pyydetään tapaamista ja tilannekatsausta helsinkiläisten yritysten tilanteesta. Monessa yrityksessä on jo helvetti irti. Huoleton lomatunnelma vaihtuu hetkessä toiseen ääripäähän lukiessani yrittäjiltä saapuneita epätoivoisia viestejä. Henkilöstöä on lomautettu, yrityksiä suljettu. Tilauksia ja tilaisuuksia on peruttu, kalenterit ammottavat tyhjyyttään. Huoli toimeentulosta ja pidempiaikaisesta asiakaskadosta konkretisoituu. Yritystoiminta on törmännyt kaasu pohjassa seinään. Miten tästä selvitään? Mistä saa apua?

Pandemian ensimmäisistä päivistä lähtien yrittäjäjärjestömme vahvuus, vaikuttavuus ja merkitys on ollut käsinkosketeltava. Järjestön missio on parantaa yrittäjien asemaa ja olosuhteita. Me olemme uusiutumiskykyisiä silloin kun toimintaympäristö muuttuu. Tekemisen voima näkyy erityisesti nyt uudessa arjessamme: järjestö ja sen luottamushenkilöt ovat olemassa yrittäjiä varten ja läsnä silloin kuin apua eniten tarvitaan.

Näiden viikkojen aikana olen vastannut satoihin viesteihin ja keskustellut puhelimessa itselleni entuudestaan tuntemattomien yrittäjien kanssa. Tukien ja kuunnellen. On naurettu, on itketty. Kaikkia meitä yhdistää yrittäjyyden lisäksi halu auttaa, tarve tuelle sekä suuri tahdonvoima selviytyä.

Aprillipäivänä ajan Helsingin kantakaupungin tyhjiä katuja. Kivijalkaliikkeet, ravintolat ja hotellit ovat sulkeneet oviaan. Kauppatori ammottaa lähes tyhjänä. Vihreä valo vaihtuu jalankulkijoille, puuttuu vain ne jalankulkijat. Itkettää ja toivon tämän olevan aprillipila.

Jokainen pandemian keskelle ajautunut yritys, koosta riippumatta, tarvitsee apua selviytyäkseen. Pienimmät tuntuvat jäävän pahasti aaltoihin, he tarvitsevat nyt kipeästi pelastusrengasta. Kaikki tuki, rahallinen sekä henkinen, on tärkeää.

Onneksi yrittäjille on tarjolla runsaasti erilaista apua. Työtä tehdään ilman rajoja ja kaikki voimat on yhdistetty, oli sitten kyse työnantaja tai -tekijäosapuolista, kunnasta, kaupungista, yhdistyksistä, säätiöistä, yhteisöistä tai yksilöistä. Kaiken synkkyyden ja epätoivon keskellä tulee muistaa, ettei tämä ole meidän kenenkään vika. Jokaisen on kannettava kortensa kekoon − nämä koronan taltutustalkoot ovat yhteiset.

Suurta iloa ja valoa tilanteeseen tuovat yrittäjiltä saapuneet tsemppiviestit, kiitokset ja ennen kaikkea ”business jatkuu” -viestit. Rahoitus- ja tukihakemuksia on hyväksytty. Tukien avustamana monet yritykset ja työpaikat kestävät pandemian yli. Rahallisen tuen lisäksi esimerkiksi järjestömme kautta on tarjolla myös henkistä tukea. Omasta jaksamisesta on tärkeä huolehtia juuri nyt.

Me Helsingin Yrittäjissä olemme valjastaneet kaiken voimamme tukeaksemme jäseniämme ja muita helsinkiläisiä yrittäjiä. Tänään ei aurinko paista, mutta tulee päivä, kun se nousee taivaalle entistä kirkkaampana. Yrittäjien arvostus ja merkitys ovat korostuneet tämän pandemian aikana. Suomalaiset haluavat yrittäjien menestyvän. Koronakriisin aikana on myös luotu uusia toimintamalleja, jotka jäävät elämään.

Kriisi on selätettävissä, vaikka talouden elvyttäminen tulee viemään vuosia. Tuetaan toinen toisiamme, autetaan pyyteettömästi ja ollaan läsnä. Meistä kukaan ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan, mutta siitä voimme olla varmoja, että otamme tästä pandemiasta niskalenkin ja selätämme sen. Yhdessä.

Kaikki koronasta yrittäjälle -tietopankki käytössäsi

Älä jää yksin koronan aiheuttamien haasteiden kanssa. Yrittäjäjärjestö on koonnut kaikkien yrittäjien tueksi Kaikki koronasta yrittäjälle -verkkosivuston. Lisäksi järjestö on avannut Facebook-ryhmän, jossa päivystävät järjestön asiantuntijat sekä hyvinvoinnin asiantuntijana psykoterapeutti.

Mari Laaksonen

Mari Laaksonen on Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja sekä CleanMarin Oy:n yrittäjä ja perustaja.

Muita kiinnostavia aiheita

Mari Laaksonen
Mari Laaksonen