Johtaja Harri Jaskari. Kuva: Johanna Erjonsalo
12.11.2022 klo 13:18
Tiedote

Yrittäjät: Velkarallille tultava piste – ”Hallitus uskoo, että velanottokrapula lähtee sillä, millä se on tullutkin”

Suomen Yrittäjät on erittäin huolissaan hallituspuolueiden tuoreista menolisäysesityksistä. Puolueet ovat esittäneet lisämenoja useiden satojen miljoonien eurojen edestä.

Keskusta on todennut haluavansa 300 miljoonaa euroa maataloustukiin. Pääministeripuolue Sdp esittää puolestaan 700 miljoonaa euroa hoitojonojen purkuun.

”Hallitus uskoo, että velanottokrapula lähtee sillä millä se on tullutkin eli ottamalla lisää velkaa. Tämä velkaralli on saatava loppumaan”, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

Yrittäjät pitää vastuuttomana, että ministeri Krista Kiuru ehdottaa 700 miljoonaa euroa hoitojonojen purkuun, kun samanaikaisesti Kela-korvauksista ollaan ottamassa 64 miljoonaa euroa pois.

Hallitus esittää, että hoidon ja tutkimuksen Kela-korvaukset poistuisivat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta lähes kokonaan. Esimerkiksi magneettikuvauksista ja laboratoriokokeista ei saisi jatkossa Kela-korvausta. Ensi vuoden alusta korvaukset pienenisivät myös lääkärikäyntien osalta.

”Kela-korvausten leikkaaminen johtaa kasvaviin hoitojonoihin ja vaikeuttaa ennen kaikkea pienituloisten, pitkäaikaissairaiden, vammaisten ja iäkkäiden ihmisten mahdollisuuksia oikea-aikaiseen hoitoon”, Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Henrik Wickström sanoo.

”Kela-korvausten leikkaus olisi sote-uudistuksen keskeisten tavoitteiden vastainen toimenpide. Tämä esitys tulisi ensin peruuttaa, mikäli sote-kustannuksia ollaan valtion tasolla kasvattamassa”, Wickström jatkaa.

”Toivomme todella, että hallitus katsoisi hieman pidemmälle tulevaisuuteen. Ratkaisu ei voi olla, että laitetaan lisää velkarahaa joka paikkaan. Esimerkiksi rahat pitäisi laittaa sinne, missä hoitojonoja voidaan purkaa tehokkaasti. Kela-korvausten poistaminen on pelkkää ideologiaa”, Jaskari toteaa.

Lisätietoja:

johtaja Harri Jaskari, 050 512 2874, harri.jaskari@yrittajat.fi ja elinkeinopolitiikan asiantuntija, Henrik Wickström, 044 555 388, henrik.wickstrom@yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita