Joroisten Yrittäjät
Yrittäjän päivää vietettiin tuvalla brunssin merkeissä. Tapahtumassa vierailivat myös uusi kunnanjohtaja Jaakko Kuronen, kunnanhallituksen uusi pj Jani Kautto ja kunnanvaltuuston uusi pj Sari Järn.

Mitä sitä tehtiinkään?

Vuosi on jälleen paketissa ja on aika kerrata mitä tehtiinkään. Joroisten Yrittäjien toimintakertomus 2022 kertoo seuraavaa:

TOIMINTAKERTOMUS 2022 
  
Vuosi 2022 oli yhdistyksen 58. toimintavuosi.  
  
Hallituksen puheenjohtajana toimi Päivi Anias, varapuheenjohtajana Veijo Santala ja sihteerinä Marja Huupponen. Muut jäsenet olivat Harri Carlqvist, Sari Kolehmainen, Saara Puurunen, Jouni Uotinen, Jaana Kuivalainen, Kristina Häyrinen ja Timo Albrecht. 


Toiminnantarkastajina toimi Pirkko Hämäläinen. 

Savon Yrittäjien hallituksessa toimi Päivi Anias.  

  
Suomen yrittäjien järjestövaliokunnan jäsenenä toimi Päivi Anias.  


Joroisten nuorten yrittäjien osuuskunta Eiffelin hallituksessa mukana oli Päivi Anias.  
  
Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden lopussa oli 80. Järjestäytymisaste oli noin 40 %.  
  
Vuoden aikana pidettiin hallituksen kokoukset tarvittaessa sekä sääntömääräinen syyskokous. 

Hopeisella ansiomerkillä muistettiin vuoden aikana yrittäjyydessä menestyneitä ja/tai yhdistyksen eteen töitä tehneitä joroislaisia tahoja ja merkki myönnettiin tänä vuonna Riikka Derby-Petterssonille, Pauli Räisäselle, Pirjo ”Iita” Heikkiselle, Risto Keinäselle ja Ami ja Pirkko Hämäläiselle.  

Kukkalähetystöllä muistettiin toiminnan aloittaneita tai laajentaneita tahoja: kukkakauppa Nuppu & Silmu, Lelukauppa Jorolandia ja Joroisten Leipomo. Yhdistys toivoo, että merkkipäiviä viettävät yritykset ilmoittaisivat näistä yhdistykselle, jotta saisimme muistamiset aina perille. 


Joroisten Lehti teki yrittäjyyteen keskittyviä teemanumeroita, joissa yrittäjäjärjestö oli tarpeen mukaan mukana. Lehteen on saatu kiitettävästi läpi yrittäjyyteen ja yrittäjiin liittyviä asioita.  

Koronatiedotus väheni ja vaihtui Ukrainan sotaan liittyvään kriisitiedotukseen ja yritysten neuvontaa jatkettiin edelleen tarpeen mukaan.  
  
Joroisten Yrittäjät jatkoi kummitoimintaa. Se on avointa kaikille joroislaisille nuorille aloittaville (alle 23v) yrittäjille ja siihen voi hakeutua ottamalla yhteyttä yhdistyksen hallituksen jäseniin. Yhdistyksen kummiyrittäjäksi valittiin Tomi Koponen. 
  
Yhteistyö Fennian kanssa jatkui. Sopimus toimii niin, vinkkaamme Fennian eduista jäsenistöllemme ja jos vakuutustarjous päätyy kauppoihin, maksaa Fennia Joroisten Yrittäjät ry:lle tuntuvan vinkkipalkkion.  
  
Yhdistys osallistui Yrittäjäpäiville Tampereella ja kunnallisjohdonseminaariin Vaasassa sekä Savon Yrittäjien kevät- ja syyskokouksiin.  


Joroisten paikallisyhdistys oli jälleen finalistina viiden parhaan joukossa sarjassa Suomen parhaat pienet paikallisyhdistykset.  

Yrittäjätupa oli toimiva kohtauspaikka. Koulutusten ja kokousten lisäksi Yrittäjäkahveja juotiin pitkin vuotta erilaisin ohjelmin. Tilaan myös vuokratiin ulkopuolisille.  
  
Helmikuussa järjestimme Mitä sitten jos- koulutuksen, jossa Oma Osuuskunnan toiminnanjohtaja Toni Kutvonen kertoi erilaisesta varautumisesta yllätystilanteissa. Koulutukseen osallistui 12 henkeä, osa etänä.  
 

Helmikuussa pj Päivi Anias ja varapj Veijo Santala kävivät yhtenäiskoululla kertomassa koululaisille kesätyötavoista ja erilaisista yrittäjyyden mahdollisuuksista.  

Helmikuussa solmittiin Liikenneasema Jari-Pekan kanssa sopimus, jolla Yrittäjäkortilla saa -5% alennusta päivittäistavaroista. 

Maaliskuussa perustettiin Kone- ja metallipalvelu Koponen ja tuore, nuori yrittäjä Tomi Koponen valittiin Joroisten Yrittäjien kummiyritykseksi. Kummiyritystä tuetaan yrityksen käynnistämisessä ja kummilahjana maksetaan yrittäjäjärjestön ensimmäisen vuoden jäsenmaksu. 


20.3. vietettiin lähilauantaita ja kannustettiin kuluttamaan paikallista.  

