Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Julkiset hankinnat

Tiesitkö, että julkisissa hankinnoissa on tarjolla kauppaa lähes 50 miljardin euron edestä Suomessa. Ne tarjoavat yrityksellesi lukuisia mahdollisuuksia kaupankäyntiin ja menestymiseen ja voivat olla hyviä meriittejä esimerkiksi yrityksesi kansainvälistyessä.

Lähtökohta on, että julkisissa hankinnoissa on noudatettava hankintalakia, joka perustuu avoimuuteen, syrjimättömyyteen ja tasapuolisuuteen. Laki turvaa pienille ja keskisuurille yrityksille pääsyn muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tavaroiden, palvelujen ja rakennusurakoiden tarjouskilpailuihin. 

Julkisia asiakkaita – lakitekstissä hankintayksiköitä – ovat muun muassa valtio, kunnat, kuntayhtymät ja seurakunnat. Huomaa, että hankintojen kilpailuttamisvelvoite voi koskea myös yrittäjää itseään: kenestä tahansa tulee hankintayksikkö, jos hankinnan tekemistä varten saadaan julkista tukea yli puolet hankinnan arvosta.

Yrittäjien hankintaneuvonnan yhteystiedot

Hankintaneuvontapalvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa jokaisessa maakunnassa. Hankintaneuvoja palvelee pk-yrittäjiä ja hankintayksiöitä. Esimerkiksi yrittäjä saa räätälöityä neuvontaa yrityksen toimialan näkökulmasta. Kuntaa neuvotaan muun muassa uusissa tavoissa jakaa hankinta osiin.

Julkisia hankintoja on kolmenlaisia

Pienimmästä suurimpaan lueteltuna ne ovat: 1) pienhankinnat, 2) kansalliset hankinnat sekä 3) EU-hankinnat.

Pienhankinnat eivät ylitä arvoltaan kansallisia kynnysarvoja, eikä niistä ole pakko julkaista tarjouspyyntöä Hilmassa. Pienhankinnat voi siis kilpailuttaa kevyempänä menettelynä, koska niihin ei sovelleta hankintalakia. Pienhankinnoissa tulee silti noudattaa hankintalain avoimuutta, tasapuolisutta ja syrjimättömyyttä.

Yleensä pienhankinnat kilpailutetaan hankintayksikön hankintaohjeiden ja toimintasääntöjen mukaisesti. Moni hankkija ilmoittaakin arvoltaan ja merkitykseltään suuremmat pienhankintakokonaisuudet pienhankintaportaalissa tai omilla verkkosivuillaan.

Suomalaisia pienhankintaportaaleja ovat esimerkiksi:

 

Kun hankinnan arvo ylittää kansalliset kynnysarvot, on hankinnasta julkaistava tarjouspyyntö Hilmassa ja hankinta toteutetaan hankintalain mukaisesti.

Kynnysarvot arvot (ilman arvonlisäveroa) 1.1.2022 alkaen ovat

  • Tavarat, palvelut ja suunnittelukilpailut 60 000 euroa
  • Rakennusurakat 150 000 euroa
  • Muut eritykset palvelut 300 000 euroa
  • Sosiaali- ja terveyspalvelut 400 000 euroa
  • Käyttöoikeussopimukset 500 000 euroa
  • Käyttöoikeussopimukset 500 000 euroa

Käyttöoikeussopimus tarkoittaa karkeasti ottaen sitä, että hankintayksikkö tarjoaa puitteet, mutta tuotto kertyy hankintayksikön sijaan asiakkailta. Käyttöoikeuksia ovat esimerkiksi oikeus järjestää koulussa valokuvaus tai pitää kahvilaa kunnan uimahallissa.

EU-kynnysarvot ylittävät ilmoitukset menevät Hilma-palvelun lisäksi julkaistavaksi myös EU:n ilmoituspaikassa Euroopan unionin virallisen lehden täydennysosassa (S-sarja) sekä TED-tietokannassa.

EU-kynnysarvot perustuvat GPA -sopimukseen sekä komission antamaan asetukseen. EU-kynnysarvoja tarkistetaan kahden vuoden välein.

Kynnysarvot (ilman arvonlisäveroa) 1.1.2024 alkaen ovat:

  • Tavaroiden, palveluiden ja suunnittelukilpailuiden valtion keskushallintoviranomaisella kynnysarvo on 143 000 euroa ja muiden hankintaviranomaisten 221 000 euroa.
  • Rakennusurakoiden osalta kynnysarvo on 5 538 000 euroa.

Erityisalojen hankintalakia soveltavat vesi- ja energiahuollon sekä liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivat hankintayksiköt.

Erityisaloja koskee muista hankinnoista erillinen hankintalaki ja -direktiivi. Erityisalojen hankintalaki vastaa silti pääasiassa hankintalain säännöksiä.

Erityisalojen kynnysarvot 1.1.2024 alkaen:

    • Tavara- ja palveluhankintojen arvo on 443 000 euroa.
    • Rakennusurakoiden arvo on 5 538 000 euroa.
    • Käyttöoikeussopimusten kynnysarvo on 5 538 000 euroa.

