Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
3.9.2022 klo 10:00
Tiedote

Yrittäjägallup: Yrittäjät nostavat hintoja ja säästävät energiaa

Yrittäjät reagoivat energiakustannusten nousuun nostamalla hintojaan ja säästämällä energiaa. – Yrittäjät reagoivat käytössään olevilla työkaluilla: nostetaan hintoja ja säästetään energiaa sekä muita kuluja. Lisäksi moni investoi energiatehokkuuteen, varsinkin teollisuudessa, jossa haetaan aktiivisesti myös uusia energialähteitä, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.   

Useimmin energiakustannusten nousu on johtanut hintojen nostamiseen (36 %), energian säästämiseen (34 %) ja kannattavuuden heikkenemiseen (31 %), kertoo Yrittäjägallup.

Lähes kolmannes yrityksistä kertoo, että kannattavuus heikkenee. Teollisuudessa lähes puolet kertoo kannattavuuden laskevan.

– Energiamarkkinan poikkeuksellisen vaikea tilanne heijastuu monin tavoin yrityksiin. On tärkeää lisätä sähkön tarjontaa ja huolehtia, että kuluttajille tehdyt verohelpotukset eivät valu energiayhtiöiden taskuun vaan helpottavat asiakkaita, myös yrityksiä. Pitää olla valmius myös auttaa yrityksiä, jos tilanteesta tulee kohtuuton, Pentikäinen toteaa.

Liki viidennes yrityksistä (18 %) vähentää matkustamista. 16 prosenttia alentaa huonelämpöhintaa, 12 prosenttia investoi energiatehokkuuteen ja 11 prosenttia tehostaa tilankäyttöään. Teollisuudessa joka neljäs investoi energiatehokkuuteen.

Viisi prosenttia yrityksistä ilmoittaa vähentäneensä henkilöstöä ja siirtyneensä uusiutuvaan energiaan, kuusi prosenttia kertoo lisänneensä uusiutuvia energiamuotoja ja seitsemän prosenttia vaihtaneensa energialähteitä.

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 18.8.–25.8.2022. Tutkimukseen vastasi 1 011 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Lisätietoja: Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, 040 5041944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät

Muita kiinnostavia aiheita