Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Aiotko riitauttaa Pohjolan vakuutuspäätöksen? Kohta voi olla kiire – Asianajaja: "Oikeuden päätös jo syksyllä"

Kanteita hoitava asianajaja kehottaa toimimaan pian, jos haluaa saada selvyyden Pohjola Vakuutuksen korvauspäätöksen laillisuuteen tämän vuoden puolella.

Ravintoloitsijat ovat kyselleet aktiivisesti mahdollisuuksistaan riitauttaa Pohjolan korvauspäätökset. Olemme aikaisemmin kertoneet, että lähes 60 yritystä on edennyt asiassa käräjäoikeuteen. Kyseiset kanteet jätettiin Helsingin käräjäoikeuteen helmikuun 12. päivänä. Jo sitä ennen Kainuun käräjäoikeus antoi päätöksensä yksittäisen ravintolan tekemästä kanteesta.

Ravintola-alan yrittäjien vakuutuskiista sai alkunsa viime syksynä, kun Vakuutuslautakunta suositteli, että Pohjola Vakuutuksen tulee korvata ravintoloiden korona-ajan tulonmenetyksiä epidemiakeskeytysvakuutuksesta. Moni ravintola oli ottanut vakuutuksen nimenomaan vastaavia riskejä silmälläpitäen. Pohjola ei ole kuitenkaan suostunut korvauksiin.

Pohjola Vakuutuksen keskeytysvakuutuksen ehdoissa on ollut kohta, jonka perusteella muun muassa Vakuutuslautakunnan asiantuntijat katsoivat yhtiön olevan korvausvelvollinen. Muiden vakuutusyhtiöiden ehdoissa tällaista kohtaa ei ole.

Kainuun käräjäoikeus katsoi, että korvaukseen oikeuttavan viranomaismääräyksen on perustuttava vakuutusehdossa erikseen yksilöityihin lakeihin. Kyseisen vakuutusehdon mukaan viranomaismääräyksen on pitänyt perustua tartuntatauti-, eläintauti- tai elintarvikelakiin. Korvaus määrättiin kesäkuun alusta, jolloin Suomessa astui voimaan tartuntatautilain väliaikainen muutos. Yrittäjä vaati korvauksia myös keväältä ja on ilmaissut tyytymättömyytensä oikeuden ratkaisuun.

Osa korvauspäätöksistä vanhenee pian

Helsingin käräjäoikeuteen toimitetuista haastehakemuksista vastannut Asianajotoimisto Magnussonin asianajaja Mika Laapotin mukaan ratkaisu saadaan jo tämän vuoden puolella. Asian pääkäsittely on sovittu pidettäväksi syyskuussa.

– Nyt näyttää siltä, että saamme tuomion jo ensi syksynä. Kanteita tullaan nostamaan lähiaikoina lisää, hän sanoo.

Laapotin mukaan nyt on käynnistetty kakkosvaiheen haastehakemusten valmistelut. Hän kehottaa yrityksiä toimimaan nopeasti, sillä ensimmäiset korvauspäätökset vanhenevat kuukauden sisällä. Sen jälkeen asian riitauttaminen on myöhäistä. Toisaalta läheskään kaikki eivät ole vielä hakeneet päätöstä.

– Noin kuukauden sisällä nostetaan uusia kanteita, jotka pyydämme käräjäoikeutta yhdistämään helmikuussa käynnistettyyn prosessiin. Kovin kauaa emme pysty pitämään tätä aikaikkunaa auki.

Laapotin mukaan mahdollisten tulevien ravintola-alan rajoitteiden takia kanteita joudutaan täydentämään.

– On todennäköistä, etteivät rajoitukset ole ainakaan toistaiseksi hellittämässä.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katilan mukaan vakuutuksenottajan tulee hakea korvauksia vakuutusyhtiöltä vuoden kuluessa siitä, kun vakuutuksenottaja on saanut tietää vahingosta.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi