YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Aamulla palkansaaja, illalla yrittäjä – Vuonna 2022 kombityö on arkea
Tulevaisuudessa vuonna 2022 talous on entistä palveluvaltaisempi, ja väestön ikääntyminen on lisännyt henkilökohtaisten palvelujen tarvetta.
Sitran Uusi työelämä ja kestävä talous -teeman johtaja Timo Lindholm uskoo ikääntymisen tuomien palvelutarpeiden tuovan potentiaalia freelancereille, toiminimiyrittäjille ja kevytyrittäjille.
Entistä suurempi osa työikäisistä tekee töitä yrittäjänä tai itsensä työllistäjänä.
– Kaikki isot ilmiöt, alkaen digitalisaatiosta, kansainvälisestä kilpailusta ja teknologian kehityksestä vievät työtä entistä enemmän itsenäiseen suuntaan.
Lindholm lisää, että nykyinen työelämän sääntely on raskas varsinkin pienille yrityksille, ja sekin on ajanut porukkaa enemmän freelancer- ja yksinyrittäjämäiseen työhön.
Entistä suurempi osa tekee niin sanottua kombityötä, jolla tarkoitetaan työn tekemistä eri statuksella: aamupäivät palkansaajana, iltapäivät yrittäjänä tai muutama kuukausi apurahalla ja sitten eri roolissa.
– Niin sanottuna kevytyrittäjänä työskentely on aiempaa yksinkertaisempaa ja sääntelyn kautta kannustavampaa. Kevytyrittäjänä toimimisen pelisäännöt on saatu kuntoon. Osa tekee päätoimisesti ja osa sivutoimisesti.
– Työn tekeminen on enemmän erilaisissa verkostoissa kuin suurissa yksittäisissä työnantajissa, Lindholm viittaa syksyllä 2016 laadittuihin Työ 2040 -skenaarioihin.
Yhden skenaarion mukaan on siirrytty pienten yritysten ja yksittäisten ihmisten muodostamiin, jatkuvasti muuttuviin ja jopa globaalisti kytkeytyneihin verkostoihin. Lindholmin mukaan suuryritykset eivät ole palautuneet vahvemmiksi työllistäjiksi, kuten menneinä aikoina, vaan kasvu pitää hakea pk-yrityksistä.
Suomen Yrittäjien pääekonomistin Mika Kuismasen mukaan verotus kannustaa osakeyhtiömuotoiseen yritystoimintaan yhteisöveron ollessa matala.
Riikka Koskenranta