YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.5.2021 klo 07:36
Uutinen

10 Kysymystä: Annu Kuusisto

Urjalan sai vuodenvaihteessa uuden kunnanjohtajan. Pestinhaltijan etunimestä tippui H-kirjain, kun kuntaa vuodesta 1995 kipparoinut Hannu Maijalan saappaisiin astui Annu Kuusisto. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti haastatteli Pirkanmaan tuoreinta kunnanjohtajaa vappuna, kun hänellä oli täynnä noin satakunta päivää nykyistä työtään.

1. Koska pestisi alkoi tämän vuoden alussa, sinulla on täynnä nyt noin sata päivää. Mikä on ollut tänä aikana suurin yllätys?

Tiesin ennalta, että tehtävänkuva on hyvin laaja ja aihealueita on paljon, mutta erityisesti sähköpostin ja palaverien suuri määrä on silti yllättänyt. Tilanne varmaan asettuu myöhemmin kun aihealueet ja sidosryhmät ovat pääosin selvillä.

2. Toimit aikaisemmin Kangasalan seurakunnan talousjohtajana. Mitä tästä työstä otit mukaasi Urjalaan?

Tästä työkokemuksesta tuon melko luonnollisesti mukanani ymmärryksen julkistaloudesta, mikä on Urjalan kunnassa nyt erityisen tarpeen. Lisäksi mukana tulee hallinnon osaamista ja kokemusta luovastakin kehittämisestä. Seurakuntamaailma oli erittäin muutoshaluinen. Samaa uskon löytäväni myös meiltä Urjalan kunnasta! On kuitenkin huomioitava, että johtajavaihdoksen aiheuttamalle muutosprosessille tulee myös antaa aikaa.

3. Kuinka tuttu paikka Urjala oli sinulle entuudestaan?

Kangasalan seurakunnan talousjohtajana minulla oli mahdollisuus tehdä yhteistyötä mm. Urjalan seurakunnan kanssa. Vuosien 2017–2018 aikana toimin oman toimeni ohella Urjalassa talouden ja hallinnon asiantuntijana. Tänä aikana myös kuulin, että silloinen kunnanjohtaja olisi lähivuosina jäämässä eläkkeelle. Tästä ajanjaksosta jäi mieleen kytemään ajatus kunnanjohtajuudesta juuri Urjalassa.

4. Urjalan haasteisiin lukeutuvat laskeva väkiluku ja vanheneva väestö. Voiko kunta mielestäsi jotenkin vaikuttaa näiden kehitykseen? Miten?

Kyllä kunta voi vaikuttaa, mutta tämä vaatii pitkäjänteistä työtä ja osin rohkeitakin investointeja työpaikkojen, palveluiden ja houkuttelevien asumisratkaisujen varmistamiseksi. Nykyisten yritysten hyvinvointia ja kasvua tulee voida tukea esimerkiksi kaavoituksen, näkyvyyden sekä työllisyyden kohtaanto-ongelman osalta, jossa yritysten tarpeet ja työvoiman osaaminen eivät kohtaa. Kuluvana vuonna työllisyyden kokonaisvaltainen hoitaminen siirtyi TE-toimiston sijaan kunnalle. Urjalassa on entistä paremmat mahdollisuudet huomioida paikallisten yritysten erityistarpeet työvoiman hankinnassa sekä yhteistyökumppaneiden kanssa räätälöitävissä koulutuksissa.

5. Muutit myös itse Urjalaan. Mihin Urjalassa muutit?

Muutin Ruokolaan. Sijainti on täydellinen työpaikkaan nähden. Toiveissa on kuitenkin löytää vanha talo pönttöuuneineen tai kenties päästä rakentamaan pientaloalueelle, jota kunta tulevaisuudessa alkaa markkinoida.

6. Miten korona on kohdellut Urjalaa? Ainakaan mikään tahin tautikeskittymä, ettei ole tainnut olla? Entä missä vaiheessa teillä mennään rokotuksissa?

Korona on kohdellut Urjalaa suhteellisen armollisesti. Meillä on ollut kaikkiaan seitsemän tartuntaa, joista kaksi nyt huhtikuussa. Mahdolliset altistuneet on kuitenkin pystytty tavoittamaan eikä uusia tartuntoja ole ilmaantunut. Urjalan jäähalliin liittyneet jääkiekkoleiriläisten useat koronatartunnat olivat valitettavia. Tartuntoja ei kuitenkaan ilmennyt lainkaan urjalalaisten keskuudessa.

Nyt vapun alla on voitu avata ajanvaraus kaikille yli 55-vuotiaille. Tämän rinnalla jatketaan 16 vuotta täyttäneiden riskiryhmäläisten rokotuksia. Rokotusprosessi on mennyt hyvin, ja nyt rokotteita on myös ollut paremmin saatavilla. Akaan kaupunki vastaa meillä Urjalassa rokotuksista.

7. Miten luonnehtisit Urjalan elinkeinorakennetta?

Urjalassa on verrattain vahva työpaikkaomavaraisuus, yli 80%. Tämä on todella hieno asia. Vuonna 2018 tuotetun tilastodatan mukaan alkutuotannon työpaikkojen osuus on 13.2%, jalostuksen on 29,3 ja palveluiden 53,9. Palvelutuotannon osuus on viime vuosien aikana hieman vahvistunut, mutta jää edelleen kuntien keskitasosta. Jalostustoiminnassa Urjalan työpaikkojen osuus on lähellä keskitasoa. Etelä-Pirkanmaan muihin kuntiin nähden Urjalassa on huomattavasti enemmän työpaikkoja alkutuotannossa.

8. Onko sataan ensimmäiseen päivään mahtunut yritysvierailuita? Mitä niistä on jäänyt mieleen?

Yritysvierailut alkavat varsinaisesti nyt poikkeusolojen päättyessä 30.4. Alkuvuoden aikana olen tavannut yritysjohtoa kolmesta yrityksestä. Vierailuista on jäänyt mieleen yhteistyöhalukkuus, rohkeus toimia sekä innovoida myös uutta. Meillä kunnassa on suuri halu myötävaikuttaa yritysten hyvinvointiin. Toivon, että kynnys lähestyä meitä olisi mahdollisimman matala. Muutoin olen saanut kohdata yrittäjiä itse asiakkaana ollessa sekä yrittäjäjärjestön hallituksen kautta.

9. Miksi kesälomalla kannattaa piipahtaa Urjalassa?

Urjalasta löydät historiaa, kulttuuria ja sokeria. Pentinkulman päivät elokuun alussa tarjoilevat kirjallisuuden ja kulttuurin ystäville herkkupaloja. Kartanomiljööt ja Nuutajärven lasikylä tarjoavat mahdollisuuden historian havinan ihastelijoille sekä putiikkien ystäville. Suomen ehkä tunnetuin karkkikauppa sijaitsee Urjalassa 9-tien varrella. Tässä vain joitain poimintoja VisitUrjala -sivusto kertoo laajemmin tarjonnastamme. Pölkinvuoresta kannattaa myös ottaa selvää! Yrittäjäyhdistyksen kanssa teemme sinne retken vapunjälkeisellä viikolla.

10. Mitä kesäsuunnitelmia sinulla on?

Kesälomalla on tarkoitus mökkeillä ja latautua rennosti luonnon helmassa. Kotimaassa tulee tehtyä jokin reissu. Toiveissa olisi kiertää ruukimiljööt Fiskarsissa ja Mathildedalissa.

Haastattelu: Ville Kulmala

Kuva: Urjalan kunta

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 11.5.2021