Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Vantaan Yrittäjät

300 normia purettava

Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoite keventää sääntelyä. Kun tutustuu siihen, mitä lainsäätäjä on katsonut viisaaksi säädellä erilaisilla normeilla, ei voi kuin ihmetellä. Mielikuvituksella ei ole ollut rajaa. Aikojen saatossa on tehty normia normin päälle. Jos jotakin on saatu purettua, on se toisaalla tarkoittanut uusien normien luomista. Yhden puretun tilalle on tehty kaksi uutta. Jotenkin väistämättä tulee mieleen Leninin lausahdus, jonka mukaan luottamus on hyvä, mutta kontrolli parempi. Ehkä voisi sanoa, että kontrolli on Suomessa paljon parempi.

Hallitus tavoittelee purkavansa 300 yrityksiä ja kansalaisia haittaavaa normia. Usein ne ovat nimenomaan haitallisia, eivät normaalijärjellä perusteltavissa. Entisenä virkamiehenä omakin mielikuvitukseni on kohtuullisen hyvä, mutta kaikkea en hyvällä tahdollakaan pysty ymmärtämään.

Luonnollisesti byrokratian paisuttaminen on merkinnyt osalle ihmisistä työtä. Tuon työn tarpeellisuus on kuitenkin ollut varsin kyseenalaista. Veroeurot olisi voinut fiksumminkin käyttää tai jopa kerätä niitä vähemmän.

Suomen Yrittäjät on tänään luovuttanut valtiovarainministeri Riikka Purralle 130 purkamista kaipaavan normin listauksen. Ehdotuksessa on listattu käytännön toimenpiteitä. Niillä tavoitellaan kevyempää luvitusta, haetaan järkevöittämistä pätevyysvaatimuksiin, viranomaistoimintaan, työmarkkinoihin ja yrittämisen esteisiin. Esitykset ovat konkreettisia ja nyt miltei puolet hallituksen omasta tavoitemäärästä on koossa.

Suomen Yrittäjät on pitänyt melua paikallisesta sopimisesta. Sen lisäämistä tässäkin tavoitellaan. Tavoite on antaa yrityksille, yrittäjälle ja työntekijöille aidosti mahdollisuus sopia työnteon ehdoista, ainakin osasta niistä. Kuten tiedämme, parhaiten työpaikan asiat tunnetaan yrityksessä.

Purralle luovutettu ehdotus sisältää yli 60 normia, jotka on purettava paikallisen sopimisen tieltä. Kaikkien etu on, että yritykset voivat sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Joustoa tarvitaan siinä molemmin puolin, varsinkin haluttaessa pysyä kansainvälisesti kilpailukykyisenä.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
esa.manttari@yrittajat.fi