YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17-vuotiaat Sampo Nousiainen ja Valtteri Tapaninen perustivat yrityksen – ”Jos ei huvita työnteko, ei oma yritys voi menestyäkään” 

 KP-Pojat on tuore 4H-yritys, jonka nuoret yrittäjät Sampo Nousiainen ja Valtteri Tapaninen luottavat siihen, että oikealla asenteella pääsee jo pitkälle – toivottavasti pakettiautokaupoille.

Salolaisessa kahvilassa on vilskettä. On sumuinen kevätpäivä ja sadepisarat osuvat isoihin ikkunoihin. Kahvilan ovelle saapuu kaksi nuorta miestä uteliaan oloisena. Kyseessä ovat haastatteluun saapuvat KP-Pojat eli Sampo Nousiainen, 17 vuotta ja Valtteri Tapaninen 17 vuotta. Kaksikko on joitakin kuukausia sitten perustanut uuden 4H-yrityksen, jonka tarkoituksena on tarjota pihan kunnossapitopalveluita yksityishenkilöille ja yrityksille. On siis selvää, että tässä kohtaa kevättä Nousiainen ja Tapaninen odottavat lumien sulamista kuin kuuta nousevaa, jotta nuoret pääsevät niin sanotusti sorvin ääreen. 

– Viimeiset pari kuukautta on hoidettu erilaisia kirjallisia asioita, kuten tehty nettisivuja, aloitettu markkinointia ja tehty hankintoja, eli ostettu painepesuri ja muita tarvikkeita, Nousiainen kertoo. 

Salon seudun ammattiopistossa liiketaloutta opiskelevat Nousiainen ja Tapaninen ovat päässeet maistamaan yrittäjyyttä jo aikaisemminkin, sillä he ovat pitäneet myös koulussa omaa kahvilaa yhdessä kolmannen opiskelukaverin kanssa. Kahvilan pito osoittautui molempien mielestä opettavaiseksi kokemukseksi. Koulun tarjoamissa puitteissa oli myös helppo päästä testaamaan yrittäjyyttä. 

– Huomasimme, että kirjanpidon tekeminen ei ollut aivan yksinkertaista, kun samassa kahvilassa toimi kolme toiminimiyrittäjää. Onneksi saimme kahvilatoiminnan myötä arvokasta kokemusta ja suoritettua muutamia koulujuttuja, Tapaninen taustoittaa. 

Nyt kahvilakokemuksesta on kerätty opit talteen ja on aika päästä kokeilemaan yrittäjän siipiä aikaisempaa itsenäisemmin. Tulevalle kesälle ei ole suunnitelmissa hankkia kesätöitä ulkopuolelta, vaan molemmat nuoret haluavat panostaa 100 prosenttia uuteen yritykseen. 

– Koulu asetti muutamia rajoitteita kahvilayrittäjyyteen. Nyt saa tehdä paljon itsenäisemmin, Tapaninen sanoo. 

Molemmat kiittelevät kuitenkin koulusta saatuja oppeja ja vinkkejä, joita on tarttunut jo tässä vaiheessa opintoja matkaan. Salon seudun ammattiopistossa yrittäjyyteen suhtaudutaan positiivisesti. Oman liiketoiminnan perustamiseen on saanut käyttää aikaa niin liiketoimintasuunnitelman, kannattavuuslaskemien ja budjettien kuin sopimus- ja laskupohjien osalta. Neuvoja on saatu myös 4H-toiminnan kautta, josta KP-Pojat on hankkinut muun muassa edullisen vastuuvakuutuksen toimintaa turvaamaan. 

Vastuuta ja riskinottoa 

KP-Pojat yrityksen tarkoituksena on myydä esimerkiksi pihan korkeapainepesuja, terassipesuja ja öljyämistä sekä autopesuja. Fiksuina poikina myös mahdollisia riskejä on arvioitu etukäteen. 

– Ollaan opiskeltu ja katsottu erilaisia opasvideoita sekä otettu selvää siitä, miten asiakkaat pidetään tyytyväisenä. Painepesurin mukana tuli muutamia suuttimia, joiden kanssa voi onnistua pilaamaan laatoituksen. Ne heitettiin heti varmuuden vuoksi kokonaan pois, ettei tule vahinkoja, Nousiainen kertoo. 

Kun Nousiaiselta ja Tapaniselta tiedustellaan, millaisia mielikuvia he liittävät yrittäjyyteen, on molemmilla lähes identtiset vastaukset. 

– Onhan se vähän pelottavaa, tai tuntuu tosi vastuulliselta hommalta. Tekemistä yrittäjänä varmasti riittää, mutta se voi olla kivakin juttu, Tapaninen sanoo. 

Nousiainen vahvistaa näkemykset vastuullisuudesta. 

– Toisaalta saa myös valita itse omat työajat. Jos ei huvita työnteko, ei oma yritys voi menestyäkään. Yrittäjällä ei välttämättä ole samalla tavalla vapaapäiviä. 

Selvästikään vastuu ja riskit eivät nuoria miehiä tässä vaiheessa pelota. He uskovat, että kokemuksista jää hyviä tarinoita kerrottavaksi ja mahdollisista epäonnistumisista oppeja käteen. 

– Olen jo pitkään miettinyt, että haluan yrittäjäksi. Miksi menisin jollekin toiselle töihin, jotta hän voi mahdollisesti tienata paljon rahaa. Mieluummin teen töitä itselleni, Nousiainen sanoo. 

Kenestä sitten Nousiainen ja Tapaninen ottavat mallia yrittäjyyteen? Ketä yrittäjää he ihailevat? 

Nousiainen kerää pisteet kotiin idolivalinnallaan. 

– Ihailen tyttöystävän faijaa Roope Viitasta. Hän rakentaa hienoja taloja ja on kasvattanut hienon tyttären ja on mukava mua kohtaan. 

Tapaninen kertoo seuraavansa sekä fanittavansa somessa PT Vatanen nimistä kuntosaliyrittäjää, joka Tapanisen mukaan kertoo kanavillaan yrittäjyydestä mielenkiintoisesti ja rennolla otteella.  

Homma rokkaamaan 

 Nousiaisen ja Tapanisen kaveriporukassa yrittäjyys ei ole yleistä, vaikka moni siitä kertookin haaveilevansa. 

– Paljon kuulee siitä, miten moni haluaisi isona olla yrittäjä. Silti aika harva on valmis tekemään mitään sen unelman eteen. 

Suunnitelmia tulevaisuuden osalta Nousiaisella ja Tapanisella riittää. Tiktok-kanavalle on tarkoitus tuottaa sisältöä esimerkiksi pesuvideoin muodossa. Uusien somekanavien lisäksi nuoret luottavat myös perinteisempään markkinointiin, joten ilmoituksia on tarkoitus jakaa kauppojen ilmoitustauluille ja kiertää myös ovelta ovelle tarjoamassa palveluja. 

Jos homma lähtee rokkaamaan, suuntaavat Nousiainen ja Tapaninen autokaupoille. 

– Ostetaan yritykselle pakettiauto. Ehkä saadaan joku autokauppa sponsoroimaan, Tapaninen heittää pilke silmäkulmassa.  

Inkeri Sundberg