Yrittäjän päivää vietettiin tuvalla brunssin merkeissä. Tapahtumassa vierailivat myös uusi kunnanjohtaja Jaakko Kuronen, kunnanhallituksen uusi pj Jani Kautto ja kunnanvaltuuston uusi pj Sari Järn.

Mitä sitä tehtiinkään?

Vuosi on jälleen paketissa ja on aika kerrata mitä tehtiinkään. Joroisten Yrittäjien toimintakertomus 2021 kertoo seuraavaa:

Vuosi 2021 oli yhdistyksen 57. toimintavuosi.

Hallituksen puheenjohtajana toimi Päivi Anias, varapuheenjohtajana Veijo Santala rahastonhoitajana Anne Kautiainen ja sihteerinä Sanna Smolander-Aholainen. Muut jäsenet olivat Ilona Tenhunen, Harri Carlqvist, Heidi Aholainen,  Suvi Riekkinen, Sari Kolehmainen ja Timo Albrecht.

Toiminnantarkastajina toimivat Pirkko Hämäläinen ja Kimmo Heiskanen.

Savon Yrittäjien hallituksessa toimi Päivi Anias.

Etelä-Savon Yrittäjät hallituksessa varajäsenenä toimi Kimmo Ihalainen.

Suomen yrittäjien järjestövaliokunnan jäsenenä toimi Päivi Anias.

Joroisten nuorten yrittäjien osuuskunta Eiffelin hallituksessa mukana oli Päivi Anias.

Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden lopussa oli 80. Järjestäytymisaste oli noin 40 %.

Vuoden aikana pidettiin hallituksen kokoukset tarvittaessa sekä sääntömääräinen syyskokous- Toinen koronavuosi siirsi kokouksien aikatauluja ja hallitus piti myös hybridikokouksia.

Joroisten Lehti teki yrittäjyyteen keskittyviä teemanumeroita, joissa yrittäjäjärjestö oli tarpeen mukaan mukana. Lehteen on saatu kiitettävästi läpi yrittäjyyteen ja yrittäjiin liittyviä asioita.

Koronatiedotusta ja yritysten neuvontaa jatkettiin edelleen tarpeen mukaan.

Joroisten Yrittäjät jatkoi kummitoimintaa. Se on avointa kaikille joroislaisille nuorille aloittaville (alle 23v) yrittäjille ja siihen voi hakeutua ottamalla yhteyttä yhdistyksen hallituksen jäseniin.

Yhteistyö Fennian kanssa jatkui. Sopimus toimii niin, vinkkaamme Fennian eduista jäsenistöllemme ja jos vakuutustarjous päätyy kauppoihin, maksaa Fennia Joroisten Yrittäjät ry:lle tuntuvan vinkkipalkkion.

Yhdistys osallistui Yrittäjäpäiville Jyväskylässä ja kunnallisjohdonseminaariin Helsingissä sekä Savon Yrittäjien kevät- ja syyskokouksiin.

Joroisten paikallisyhdistys oli jälleen finalistina sarjassa Suomen parhaat pienet paikallisyhdistykset. Voittoa ei tällä kertaa tullit mutta sijoitukseen viiden parhaan joukossa oltiin tyytyväisiä.

Yrittäjätuvasta muotoutui toimiva kohtauspaikka. Koulutusten ja kokousten lisäksi Yrittäjäkahveja juotiin keskiviikkoisin pitkin vuotta, aina koronatilanteen sen salliessa. Tilaan myös vuokratiin ulkopuolisille.

Helmikuussa järjestimme liikettä kuviin ja markkinointiin koulutukseen. Osallistujia oli 9.

Kunnallisvaalit siirtoineen värittivät koko kevättä. Yhdistys kutsui kampanjaan mukaan kaikki joroislaiset yrittäjäehdokkaat ja järjesti markkinointia sosiaalisissa kanavissa sekä paikallislehdessä. Kampanjointi tuotti tulosta ja 10 joroislaista yrittäjää pääsi läpi kunnanvaltuustoon ja sitä kautta edistämään myös yrittäjien asiaa.

Joroisten Yrittäjät on ollut vuosia tukemassa koirapuistohanketta ja se viimein saatiin kuntaa helmikuussa.

Helmikuussa pj ja varapj kävivät yhtenäiskoululla kertomassa koululaisille kesätyötavoista ja erilaisista yrittäjyyden mahdollisuuksista.

20.3.  vietettiin lähilauantaita ja kannustettiin kuluttamaan paikallista.

10.4. vietettiin maakunnallista yrittäjäjuhlaa ajankuvaan sopien etänä. Yrittäjien hallitus osallistui juhlaan yrittäjätuvalta käsin Teamsia hyödyntäen.

3.5. hiottiin yhteistyötä Fennian kanssa. Syntyi ajatus yrittäjien jaksamiseen liittyvälle koulutukselle, mutta sen toteutus on jouduttu siirtämään koronan jälkeiseen aikaan.

5.5. Yrittäjätuvalla konsultoi S-Busineksen edustaja korttiasioissa.

20.5. Joroisten Yrittäjät järjesti yhteistyössä Soisalo-opiston kanssa järjestyksenvalvontakurssin, johon osallistui 12 henkeä mukana oli yhdistyksen varoin 3 henkilöä. Jatkossa päätimme tarjota varainkeräyksenä pienimuotoista järjestyksenvalvontatoimintaa myös muille paikkakunnan toimijoille, koska sellaiselle palvelulle on esiintynyt tarvetta.

