vuosi elinvoimakuntana
2.3.2021
Marko Jarva

Vuosi 2020 Pirkanmaan elinvoimakuntana

Vuosi 2020 oli Pojan vuosi Pirkkalassa! Suureksi harmikseni en päässyt viime vuoden seminaaritilaisuuteen Ellivuoreen, jossa Poika eli yrittäjyys- ja elinvoimapalkinto luovutettiin Pirkkalan kunnalle, mutta onnekseni sain sosiaalisen median kautta tilannekuvaa reaaliajassa. Innostuksen ja ilon määrä oli valtava, siinä ei ollut mitään teeskenneltyä!

Tie maakunnan elinvoimaisimmaksi kunnaksi on ollut pitkähkö, mutta ennen kaikkea määrätietoinen. Ensimmäinen sopimus Pirkkalan kunnan ja Yrittäjien välillä allekirjoitettiin jo vuonna 2012 ja se on saanut jatkoa aina näihin päiviin asti – viimeisin kaksivuotinen sopimus allekirjoitettiin viime vuoden lokakuussa. Omalla, vuonna 2017 alkaneella pormestarikaudellani olen saanut todistaa tuon sopimuksen puhkeamista niin sanotusti kukkaan. Sopimus on muutakin kuin paperi. Se on konkreettinen työkalu, jonka avulla olemme kehittäneet kunnan ja yrittäjäyhdistyksen yhteistyötä.

Uskallan väittää, että tänä päivänä Pirkkalan kunta tukee yritysten kilpailukykyä ja kasvuedellytyksiä sekä helpottaa yrityksen perustamista ja sijoittumista kuntaan. Yritysvaikutusten arviointi on osa päätöksentekoamme. Elinkeino- ja hankejohtajamme istuu Pirkkalan Yrittäjien hallituksessa ja yhteydenpito yhdistyksen luottamushenkilöiden kanssa on viikoittaista. Yhteiset tavoitteet saavutetaan sovittujen, konkreettisten hankkeiden kautta.

Viime vuosi oli, kuten kaikki tiedämme, poikkeuksellinen. Kummallinen virus Kiinasta saapui keskuuteemme. Moni toiminta lähes pysähtyi tai keskeytyi. Maaliskuun 16. päivä Suomen hallitus totesi yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Olimme todellakin uudenlaisen tilanteen edessä.

Vielä tälläkin hetkellä elämme vaikeita aikoja koronapandemian kurittaessa meitä kaikkia, mutta etenkin monen alan yrittäjiä. Olemme kuitenkin onnistuneet säilyttämään toiminnassamme ja yhteistyössä hyvän positiivisen vireen! Uskon, että vakiintunut yhteistyömme on antanut meille puhtia selviytyä tästä haastavasta ajasta. Koronasta huolimatta päätimme olla antamatta periksi ja jatkoimme ponnisteluja yhdessä yrittäjien kanssa. Sovimme, että teemme kaiken mahdollisen, vaikka tilanne on haastava. Tässä yhteistyö todella punnitaan!

Vuoden 2020 aikana Pirkkalan kunta ja Pirkkalan Yrittäjät ovat olleet virtuaalisesti aamukahvilla ja vappubrunssilla sekä tarjonneet torilla tukimunkkeja hillolla. Lisäksi olemme viettäneet Business Shooting Clubin avajaisia ja järjestäneet hyväntekeväisyystapahtumia Tampereella ja Pirkkalassa. Olemme tehneet yhteistyötä mm. urheiluseurojen ja kulttuuriväen kanssa.

Loppuun nostaisin yhden yrittäjävetoisen ja mielenkiintoisen kansainvälisen kehityshankkeen, josta ei ole pidetty vielä isoa meteliä. Sen nimi on AiRRHow. Lyhyesti sanottuna joukko nimekkäitä yrityksiä, Tampereen yliopisto, Tredu ja Pirkkalan kunta ovat hahmotelleet täysin uudenlaista ilmailualan ekosysteemiä eli laaja-alaista osaamis- ja koulutuskeskittymää Tampere-Pirkkalan lentoaseman alueelle. Siinä yhdistyvät uudella tavalla yrittäminen, koulutus ja kansainvälinen liiketoiminta. Vaikka lentoliikenteessä on tällä hetkellä turbulenssia, on ilmailualalla silti lähes rajattomat kasvumahdollisuudet erityisesti logistiikassa ja osaamisviennissä. Ylipäätään lentokentän alueella on paljon käyttämätöntä potentiaalia.

Tätä kirjoittaessani Poika on jo matkannut seuraavaan kotiinsa. Parhaimmat onnitteluni vielä Parkanoon, Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntaan vuosimallia 2021! Me Pirkkalassa luovumme tittelistä hyvillä mielin – aktiivinen yhteistyö kunnan ja yrittäjien välillä nimittäin jatkuu kuten ennenkin, ja sen myötä myös elinvoima-asiamme pysyvät erinomaisella mallilla jatkossakin.


Pirkkalan kunnan sivut: www.pirkkala.fi

Twitter @Pirkkalankunta
Instagram @pirkkalankunta
Facebook @pirkkalankunta
LinkedIn @pirkkalan-kunta
YouTube Pirkkalan kunta

Lisätietoja AiRRhow-kehityshankkeesta löydät täältä: www.airrhow.fi

FacebookTwitterLinkedInGoogle+

Marko Jarva
Marko Jarva