YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Espoon Yrittäjät.

Eduskuntavaalit 2023

Yrittäjä tuntee yrittäjän arjen – Siksi eduskuntaan on tärkeää saada yrittäjätaustaisia kansanedustajia. Suomen Yrittäjät ja Espoon Yrittäjät nostavat viestinnässään esiin jäsenyrittäjiä, jotka ovat ehdolla kevään 2023 eduskuntavaaleissa.

Espoon Yrittäjien jäsenistä ehdolla eduskuntavaaleissa 2023 ovat Mika Poutala ja Petri Pulkkanen.

Tutustu yrittäjätaustaisiin espoolaisiin eduskuntavaaliehdokkaisiin:

Yrittäjä, olympiaurheilija, kaupunginvaltuutettu

Mika Poutala

Numero: 181
Puolue: Kristillisdemokraatit

Verkkosivut:
www.mikapoutala.fi

Some:
YouTube
Instagram

Facebook
Twitter
LinkedIn

Mitä yrittäjien asemaan vaikuttavia asioita sitoudut ajamaan aktiivisesti omassa eduskuntaryhmässäsi, jos tulet valituksi kansanedustajaksi?

1) Ensimmäisen työntekijän palkkaukseen helpottamista. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on usein todella iso riski. Se on kuitenkin välttämätöntä, jos haluaa kasvaa. Myös valtion kannalta on tärkeää, että pienet yritykset pyrkivät kasvuun ja näin luovat työpaikkoja ja verotuloja. Esimerkki voisi olla, että valtio maksaisi ensimmäisen työntekijän sivukulut ensimmäisen vuoden ajalta.

2) Yritykset maksaisivat veroja vain voitosta, jotka otetaan ulos. Eli ajaisin Viron mallia, jossa kannustetaan yrityksiä investoimaan, kasvamaan ja työllistämään. Vasta sitten, kun voittoja aletaan nostamaan yrityksestä ulos, olisi se verotuksen piirissä.

Mitä 1–2 muuta asiaa yrittäjäasioiden ohella sitoudut ajamaan aktiivisesti omassa eduskuntaryhmässäsi?

1) Talouden tasapaino. Suomi ei kestä tän tyylistä “velalla ei ole mitään väliä” -asennetta. Nyt on laitettava talous tasapainoon panostamalla työllisyyden lisäämiseen ja kohdistettava leikkauksia oikeisiin paikkoihin.

2) Vähemmän byrokratiaa. Kaikesta valtion ja kuntien toiminnoista tulisi vähentää byrokratiaa. Päätöksenteko tulee saada joustavaksi ja nopeaksi. Yrittäjämäinen asenne kaikille ihmisille ja ahkeruus kunniaan.

Miten pien- ja mikroyritysten osallistumista julkisiin hankintoihin parannetaan lainsäädännöllä?

Julkiset hankinnat tulee pilkkoa pienempiin osiin. Lainsäädännöllä voimme puuttua siihen, miten isoja kokonaisuuksia kilpailutetaan. Kun kilpailutukset pilkotaan riittävän pieniin osiin, pääsee myös paikalliset mikro- ja pienyritykset mukaan tarjouskilpaan.


Yrittäjä, Asianajaja, Oikeustieteen lisensiaatti ja Merikapteeni

Petri Pulkkanen

Numero: 144
Puolue: Liike Nyt

Verkkosivut:
www.petripulkkanen.fi

vaalit2023@petripulkkanen.fi

Mitä yrittäjien asemaan vaikuttavia asioita sitoudut ajamaan aktiivisesti omassa eduskuntaryhmässäsi, jos tulet valituksi kansanedustajaksi?

Suomessa tulee keskittyä ensisijaisesti hankkimaan “tulorahoitusta”, eli kansainvälisiä sijoituksia, investointeja, sen sijaan että poliitikot kinastelevat keskenään miten usein valtionvelalla rahoitettuja alati niukkenevia resursseja leikataan. Olen usein kuullut väitteen, ettei Eduskunta voi tehdä mitään talouskasvun aikaan saamiseksi, ja että se on pääasiassa yritysten tehtävä, mikä on täysin paikkaansa pitämätön väite. Eduskunnassa on mahdollista laatia lainsäädäntöä, jonka avulla Suomen talous saadaan nousuun.

