Yrittäjän asialla
10.9.2021
Esko Valkeala

Yrittäjä, olisiko nyt uuden, muhkean alun aika?

Moninainen puolitoista vuotta koronan kanssa on haastanut meitä kaikkia eri tavoin. Sen myötä teimme viime vuonna koko kansana todella suuren digiloikan lyhyessä ajassa. Etäkokoukset ja -kohtaamiset ovat tulleet jäädäkseen ja nämä digitaaliset kohtaamiset ovat todella tärkeitä, joillekin jopa voimaannuttavia ja inspiroivia.

Koronaan liittyvät rajoitukset ovat ajaneet monien toimialojen liiketoiminnan erittäin vaikeaan tilanteeseen. Harva yrittäjä pystyi varautumaan koronan tuomaan muutokseen etukäteen. Viime aikoina tartuntamäärät ovat jälleen lähteneet nousuun. Muutos on siis jatkuvaa ja tarve pysyä muutoksessa mukana ja sopeutua ovat monille yrittäjille arkea.

Muutos kannattaa ottaa positiivisena asiana, koska se on mahdollisuus yrittäjälle. Haastavassa tilanteessa yrityksen liiketoiminnan tärkeimmät asiat kannattaa miettiä uudelleen. Mitkä ovat yrityksen tavoite ja tahtotila? Entä tärkeimmät asiakaskohderyhmät? Onko yrityksen talous hallinnassa ja onhan kassavirta hyvässä seurannassa?

Muutoksessa pärjääminen vaatii tietoa kannattavuudesta sekä varmistusta, että kiinnitetään huomiota olennaisimpiin asioihin. Yrityksen liiketoiminnan kannattavuus perustuu hinnoitteluun. Hinnoittelussa on tärkeää ottaa huomioon kaikki tekijät, jotta kannattavuus pysyy sellaisella tasolla, että yritys selviää ja pystyy kehittämään toimintaansa. Siis mikä on se hintataso, jolla pitäisi myydä, jotta kustannukset tulevat katetuiksi ja jotain jää viivan alle.

Tämän kolumnin otsikkoon kirjoitin ”muhkea alku”. Sen olen lainannut Kirsi Pihan Ylen kutsuvierasohjelmasta. Se kuvaa yrittäjien tilannetta tänä päivänä siinä muutoksessa ja mahdollisuudessa mikä meillä nyt on. Yrittäjät, mitä jos laitetaan meidän kaikkien yritystoimintamme tavoitteeksi uusi muhkea alku?

Pidetään huolta nyt ja tulevaisuudessa yrittäjistä Helsingissä. Kaupunkilaisina voimme vaikuttaa tähän ostamalla paikallisilta yrityksiltä. Yritysten arkeen vaikuttaa monin tavoin työnsä aloittava Helsingin uusi kaupunginvaltuusto, joka yrittäjämyönteisillä päätöksillään luo entistä parempia mahdollisuuksia yrittäjyydelle. Mennään uutta kohti, yhdessä!


Esko Valkeala

Kirjoittaja Esko Valkeala toimii yrittäjänä BusinessCoutsi.fi-yrityksessä ja tekee töitä muiden yrittäjien kanssa töitä tavoitteena yrityksen kannattava kasvu. Esko on toiminut yrittäjänä 20 vuotta ja mentorina yli 15 vuotta. Hän on myös Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsinki ry:n hallituksen puheenjohtaja, Helsingin Yrittäjät ry:n hallituksen varapuheenjohtaja sekä kansanedustajan nimikkoyrittäjä.

Esko Valkeala