24.2.2021 klo 05:00
Tiedote

Valtavasti yrityksiä tulossa myyntiin – yrityskaupat saatava yhtä arkisiksi kuin autokaupat 

Noin 85 000 yritystä on vaihtamassa omistajaa Suomessa seuraavan viiden vuoden kuluessa, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. – Omistajanvaihdoksissa on mitä suurimmissa määrin kyse työpaikkojen jatkosta, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala huomauttaa.

Omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee peräti 29 prosenttia Suomen pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Kujalan mukaan onnistunut omistajanvaihdos ei ole yksinkertainen asia.

– Yrittäjän itse pitää suunnitella sitä ajoissa. Jokaisella pitäisi olla siitä suunnitelma. Vaikka myynti ei olisi ajankohtaista, olisi ensin hyvä muodostaa näkemys, onko jatkaja löytymässä perhepiiristä vai myydäänkö ulkopuoliselle, Kujala sanoo.

– Yritys kannattaa myös pitää myyntikunnossa. Yrityskaupat pitää saada yhtä arkisiksi kuin asunto- ja autokaupat.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon vastasi yli 5500 yrittäjää. Pk-yritysbarometri on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Oman alueen omistajanvaihdospalvelut suosittuja

Kujalan mukaan yrittäjät kaipaavat hyviä neuvoja yrityksen arvon määrittämiseen ja jatkajan löytämiseen.

Pk-yritysbarometrin mukaan oman alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto hakea apua omistajanvaihdoksissa. Myös tilitoimistojen puoleen käännyttäisiin useasti. Konsultteja ja asianajajatoimistoja käyttäisivät laajemmin suurimmat pk-yritykset.

Useassa Suomen Yrittäjien aluejärjestössä on omistajanvaihdosasiantuntija jäsenyrittäjien apuna.

Omistajanvaihdos mahdollistaa yrityksen saavutuksien säilyttämisen ja kehittämisen eteenpäin. Pk-yrityksistä yli puolet seuraa aktiivisesti yrityksen arvon kehittymistä. Yleisintä tämä on voimakkaasti kasvuhakuisissa yrityksissä, joista 76 prosenttia haluaa pysyä ajan tasalla yrityksen arvosta.

Yrityksen ostaminen hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Pk-yrityksistä 11 prosenttia on kiinnostunut ostamaan yrityksen tai liiketoiminnan seuraavan kahden vuoden aikana. Ostohalukkaista yrityksistä ulkopuolista rahoitusta tarvitsee 78 prosenttia.

Yrittäjät esittää, että liikkeenjohdon ammattilaisille luodaan Yrittäjäksi yritysostolla -valmennus.

– Lisäksi oppilaitoksiin tarvitaan lisää jatkajakouluja, jotta yrittäjiksi haluavat nuoret hoksaavat, että yritystä ei aina tarvitse perustaa, vaan voi ostaa valmiin firman, Kujala sanoo.

Omistajanvaihdosaikeet eri puolilla Suomea: Karjalat ääripäissä

Suhteessa eniten omistajanvaihdoksia on odotettavissa lähimmän viiden vuoden aikana Etelä-Karjalassa (37 %) ja vähiten Pohjois-Karjalassa (20 %).

– Asiaan pitää kiinnittää huomiota kaikkialla, mutta erityisen tärkeää se on maakunnissa, joissa on tulossa paljon omistajavaihdoksia. Jos jatkajia ei löydy, maakunnan tulevaisuus on uhattuna, Kujala sanoo.

1. Etelä-Karjala 37 %

2. Kainuu 36 %

3. Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi 35 %

5. Häme, Lappi, Etelä-Savo ja Kymenlaakso 33 %

9. Etelä-Pohjanmaa 31 %

10. Savo ja Varsinais-Suomi 30 %

12. Pohjois-Pohjanmaa 29 %

13. Helsinki ja Satakunta 28 %

15. Päijät-Häme ja pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 26 %

17. Rannikko-Pohjanmaa 24 %

18. Pirkanmaa 23 %

19. Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 22 %

20. Pohjois-Karjala 20 %

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera julkistavat Pk-yritysbarometrin kaksi kertaa vuodessa, helmikuussa ja syyskuussa. Kevään 2021 Pk-yritysbarometri julkaistiin 17. helmikuuta.

Suomen Yrittäjät julkisti tammikuussa 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi -ohjelman.

Lisätietoja:

Pk-yritysbarometri.

15 toimienpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi.

varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät, p. 0400 567 925, anssi.kujala @ yrittajat.fi
ekonomisti Petri Malinen, Suomen Yrittäjät, p. 050 434 5952, petri.malinen@yrittajat.fi