Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Nellie Nyberg. Kuva: Johanna Erjonsalo.
Yrittäjän puolella
22.3.2024
Nellie Nyberg

Yritysoston kautta yrittäjäksi – viisi vinkkiä ostajalle

2024 on Yritysostajan Vuosi! Suomessa on tällä hetkellä arviolta 13 500 työnantajayritystä, joissa omistajanvaihdos on ajankohtainen. Näissä yrityksissä on noin 95 000 työpaikkaa. Lisäksi pk-yrityksistä 14 prosenttia ilmoittaa omistajanvaihdoksen olevan ajankohtainen tulevien vuosien aikana.

Suurin haaste omistajanvaihdoksissa on kohtaaminen, kun ostajat ja myyjät eivät löydä toisiaan. Ostettavia yrityksiä voi löytää ennen kaikkea julkisilta kauppapaikoilta, mutta myös verkoston ja yritysvälittäjien kautta, sekä esimerkiksi paikallisen sosiaalisen median kautta.

Yritysostossa yrittämisen aloittamisen kustannukset ovat usein verrattavissa uuden yrityksen perustamisen vaatimaan pääomaan, mutta riskit ovat pienemmät, sillä uuden yrittäjän ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä. Yrityksen mukana tulee usein niin asiakaskuntaa, pidemmän ajan tietoa kuin kassavirtaakin heti alusta asti. Yritysostoa harkittaessa kannattaa kuitenkin tehdä taustatyöt kunnolla, jotta välttyy suurimmilta yllätyksiltä. Alla muistilista alkuun pääsemiseksi:

  1. Varaa aikaa prosessille, yrityskauppa harvoin toteutuu yön yli.

Analysoi omia unelmiasi, tavoitteitasi, osaamistasi ja tulevaa rooliasi – haluatko olla
aktiivinen vai passiivinen omistaja, kädet savessa oleva yrittäjä vai lähinnä tukena yritystoiminnassa? Entä oletko harkinnut osakkuutta koko yrityksen ostamisen sijaan? Muista, että asiantuntijan apu on niin myyjän kuin ostajan etu.

2. Tutki ostettavan yrityksen myyntikunto. Mistä raha tulee?

Tarkista yrityksen taloudelliset luvut ja dokumentaatio, varastot, inventaario ja toimitilat,
sekä sopimukset ja velvoitteet. Vastaavatko yrityksen arvot ja tuote tai palvelu omaa arvomaailmaasi? Ymmärrä yrityksen tulevaisuuden näkymät ja kannattavuus, ja mahdollisesti vaadittavat investoinnit.

3. Tunne yritys ja sen rooli toimialalla

Tutustu ostettavan yrityksen ja sen toimialan tulevaisuudennäkymiin ja perehdy alan lainsäädäntöön. Tutustu myös yrityksen historiaan ja liiketoimintamalliin. Haastattelemalla muita yrittäjiä toimialalla saat paremman käsityksen liiketoimintaympäristöstä.

4. Tutustu yrityksen henkilökuntaan, asiakkaisiin ja kilpailijakenttään

Miltä vaikuttavat henkilökunnan vaihtuvuus ja työilmapiiri? Millaista on johdon pätevyys, sitoutuneisuus ja motivaatio? Onko yrityksen tarjonta ja tuottavuus sidottu vahvasti nykyiseen omistajaan? Mihin asiakaskunnan lojaliteetti perustuu?

5. Ostoehdot ja kauppahinta

Tee riskikartoitus, jonka voit aloittaa yksinkertaisella SWOT-analyysilla. Tutustu vaihtoehtoisiin rahoitusratkaisuihin. Määrittele itsellesi selkeät tavoitteet ja raamit ennen yrityskauppaneuvotteluun menemistä.

On tärkeää muistaa, että syitä yrityksen myyntiin on monia. Ostajan on hyvä ymmärtää myyjän motiivi, jotta luottamusta voidaan rakentaa. On sekä myyjän että ostajan intressi, että yrityskauppa johtaa yrityksen positiiviseen kehitykseen.

Omistajanvaihdosprosesseihin liittyen löytyy paljon tietoa verkkosivuiltamme ja Omistajanvaihdosfoorumin sivuilta. Suomen Yrittäjien maanlaajuinen verkosto palvelee myös paikallisesti. Ole yhteydessä omistajanvaihdosasiantuntijaan lähelläsi!

Lue lisää: Salla Jorasmaa lähti yrittäjäksi Parturikampaamo Peitsiin yritysoston kautta ja loi näin itselleen työpaikan lähempää omaa kotia.  Tutustu tästä Sallan yrittäjyystarinaan.

Muita kiinnostavia aiheita

Nellie Nyberg