yrittäjyyskasvatus luo uskoa pysyvyyteen
26.2.2021
Veikka Kukko

Yrittäjyyskasvatus kasvattaa uskoa omaan pystyvyyteen ja rohkeutta kokeiluihin

”You miss 100% of the shots you don’t take.”  Jääkiekkolegenda Wayne Gretzkyn tunnettu lausahdus on auennut minulle, ylöjärveläiselle yrittäjyyskasvatille, aivan uudella tavalla. Tämän valaistumisen saivat aikaan kokemukseni Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalla lukuisten projektien ja yrityksen perustamisen parissa.

Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjan käytännönläheiseen ja työelämätaitoja rakentavaan oppimäärään sisältyy Nuori Yrittäjyys Ry:n tarjoama Vuosi Yrittäjänä –ohjelma. Ohjelmassa nuoret perustavat pienellä riskillä, mutta oikealla rahalla ja oikeassa ympäristössä toimivan NY-yrityksen oman liikeideansa ympärille ja pyörittävät sitä vuoden ajan. Minulle ohjelma opetti paljon käytännön yrittäjyys-, talous- ja työelämätaitoja, mutta suurimman muutoksen huomasin kuitenkin asenteessani ja itseluottamuksessani.

Vuosi Yrittäjänä –ohjelmassa, kuten monessa muussakin yrittäjyyskasvatuksen muodossa, korostuu tekemällä oppiminen. Nuoret päästetään ikään kuin hiekkalaatikolle kokeilemaan millaisia asioita yritystoiminnan kautta voi luoda. Tällainen hiekkalaatikko tarjoaa suurta mahdollisuutta kokeilla omia siipiä. Se, joka tämän mahdollisuuden käyttää, oppii uutta ympäristöstään ja itsestään.

Sain kunnian toimia tänä vuonna tuomarina Pohjois-Karjalan ja Savon alueen Uskalla Yrittää –semifinaaleissa. Mukana kilpailemassa oli erilaisia hienoja NY-yrityksiä perus- ja toiselta asteelta. Useiden yritysten haastatteluissa nousi esille, että yritystoiminnan aikana on kokeiltu täysin uusia asioita ja NY-yrittäjien kynnys uusien kokeilujen tekemiseen on madaltunut huomattavasti. Kilpailu ei siis ole saanut nimeään aivan turhaan. Uskallus yrittää uutta on monelle se juttu, jonka Vuosi Yrittäjänä -ohjelma antaa. Näin kävi minunkin kohdallani.

Perustin kolmen muun yrittäjyyslinjalaisen kanssa NY-yrityksen syksyllä 2019. Yrityksen toiminnan aikana siivet ottivat tuulta alleen avaten mahdollisuuksia ja näköaloja tulevaisuutta ja työelämää kohti. Vuoden aikana tajusin, miten tärkeää on koota ympärille hyviä tyyppejä tiimin ja yhteistyöverkostojen muodossa. Suurin oppi valkeni kuitenkin vasta jälkeenpäin. Lukion loppusuoralla, tulevaisuuteeni liittyviä valintoja tehdessäni olen huomannut, miten helpolta ja innostavalta tuntuu tarttua yhtäkkiä tuntemattomiin haasteisiin. Hain noin vain ruotsinkieliseen varusmiespalvelukseen Dragsvikiin, vaikka en koe ruotsin kielen taitoni olevan erityisen vahva. Ajatuksena olivat itsensä haastaminen ja ruotsin oppiminen. Yrittäjyyden vuosi opetti, että tekemällä oppii ja kokeilemalla löytää uutta. Avoin mieli, kasvava itseluottamus ja kokeilunhalu johdattavat minua siis nyt eteenpäin elämässäni.

Yrittäjyyskoulujen ja Nuori Yrittäjyys Ry:n nuorille mahdollistamat kokemukset ovat vahvistamassa tulevaisuuden työelämätaitoja, minkä koen olevan äärettömän arvokasta. Näillä kokemuksilla voi olla suora vaikutus myös siihen, miten nuori asennoituu tulevaisuutensa. Näen nyt selvästi, miten merkityksellistä työtä yrittäjyyskasvattajat tekevät.

Veikka Kukko
Veikka Kukko