Koronavuosi numeroina - Yrittäjät
Yrittäjän puolella
3.11.2021
Lotta Tammelin

Yrittäjäjärjestön koronavuoden tilinpäätös – Miten pärjäsimme?

Kun korona iski maaliskuussa 2020 koko yrittäjäkenttää ravisteli ennen näkemätön kriisi. Yrittäjäjärjestöä tarvittiin enemmän kuin koskaan. On aika katsoa, miltä Yrittäjien koronavuosi näytti ja minkälaisia lukuja jäi viivan alle.

Yrittäjien neuvontapalvelu – valmiina auttamaan! 

Yksi päivä tyhjensi monien yrittäjien tilaus- ja varauskalenterit maaliskuussa 2020. Se tarkoitti paniikkia, hätää ja huolta – ja samalla myös sitä, että yrittäjien lakineuvonnan tarve räjähti. Pelkästään ensimmäisen koronavuoden aikana 15 000 jäsenyrittäjäämme sai puhelimitse apua ja neuvoja siihen, miten toimia vaikeassa tilanteessa. Avuntarvetta on ollut esimerkiksi lomautusmenettelyissä, sosiaaliturvakysymyksissä, tukihakemuksissa, vuokrasopimusasioissa ja konkurssimenettelyissä.

Näitä ja muita asioita neuvomme myös jatkossa jäsenillemme maksutta arkisin klo 8–18 numerossa 09 229 222.

Kaikki tieto koottuna Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolle:

Apua ja tietoa tarvittiin myös muutekin kuin puhelimitse. Rakensimme vauhdilla Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuston, johon koottiin kaikki mahdollinen tieto, jota yrittäjä kaipasi ja kaipaa koronatilanteeseen liittyen. Verkkosivu oli enemmän kuin tarpeen ja vuoden aikana siellä vieraili jopa 266 919 kävijää etsimässä ja löytämässä vastauksia haastaviin tilanteisiin.

Tutustu sivustoon.

Uutiset – pidämme sinut ajan tasalla: 

Kuten todettua tiedontarve oli massiivinen. Oma toimituksemme teki pitkää päivää ja useampaa vuoroa hankkiessaan yrittäjille kaiken sen yrittäjyyteen vaikuttavan faktatiedon, jota kulloinkin oli saatavissa. Vuoden aikana kirjoitimme peräti 3272 uutista ja vinkkijuttua yrittäjien elämän helpottamiseksi. Nämä uutiset oli ja ovat luettavissa verkkosivuillamme, uutiskirjeissämme ja somekanavissamme.

Kanssamme pysyt kartalla!

Asiantuntija-apua erilaisista tietoiskuista maksutta: 

Tietoa välitettiin myös erilaisten tietoiskujen ja etäkoulutusten välityksellä. Kaikkiaan järjestimme vuoden aikana 70 maksutonta ja kaikille avointa tietoiskua erilaisista aiheista, kuten koronatukien hakemisesta, konkurssista, yrittäjän sosiaaliturvasta sekä lomautusmenettelyistä. Tietoiskuja todella kaivattiin, sillä niihin osallistui 24 000 yrittäjää. 

Läsnäoloa sosiaalisessa mediassa: 

Neuvoimme yrittäjiä ketterästi myös somekanavissamme. Vastaanotimme esimerkiksi Facebookissa vuoden aikana yli 12 500 kysymystä, kommenttia ja yhteydenottoa. Somekanavamme palvelevat sinua matalalla kynnyksellä!

Vaikutamme aktiivisesti:

Yrittäjien mielipiteellä on väliä ja meitä myös kuunnellaan. Suomen Kuvalehden tutkimuksen mukaan Suomen Yrittäjät oli koronakevään 2020 aikana Suomen kuulluin etujärjestö eduskunnan valiokunnissa. Eniten vierailimme eduskunnan talousvaliokunnan kuultavana. Meidän tehtävämme on viedä yrittäjien terveisiä päättäjille ja sen todella teimme.

Lue lisää SK:n tutkimuksesta täältä.

Jokaiselle arkipäivälle lausuttavaa:

Sen lisäksi, että kävimme henkilökohtaisesti kuultavana, meitä kuunneltiin myös muuten. Koronavuoden aikana meiltä kysyttiin lausuntoa ja mielipidettä erilaisista yrittäjien arkeen vaikuttavista muutoksista yhteensä 243 kertaa. Vuoteen 2019 verrattuna luvussa oli kasvua 76 prosenttia.

Mitä tavoitteita saamme läpi? 

Se, että Yrittäjiä kuunneltiin, näkyy myös läpimenneissä tavoitteissamme. Vuoden aikana saimme läpi 47 erilaista tavoitettamme.

Katso täältä, missä kaikessa onnistuimme: https://www.yrittajat.fi/yrittajajarjesto/nain-vaikutamme/yrittajien-vaikuttamisen-tuloksia

Miten näymme mediassa:

Vaikuttava etujärjestö tarvitsee myös vahvaa näkyvyyttä. Saatoitkin maaliskuusta 2020 lähtien bongata meidät vuoden aikana erilaisissa medioissa. Kokonaisuudessa mediamainintoja kerääntyi peräti 6972. Se tarkoittaa, että yrittäjien asioista puhuttiin printti- tai digilehdissä vuoden jokaisena päivänä 19 kertaa.

Pidämme huolta omistamme:

Koronakriisi on ollut useille äärettömän raskasta aikaa henkisesti. Tämän takia valjastimme henkilökuntaamme soittamaan jäsenillemme ja kysymään, mitä juuri heille kuuluu ja miten voisimme olla avuksi. Noin 9500 jäsentämme sai kertoa ajatuksiaan ja tuntojaan meille puhelimitse. Tällä palautteella oli tärkeä rooli myös siinä, minkälaista edunvalvontaa teimme ja minkälaisia palveluita perustimme.  

Pidetään huolta toisistamme myös jatkossa – kanssamme et jää yksin!

Tuhansille työttömyysturvaa:

Vaadimme voimallisesti yrittäjille mahdollisuutta työttömyysturvaan ja onnistuimme saamaan sen. Poikkeusmenettelyn ansiosta työmarkkina tukea on saanut noin 43 000 yrittäjää, joiden toimeentulo on vaikeutunut koronakriisin takia. 

Pidämme myös yksinyrittäjien puolia:

Olimme ainoina vaatimassa myös yksinyrittäjille rahallista tukea kriisistä selviämiseen. Yksinyrittäjätukea on saanut 49 000 yksinyrittäjää. Euroissa mitattuna tämä tarkoittaa 95 000 000 euroa.

Näillä ja monilla muilla keinoilla yritimme tehdä jäsenyrittäjiemme arjesta hiukan siedettävämpää näinä viime aikojen haastavina hetkinä. Työ jatkuu yhä ja muuttaa muotoaan sen mukaan, miten yrittäjien tarpeet ja toiveet kehittyvät. Jos et kuulu vielä tähän koko Suomea halkovaan ja Suomen suurimpaan yrittäjäporukkaan, katso miten juuri sinä ja sinun yrityksesi voisi hyötyä eduistamme ja palveluistamme. Tule mukaan, olet lämpimästi tervetullut omiesi joukkoon!

Etkö ole vielä jäsen? Liity Yrittäjiin.

Jäsenenä saat avuksesi asiantuntevat lakiosaajamme, laajat verkostomme, hyödylliset palvelumme ja euroja säästävät jäsenetumme.
Liity nyt!
Lotta Tammelin - Suomen Yrittäjät
Lotta Tammelin