Näin pääset eteenpäin julkisten kilpailutusten kanssa

Tarjouspyynnöt löydät Hilma-palvelusta

Käynnissä olevat julkiset kilpailutukset löydät julkisten hankintojen ilmoituskanavasta Hilma-palvelusta. Siellä julkisen sektorin ostajat ilmoittavat tulevista hankinnoistaan, käynnissä olevista kilpailutuksistaan sekä päättyneiden kilpailutusten tuloksista.

Hankintalaki velvoittaa julkaisemaan hankinnasta tarjouspyynnön Hilma-palvelussa, mikäli hankinnan arvo ylittää kansalliset kynnysarvot. Kynnysarvot on kerrottu tällä sivulla alempana.

Oppaat apunasi julkisissa hankinnoissa

Yrityksille bisnestä hankinnoista -opas

Opas antaa yrittäjälle vinkit tarjouspyynnön jättämiseksi ja se soveltuu kaikille pk-yrityksille hankintojen käsikirjaksi. Lue konkreettiset ratkaisut hankintojen kehittämiseksi niin, että pk-yritykset pystyvät osallistumaan tarjouskilpailuihin.

Lataa opas

Elinvoima hankinnoista -opas

Kunnille ja jokaiselle julkiselle hankkijalle tehdyssä Elinvoima hankinnoista -julkaisussa esitetään keskeiset ratkaisut hankintojen kehittämiseksi. Hankintayksiköt voivat ottaa valtaosan keinoistamme käyttöön jo tänään.

Lataa opas

Kuntapäättäjän hankintaopas

Oppaassa esitellään konkreettisia ratkaisuja kuinka kuntapäättäjät voivat linjata hankintojen toteutuksesta. Kuntien julkiset hankinnat, ostot ja kilpailutukset kannattaa valjastaa yrittäjyyden vauhdittamiseksi.

Lataa opas

Yrittäjien hankintaneuvonta tukenasi

Hankintaneuvontapalvelumme tarjoaa maksutonta neuvontaa yrittäjille ja hankintayksiköille jokaisessa Yrittäjien aluejärjestössä. Voit saada esimerkiksi räätälöityä neuvontaa yrityksesi toimialan näkökulmasta. Kuntapäättäjiä opastetaan muun muassa uusissa tavoissa jakaa hankinta osiin. Hankintaneuvojamme myös kehittävät yritysten ja hankintayksiköiden välistä vuoropuhelua.

Tapahtumakalenteri: Julkiset hankinnat

Henkilö sahaamassa puuta sirkkelillä.
Koulutukset ja seminaarit

Hankintaseminaari ti 29.10.2024

Tutustu myös näihin tapahtumiin:

Hankinta-Suomen syysseminaari 2024 | Ke 9.10.2024 klo 9.30 – 15.30

  • Seminaarissa kuulet Hankinta-Suomen uudesta kaudesta ja tavoitteista. Tilaisuuden avaa kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Hankinta-Suomi-ohjelmassa ovat mukana valtiovarainministeriön ja Suomen Kuntaliiton kanssa Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil.
  • Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu mukaan

Yrittäjien tuoreimmat uutiset julkisista hankinnoista

Uudistuva hankintalaki parantaa yritysten edellytyksiä osallistua tarjouskilpailuihin

Hankintalain uudistaminen on käynnistynyt, ja valtiovarainministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan muutoksia, jotka tulevat voimaan vuoden 2025 aikana. Uudistuksen tavoitteena on selkeyttää hankintalakia ja parantaa sen toimivuutta, jotta yritykset voivat paremmin osallistua julkisiin hankintoihin. Erityisesti halutaan vahvistaa pk-yritysten asemaa ja edistää kestävien ja innovatiivisten ratkaisujen hankintaa.

Uuden hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden ja innovatiivisten hankintojen tekemistä sekä varmistaa yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuoliset mahdollisuudet osallistua julkisten hankintojen tarjouskilpailuihin. Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) halutaan entistä vahvemmin mukaan tarjouskilpailuihin, mikä lisää kilpailua, parantaa hankintojen laatua ja tehostaa verovarojen käyttöä.

Suomen Yrittäjät korostaa, että hankintojen kehittäminen vaatii jatkuvaa vuoropuhelua hankkijoiden ja tarjoajien välillä. Markkinavuoropuheluun panostaminen on keskeistä, jotta yhä useampi yrittäjä voi osallistua julkisiin hankintoihin. Tämä tuo mukanaan enemmän tarjouksia, lisää kilpailua ja mahdollistaa laadukkaampien hankintojen toteutumisen. Hankintojen arvostus tulee näin ansaitusti nousemaan osaksi tehokasta ja vaikuttavaa julkisten varojen käyttöä.

Kuntavaikuttamisen asioissa Suomen Yrittäjissä teitä palvelee

Hannes Torppa

Elinkeinopolitiikan asiantuntija
Suomen Yrittäjät

Tanja Matikainen

Kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö
Suomen Yrittäjät