Toukokuun lopussa muistimme stipendein joroislaisia opiskelijoita.

11.6. Joroisten yrittäjien hallitus kokoontui kesän aloitukseen ja samalla juhlistettiin hallituksen jäsenen Timo Albrechtin, Joroisten Paristeelin yrittäjän tunnustusta Keski-Savon kasvuyrittäjänä 2021

29.6. vierailtiin Varkauden Yrittäjien uusissa toimitiloissa.

14.8. Joroisissa pidettiin Elävä Maaseutumessut, osallistuimme niihin järjestyksenvalvonnan merkeissä.

5.9. vietettiin yrittäjänpäivän brunssia tuvalla. Paikalla vieraili yli 30 yrittäjää. Juuri valitut uusi kunnanjohtaja Jaakko Kuronen, Joroisten kunnanhallituksen pj Jani Kautto ja kunnanvaltuuston pj Sari Järn vierailivat tapahtumassa. Päivän herkut tarjosi S-Market Joroinen.

Kunnan hallituksen ja johtavien virkamiesten kanssa päätettiin jalkautua paikallisiin yrityksiin. Yrityskierroksilla on käyty yrityksissä ja myös yrittäjien esittäytymispäiviä on suunniteltu. Tarkoituksena on tavoittaa kaikki halukkaat joroislaiset yritykset jollain tavoin ensimmäisen alkaneen valtuustovuoden aikana. Toiminnan pohjana on aidosti tutustua puolin ja toisin, jolloin yhteistyö on sujuvampaa ja päättäjien tuntemus yrityskentästä ja sen tarpeista parempaa.

23. 10 avattiin vanha Seukki yhdeksi illaksi ja juhlimme noin 40 vieraan voimin yrittäjyyttä. Juhlaa vietettiin Joroinen 390 vuotta tunnelmissa ja ruokalistalta löytyivät joroislaisten tuottajien herkut.

Yhdistys halusi muistaa kahta jo yhdistyksen perustamishetkellä samassa paikassa ollutta yritystä Joroisten Yrittäjien hopeisilla ansiomerkeillä pitkäaikaisesta toiminnasta yhdistyksen hyväksi. Nämä yritykset olivat Joroisten Leipomo ja Taimisto Huutokoski. Juhlassa ojennettiin myös pj Päivi Aniakselle hopeinen yrittäjäristi 10 vuoden toiminnasta yrittäjyyden hyväksi ja Vuoden yrittäjänä palkittiin Kuljetusliike Jukka Silmäri Oy.

Yrittäjäjuhlan yhteydessä pidettiin syyskokous, jossa hallitus uudistui uusien sääntöjen mukaisesti puoliksi ja saimme 5 uutta hallituksen jäsentä tulevalle kaksivuotiskaudelle. Yhdistyksen tavoitteena on saada hallituspaikat hyvin kiertäviksi ja osallistaa toimintaan myös muuta jäsenistöä.

Joroisten Yrittäjät haki avustusta Joroisten Oma Osuuskunnalta oman toimitilan vuokrakuluihin ja sitä myönnettiin 3000 e. Tämä mahdollistaa tilan ylläpidon vuodeksi 2022.

Pj Päivi Anias ja varapj Veijo Santala osallistuivat Savon Yrittäjien puheenjohtajapäiville marraskuussa.

Ensimmäisenä adventtina pidettiin perinteinen joulunavaus ilotulituksineen. Yllätysesiintyjäksi saatiin The Valtuusto, joroislaisista valtuutetuista koostuva kuoro. Joulun avaus saavutti ennätysyleisön huolimatta ennakkoon esitetystä ilotulituksen vastustuksesta. Vastustukseen liittyen yhdistys päätti luopua tapahtuman järjestämisvastuusta jatkossa, mutta on mukana, jos uusia toimivia ideoita tapahtuman uudistamiseksi löytyy.

Koulukeskuksesta oli saatu toive tuesta välituntivälineisiin ja siihen vastattiin yrittäjien keskuudesta kerätyllä Joulupadalla, johon yritykset lahjoittivat mm joulukorttivarojaan. Sen tuotolla (1300 e) ostettiin kouluihin leikkivälineitä, nuorten tiloille pelejä ja ylijäänyt raha suunnattiin diakoniatyön kautta Joroislaisiin vähävaraisiin lapsiperheisiin.

Joulukuussa käytiin tutustumassa 10 hengen yrittäjäjoukolla tyylikkääseen uuteen Kuru resoriin, joka on avattu Rantasalmelle.

Joroisten Yrittäjät aloitti järjestyksen valvonnan lisäksi liikenteenohjauspalvelun kunnan ja muiden toimijoiden tarpeisiin.

Yrittäjäjärjestön profiilia kuntakuvassa on pyritty kasvattamaan osallistumalla eri projekteihin voimakkaasti tuomalla yrittäjyysasioita esiin monipuolisesti. Tämä vuonna on painotettu myös yrittäjien muistamista esim yritysten merkkipäivissä, jos vain näitä tietoomme on saatettu.

Hallituksen puolesta
Päivi Anias
puheenjohtaja