YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Mihin tämä kaikki johtaa
Suomen selkäranka on meidän pk-yrityksemme. Pk-yritykset synnyttävät uutta työtä ja uusia mahdollisuuksia joka päivä. Meillä pk-yrittäjillä on tärkeä paikka yhteiskunnassa.
Me Suomen Yrittäjissä edustamme 115.000 yrittäjää ja 660.000 työpaikkaa. Vertailun vuoksi nostan esille, SAK edustaa n 860.000 työssäkävijää.
Pk yrityksillä on väliä ja merkitystä meidän yhteiskunnassamme ja sen toimivuudessa. On kuitenkin ollut hyvin raskasta seurata jo kaksi vuotta, miten pk yritykset ovat kantaneet suuren taakan eri rajoitustoimien kautta. Milloin se kamelinselkä katkeaa, onkin vaikeampi kysymys. Hyvä ystäväni Noora Hautakangas teki näyttävän ulostulon viime viikolla aamu TV:ssä ja puhui suunsa puhtaaksi. Itse asiassa korjaan, puhui kaikkien suomalaisten pk-yrittäjien suun puhtaaksi. Varsinkin heidän, jotka ovat kantaneet raskaimman kuorman rajoitusten takia. Suoria kärsijöitä ovat olleet HoReCa yrittäjät, kuntosalit, elokuvateatterit, mainitakseni muutaman.
Valtiovallalle kiitos, joillekin yrittäjille on saatu kuitenkin jotain tukea, mutta samaan aikaan, moni muu yrittäjä ei ole mahtunut tukien kriteerien sisälle. Siinä on mennyt moni unelma rikki. Pahimmassa tapauksessa unelmasta tuli painajainen ja se jatkuu vielä monta vuotta.
Korona on ennalta arvaamaton asia, jolle emme voineet mitään. Lasku on suuri. Mutta kaiken tämän keskellä, pk-yritykset joutuvat vielä monen muun paineen alle. Moni meistä sai kirjeen paikalliselta sähköyhtiöltä. Terveiset olivat karuja, energian hinta nousee monin kerroin. Yksi paikallinen yrittäjä sanoi, sähköä kuluu 100.000 kWh vuodessa. Siinä alkaa jo tulla laskua. Pahaksi onneksi samaisella yrittäjällä on paljon työkoneita, jotka käyvät diesel polttoaineella. Viimeksi kun kävin tankilla, diesel oli jo 1,80€/l. Viesti markkinalta, palveluiden hinnat pitäisi saada alas. Eli kiinteät nousevat ja työnhinta laskee. Yhtälö on mielenkiintoinen.
Viime syksynä saimme julkisen vallan toimesta kuulla, kunnallistamme jätetoimintaa. Kunnallinen yhtiö ilmoittaa, tarkoituksemme ei ole tehdä voittoa. Tulos kahdelta vuodelta 5M€, ainakin minun korvissani kuulostaa voitolta. Toimintatapa haisi kirjaimellisesti pahalle. Mutta kuten tiedämme, raha ei haise.
Hyvässä kunnassa julkinen sektori ei tunkeudu joka paikkaan.
Parhaimmillaan käydään aluevaalit. Lupaus on, julkinen järjestää palvelut. Jos ei itse pysty, katsotaan jos ostetaan yksityiseltä. Moni SOTE yrittäjä on vaikeassa tilanteessa.
Maailma muuttuu ja yrittäjien on aina muututtava sen mukana. Pelin säännöt tulisi myös muuttua markkinoiden mukana. Perustuslaki sallii elinkeinoharjoittamisen vapauden. Noin vuosi sitten totesin – sellaisessa kunnassa on hyvä yrittää, jossa talous on vakaa, siellä toteutuu reilu kilpailu ja se sallii avoimia markkinoita. Hyvä kunta kohtelee kaikkia yhdenvertaisesti ja siellä pienikin voi pärjätä. Hyvässä kunnassa julkinen sektori ei tunkeudu joka paikkaan.
Nyt on aluevaalit, toivottavasti tuleva aluevaltuusto muistaa päätöksissään, pk yrityksillä on hyvinvointimme hartioillaan. Onneksi jokainen meistä voi vaikuttaa säilyttämään työpaikat ja hyvinvointimme, äänestämällä. Aluevaltuusto toivottavasti tietää kantaa vastuunsa.