Pyrin tekemään lakialoitteita ja siis säätämään tehokasta lainsäädäntöä, jolla houkuttelemme Suomeen 100 MEUR kansainvälisiä investointeja, jotka edelleen tarjoaisivat suomalaisille PK-yrityksille alihankintatyötä ja/tai suoraan työllistäisivät suomalaisia. Tämäntyyppisiä järjestelyjä on EU-maissa mm. Puolassa (Specjalne Strefy Ekonomiczne).

Puola on tavoitellut vuodesta 1994 lähtien investointeja tehokkaine verokannustimineen, joiden kokonaisarvo oli 30 miljardia euroa v. 2022 ja kun samanaikaisesti Puola on edelleen EU:ssa ns. nettosaajana, eikä EU:n komissio ole nähnyt Puolan investointikannustimissa EU-oikeuden mitään vastaisuutta.

Kyseessä on realistinen ja toteuttamiskelpoinen tavoite. Nyt on aika uusille asioille.

Ks. lisää www.petripulkkanen.fi

Lisäksi pienyrittäjien, ammatinharjoittajien, kuten esim. parturit, suutarit, räätälit, ompelijat, kosmetologit, palveluihin kohdistuva arvonlisäverokanta tulee alentaa 24 %:sta 10 %:iin pienyrittäjien tarjoamien palveluiden kysynnän kasvattamiseksi ja työllisyyden parantamiseksi.

Yleinen arvonlisäverokanta 24 % muodostaa liian suuren osuuden pienyrittäjien palvelun kokonaishinnasta. Tämän ankaran arvonlisäverorasituksen seurannaisvaikutuksena pienyrittäjälle aiheutuu ylivaikea tilanne korottaa hänen palvelunsa eli työnsä hintaa, ja 24 % ylisuuri arvolisävero jää osittain pienentämään pienyrittäjän liiketoiminnan kannattavuutta lisäten pienyrittäjän yrittäjäriskiä, joka on usein vieläpä henkilökohtainen.

Ks. lisää www.petripulkkanen.fi

Mitä 1–2 muuta asiaa yrittäjäasioiden ohella sitoudut ajamaan aktiivisesti omassa eduskuntaryhmässäsi?

Haluan Suomen tekevän tehokasta turvallisuuspolitiikkaa ja parantavan huoltovarmuuttamme yrittämällä solmia Norjan kanssa maanvuokrasopimus 100 vuodeksi Suomesta Jäämerelle maantie- ja rautatieyhteyksien rakentamiseksi sekä ympärivuoden avoinna olevan Atlantin sataman saamiseksi Suomen käyttöön.

Suomi on ”saarivaltio”, jonka vienti ja tuonti tapahtuu 80–90 % meritse Itämeren kautta, jossa merenkulku hyvin rajoitettua vakavissa kriisitilanteissa. Atlantin satama parantaisi Suomen huoltovarmuutta ja sen rakentaminen elvyttäisi talouttamme. Alue varmistaisi luonnonoloista ja työmarkkinaselkkauksista tms. riippumattoman logistiikan meritse tapahtuvalle vienti- ja tuontitoiminnalle. Valtioiden välisiä maanvuokrasopimuksia on ollut ja tulee olemaan, joten kyseessä on realistinen ja toteuttamiskelpoinen asia. Nyt on aika uusille asioille.

Miten pien- ja mikroyritysten osallistumista julkisiin hankintoihin parannetaan lainsäädännöllä?

Julkisista hankinnoista tulee poistaa yrityksen tyyppiä, kokoa ja liikevaihtoa yms tunnuslukuja koskevat vaatimukset. Esim. oikeudenhoidon alalla julkisissa kilpailutuksissa edellytetään, että juridisia palveluita tarjoava yritys on Suomen Asianajajaliiton jäsen, eli Asianajotoimisto, eikä julkiseen kilpailutukseen voi siten osallistua luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien omistama Lakiasiaintoimisto. Tämäntyyppisiä edellytyksiä ei saisi olla julkisissa kilpailutuksissa.


Suomen Yrittäjien Eduskuntavaalit 2023 -sivuston löydät täältä.