Huhtikuussa jatkettiin Joroisten kunnanhallituksen, johtavan virkahenkilöstön ja yrittäjäyhdistyksen yhteistä tutustumiskierrosta paikallisiin yrityksiin. Tarkoituksena on saada suora kosketus kaikkiin joroislaisiin yrittäjiin. 

Huhtikuussa osallistuttiin 14 hengen edustuksella maakunnallisiin yrittäjäjuhliin Vieremällä. 

Toukokuussa käynnistettiin Valtuustot koolle- elinvoimasopimus kunnan kanssa ja se allekirjoitettiin onnistuneesti toukokuussa. 

Toukokuussa osallistuttiin joukolla Navitaksen järjestämään verkostoitumistilaisuuteen Jari- Pekassa. 

Toukokuun lopussa muistimme stipendein joroislaisia opiskelijoita.  

Kesäkuussa pidettiin Yrittäjien saunailta ja verkostoitumistapahtuma venerannassa, osallistujia oli 18. 

Kesäkuussa Yrittäjäkahvilla vierailivat yritysneuvoja Joonas Tyrväinen ja uusi Oma Sp:n palvelupäällikkö  Jarno Korhonen. 

Heinäkuussa osallistuttiin Sampea ja samppanjaa-festivaaliin 22 hengen joukolla. 

Elokuussa saimme vieraaksi sisäministeri Krista Mikkosen. Vierailu kesti koko päivän ja sen aikana järjestettiin paneelikeskustelu ”Pohjois-Savon elinvoiman vahvistaminen kriisin yli” 
Paneelissa mukana olivat kansanedustaja Markku Eestilä (kok), ministeri Krista Mikkonen (vihr) , Leppävirran kunnanvaltuutettu Auli Piiparinen (kesk) ja Joroisten kunnanvaltuuston pj. Sari Järn (sdp). Paneelin jälkeen vierailtiin joroislaisissa yrityksissä ja päivän päätteeksi tutustuttiin kuntaan lentokentällä. 

Elokuussa Päivi Anias vieraili Keski-Savon Yrittäjänaisten aamupalaverissa hotelli Oscarissa. 


4.9. vietettiin yrittäjänpäivän etkoprunssia tuvalla. Paikalla vieraili yli 30 yrittäjää. Päivän herkut tarjosi S-Market Joroinen ja Juhanalan kartano.   

15. 10 vanha Seukki siirtyi 20-luvulle ja juhlimme noin 40 vieraan voimin yrittäjyyttä. Ruokalistalla nautittiin taidokkaita cocktailpaloja vanhan ajan tyyliin ja myös juomatarjoilu oli aikakauteen sopivaa, mm. kovaa teetä tarjoiltiin.  

Joroisten Yrittäjät ry halusi kiinnittää kriisivuonna huomiota omavaraisuuteen ja ruuan tuottamisen merkitykseen maaseudulla ja Vuoden Yritykseksi valittiin Maatalousyhtymä Anttonen Johanna ja Juho. 

Joroisten Yrittäjät ry valitsi ensimmäistä kertaa myös Vuoden Nuoren Yrityksen ja se oli Josaka Oy. 
 
Yrittäjäjuhlan yhteydessä pidettiin syyskokous ja siihen osallistui 40 henkilöä. 
  
Joroisten Yrittäjät haki avustusta Joroisten Oma Osuuskunnalta oman toimitilan vuokrakuluihin ja sitä myönnettiin 3600 e.  

Joroisten Yrittäjät haki aktiiviseen toimintaan avustusta myös Savon Yrittäjiltä ja sitä saatiin 1200 e. 

Lokakuussa Joroinen järjesti puheenjohtajakiertueen ensimmäisen tapahtuman, johon osallistui noin 15 henkilöä. 

Yrittäjäkahvilla vieraili Anssi Moilanen kertomassa Noja Oy:n rahoituspalveluista. 

Marraskuussa pj Päivi Anias ja Sari Kolehmainen edustivat yhdistystä Varkauden kaupungin yhteistyötapahtumassa Insite -elokuvaan liittyen. 

Pj Päivi Anias ja Harri Carlqvist osallistuivat Savon Yrittäjien syyskokoukseen marraskuussa. Kokouksessa Joroisten Yrittäjien pj Päivi Anias tuli valituksi Savon Yrittäjien varapuheenjohtajaksi vuosille 2023-2024. 
  
Ensimmäisenä adventtina osallistuttiin kunnan järjestämään joulutapahtumaan tarjoamalla yrittäjätuvalla torttutorttukahvit ja järjestämällä kaikki voittaa- arpajaiset. Tuvalla vieraili noin 150 henkilöä.   

Joulukuussa yhdistys hankki käyttöönsä kannettavan tietokoneen, tulostimen ja lisäksi Yrittäjätuvalla on tykki ja näyttökangas. Näillä välineillä siirryttiin nykyaikaiseen hallitustyöskentelyyn, jossa hallituksen jäsenet voivat yhteisillä välineillä tehdä sujuvaa yhteistyötä ja varmistaa sen, että toiminnan taltiointi pysyy ajan tasalla. 

Joroisten Yrittäjät suoritti varainhankintana järjestyksenvalvontaa ja liikenteenohjausta eri tilaisuuksissa 12 kertaa.  


Yrittäjäjärjestön profiilia kuntakuvassa on pyritty pitämään näkyvänä osallistumalla eri projekteihin ja tuomalla yrittäjyysasioita esiin monipuolisesti.  
  
Hallituksen puolesta  
Päivi Anias  
puheenjohtaja