YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

15-vuotiaan yrittäjän rullajäätelöstä tuli hitti – ”Jono jo ennen kuin olemme avanneet”
Sanni Lahtisen Salossa sijaitsevasta rullajäätelökioski Båtiksesta tuli niin suosittu, että ruuhkaisimpina hetkinä sen edessä on tunnin kestävä jono.
Kun 15-vuotias Sanni Lahtinen perusti Saloon rullajäätelöä myyvän Båtis-kioskin, hän ei arvannut, minkälaiseen kultasuoneen iski. Rullajäätelö on tehnyt niin hyvin kauppansa, että Lahtinen tekee pitkiä päiviä tiskin takana voidakseen palvella kaikkia asiakkaita.
Sanni Lahtisen rullajäätelökioskista uutisoi ensin Salon Seudun Sanomat.
– Asiakkaat jonottavat kioskin edessä jo ennen kuin olemme avanneet, Lahtinen kertoo Yrittajat.fi:lle.
Rullajäätelökioskin eteen kertyy pahimpina ruuhka-aikoina jopa tunnin jono. Myös puolen tunnin jonotus on tavanomainen.
– Minulle tuli vähän yllätyksenä se, että asiakkaat ovat valmiita jonottamaan saadakseen rullajäätelöä, Lahtinen sanoo.
Kun Lahtiselle valkeni, kuinka suosittu hänen kioskistaan oli tullut, hän ymmärsi tarvitsevansa lisää käsiä. Hänen vanhempansa ja isoveljensä ovat auttaneet kioskin pyörittämisessä.
Lahtisen apuna tiskin takana on kiireisimpinä päivinä ollut myös pari muuta nuorta rullailemassa ja myymässä jäätelöitä.
Inspiraatio Tiktokista
Rullajäätelö on peräisin Aasiasta, josta trendi on levinnyt muihin maanosiin ja myös Eurooppaan. Suomessa trendijäätelöä saa useammassa kaupungissa, mutta rullajäätelön myymiseen keskittyvät jäätelökioskit ovat silti vielä suht harvinaisia.
Sanni Lahtinen sai idean kioskin perustamisesta, kun hän luki rullajäätelöstä Tiktokista. Hän tiesi, ettei hänen kotikaupungissaan Salossa ollut vielä lainkaan rullajäätelökioskia, ja päätti perustaa sellaisen.
Kioskirakennuksen Lahtinen tilasi kahdelta muulta salolaiselta nuorelta: veljeltään Teemu Lahtiselta ja Ilmari Sanaksenaholta, jotka toimivat yrittäjinä piha- ja rakennusprojekteja tekevässä Saforak-yrityksessä.
Juhannuksen tienoilla Sanni Lahtinen pääsi tositoimiin kioskiyrittäjänä. Kesäkuun viileät säät verottivat hieman asiakkaiden määrää, mutta heinäkuussa helteiden aikaan bisnes vilkastui merkittävästi.
Yhteensä Båtiksen tiskiltä rullajäätelöannoksia on kesän mittaan ojennettu satoja kappaleita.
Sanni Lahtinen paiskii yrittäjänä pitkiä päiviä.
– Teen joka päivä, myös viikonloppuisin, 12 tunnin työpäivän.

Jäätelörullat kieritetään lastalla
Rullajäätelön valmistus lähtee siitä, että nestemäinen jäätelömassa valutetaan jäisen pellin päälle. Sen jälkeen massan päälle ripotellaan eri makuja asiakkaan mieltymysten mukaan.
Sanni Lahtisen Båtis-kioskissa myydään muun muassa eri suklailla kuten Geishalla, Pätkiksellä ja Dajmilla maustettuja rullajäätelöitä. Kauppansa tekevät myös mansikalla, vadelmalla ja Oreo-keksin hippusilla höystetyt jäätelöt.
Lahtinen murskaa eri makuja sisältävät hippuset lastalla ja levittää ne jäätelömassan päälle. Sitten hän kääntelee jäätelömassaa lastalla ja levittää massan pellin kokoiseksi levyksi. Lopuksi hän kierittää lastalla jäätelörullia.
Båtis-kioski hankkii rullajäätelön raaka-aineet lähituottajilta ja paikallisilta yrityksiltä.
Mitä Sanni Lahtinen arvelee rullajäätelön suosion syyksi?
– Varmaan siinä kiehtoo se, että suurin osa asiakkaista ei ole ennen maistanut sellaista. Rullajäätelössä on jotakin erilaista verrattuna tavalliseen jäätelöpalloon.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Milla Rautiainen
milla.rautiainen@yrittajat.fi