Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Kelle valta kuuluu?
Viime kuukausien tapahtumat ja erityisesti käynnissä olevat levottomuudet työmarkkinoilla ovat pakottaneet miettimään kansanvaltaa. Kuka valtaa maassa oikeasti käyttää?
Tiedämme perustuslain olevan selkeä. Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Toteutus ei ole aivan niin kristallinkirkas. Erityisesti työmarkkinaosapuolet sotkeutuvat liiaksi lainsäädäntöön. Kuvaavaa on, että viime eduskuntavaalikaudella hallitus antoi työmarkkinaosapuolten kaksikannassa pohtia uudistuksia työmarkkinoille. Selvää oli alun pitäen, että esityksiä tuskin tulee. Paperi oli yhtä tyhjä työn alkaessa kuin sen päättyessäkin. Ikävät asiat saatiin kuitenkin haudattua komiteoihin.
Viime eduskuntavaaleissa tapahtui Suomen oloissa voimakas siirtymä, kun kansa äänesti hallituksen vaihtoon. Tahdonilmaus ei juuri olisi voinut olla selvempi. Vaalien jälkeen käytiin perinteiset kiemurat, kun suurimman puolueen johtaja ryhtyi tunnustelemaan enemmistöhallituksen muodostamista. Kansan tahto toteutui, kun Orpon johtama hallitus sitten lopulta muodostettiin.
Mikään puolue ei saanut kaikkia tavoitteitaan hallitusohjelmaan. Tuskin kukaan voi julistaa, että juuri tällaisen ohjelman halusin. En minä ainakaan kaikkia kohtia ohjelmassa kannattaisi. Hallitusohjelma on yrittäjien kannalta kuitenkin vähintäänkin siedettävä.
Tänään pääministeri tapasi työnantaja- ja työntekijäpuolen keskeisimmät johtajat. Orpon mukaan kaikki ovat samaa mieltä, että taloustilanne pakottaa toimiin. Jopa säästöjen suuruudesta ollaan joltisenkin yhtä mieltä. Keinot ovat sitten ne, joista riidellään. Tälläkin kertaa hallitus on pyytänyt ja pyysi tänäänkin esityksiä keinoista. Niiden osalta vastaus ei voi olla, että mitään ei saa tehdä. Ulosmarssit tai itkupotkuraivarit eivät edistä asiaa.
Kun matalasuhdanne alkaa olla kireä erityisesti rakentamisen osalta, on kansalaisten ja yrittäjien oikeutettua vaatia toimia. Tarpeelliset toimet eivät silitä kaikkia myötäkarvaan vaan ovat osin ikäviä. Ne on kuitenkin tehtävä, mikäli nykyisen muotoinen paisunut hyvinvointiyhteiskunta halutaan säilyttää. Pelkään pahoin, että ilman karvaan kalkin ottamista nyt, tulevaisuus on vielä synkempi.
Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi