5.3.2024 klo 06:10
Uutinen

Yrityskaupoissa on Ostajan vuosi

Yrityksen ostaminen tarjoaa valmiin polun yrittäjyyteen – valmiiseen asiakaskuntaan, tunnettuun brändiin ja toimiviin prosesseihin. Alkuvaikeuksien taklaamisen sijaan voit keskittyä yrityksen kehittämiseen haluamaasi suuntaan.

– Kävin Pukkilasta Korsossa vuokratuoliyrittäjänä, kun näin Facebookissa ilmoituksen, että Outi Laurila lopettaa yrityksen. Tässä on tilaisuuteni luopua työmatkasta, Salla Jorasmaa kertoo.

– Outi oli toiminut Pukkilassa kaksikymmentä vuotta kampaajana. Ajattelin, että töitä varmasti riittää. Kirjanpitomateriaalista sain vahvistuksen, että toiminta on hyvällä pohjalla, Jorasmaa kertoo.

– Kahden viikon kuluttua kauppakirjat oli tehty.

Riskit ovat pienemmät ja aloittaminen suoraviivaisempaa  

Yritysostossa yritystoiminnan aloittamisen kustannukset ovat usein verrattavissa uuden yrityksen perustamisen kuluihin, mutta riskit ovat huomattavasti pienemmät. Saatavilla on arvokasta tietoa ja voit välttää monia aloittamisen vaiheita.

Testatusti toimiva konsepti, valmis asiakaskunta ja valmis kassavirta ovat merkittäviä etuja, Suomen Yrittäjien omistajanvaihdostoiminnan päällikkö Anneli Komi listaa.

Jorasmaan yrityskaupassa yrittäjä vaihtui samassa tilassa ja yrittäjien toiminimet säilyivät ennallaan.

– Kauppaan sisältyi kalustus, varasto ja tuotteita, ja tilanvuokrasopimus vaihdettiin nimiini.

– Äitini on kirjanpitäjä ja kävin hänen kanssaan asian läpi. Pankkikin sanoi, että tämä on niin pieni kauppa, että ota tarvittaessa kulutusluotto.

Aiempi yrittäjä auttoi Jorasmaata sujuvaan alkuun.

– Outi tiedotti vaihdoksesta omilla somekanavillaan ja briiffasi asiakkaille vaihdosta. Pyörimme yhdessä kylillä ja tapahtumissa, ja Outi veti hihasta asiakkaitaan. Meistä tehtiin myös juttu Orimattilan Sanomiin, Jorasmaa kertoo.

– Outin vuoksi olen Yrittäjien jäsenkin – jäsenyys kuului kuulemma kauppaan, Pukkilan Yrittäjien puheenjohtajaksi vuoden alussa ryhtynyt Jorasmaa nauraa.

Yrittäjäyhdistyksestä Jorasmaa löysi päivittäisten työkavereiden tilalle yrittäjäkavereita.

– Pukkilan Yrittäjillä on baaripähkinäjoukkue, kisataan tietovisassa. Vielä ei olla ihan huipulle päästy, mutta matkakassa on hakusessa.

Myynnissä on monenlaisia yrityksiä

Suomen Yrittäjät nostaa Ostajan vuosi -kampanjalla esiin yrityskauppoja hyvänä tapana aloittaa yritystoiminta.

– Nyt juuri haluamme edesauttaa kohtaamisia. Tuore Pk-yritysbarometri kertoo, että omistajanvaihdosten kynnyksellä olevien yritysten määrä on kasvussa. Tiedämme, että myynnissä on myös aiempaa suurempia yrityksiä. Ostajille ja jatkajille on siis tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia, Komi kertoo.

Viisi vinkkiä yrityksen ostoon

  • Valitse yritys, joka vastaa kykyjäsi, tavoitteitasi ja elämäntilannettasi.
  • Ole avoin erilaisille mahdollisuuksille: kannattamaton yritys voi muuttua kukoistavaksi uuden johdon myötä.
  • Ymmärrä kokonaisuus. Hyödynnä tarjolla olevaa tietoa ja työkaluja yrityskaupan eri vaiheisiin.
  • Hyödynnä asiantuntijoiden kokemusta: pienissä yrityskaupoissa kehittämisyhtiöt ja pankit auttavat sinut alkuun.
  • Vähänkin suuremmissa yrityskaupoissa ota rinnalle ammattimainen yritysvälittäjä.

Lue lisää omistajanvaihdosteemasta