– Opas ei ole pelkästään yrittäjille, vaan kaikenlaisille itsensätyöllistäjille, kuten freelancereille, apurahan saajille tai kevytyrittäjille, kertoo kirjoittaja Hanna Pelttari.

Aloitteleva yrittäjä, näillä vinkeillä vältät alkutaipaleen sudenkuopat!

Itsensätyöllistäjän opas kokoaa perustietoja asioista, jotka aloittelevan yrittäjän on hyvä tietää. Kirjan toinen kirjoittaja Hanna Pelttari antaa aiheesta neljä vinkkiä.

Miten välttää pahimmat sudenkuopat omaa yritystoimintaa aloitellessa? Tätä kysymystä päätyivät pohtimaan samalla alalla yrittäjinä työskentelevät Hanna Pelttari ja Sini Linteri

Kääntäjinä ja kustannustoimittajina toimivat naiset olisivat kaivanneet oman yrittäjyytensä alkutaipaleelle oppaan, joka olisi koonnut perusasiat yrittäjyydestä samaan paikkaan.

– Olemme molemmat ajautuneet yrittäjiksi ilman, että olisimme hirveästi suunnitelleet sitä. Meillä oli hyvin samankaltaisia kokemuksia asioiden oppimisesta kantapään kautta, Pelttari kertoo.

Pelttari päätti kymmenen vuotta sitten tehdä vähän aikaa töitä freelancerina, mutta on sillä tiellä edelleen. Linterin taas rekisteröi y-tunnuksen voidakseen ottaa vastaan käännöstoimiston töitä, mutta on nyt toiminut yrittäjänä Pelttariakin kauemmin.

Tällä viikolla Pelttarilta ja Linteriltä ilmestyi teos Itsensätyöllistäjän opas, johon on koottu perustietoa asioista, jotka aloittelijan olisi hyvä tietää. Mukana on myös käytännön vinkkejä kokeneilta freelancereilta ja yrittäjiltä.

– Opas ei ole pelkästään yrittäjille, vaan kaikenlaisille itsensätyöllistäjille, kuten freelancereille, apurahan saajille tai kevytyrittäjille. Itsensä työllistämisen muotoja on niin monenlaisia, Pelttari painottaa

Pelttari vinkkaa neljä tärkeää asiaa kaikille yrittäjyyttä muodossa tai toisessa aloitteleville.

Mieti, onko toiminnalle kysyntää

Mitä ikinä aiotkaan tehdä, kysyntää kannattaa pohtia realistisesti.

– Ilman asiakkaita ei ole töitäkään. Vaikka jokin tuntuisi tosi kivalta jutulta, mutta se ei kiinnosta ketään, sitä ei kannata ehkä tehdä, Pelttari sanoo.

– Tähän saa apua yrittäjäkursseilta tai yrittäjäneuvojilta, jotka voivat auttaa siinä, miten tehdään liiketoimintasuunnitelma. 

Pelttari painottaa samaan vinkkiin liittyen, että toisaalta kannattaa myös uskaltaa.

– Mikäänhän ei ole varmaa.

Verkostoidu

Pelttari sanoo, että verkostoitumisen merkitystä ei voi vähätellä.

– Luulisin, että lähes alalla kuin alalla se on tärkeää. Siitä on apua paitsi asiakkaiden hankinnassa, myös tiedon ja tuen saamisessa, ettei jää yksin.

Verkostoituminen linkittyy myös jaksamiseen: on ihmisiä, joiden kanssa keskustella, ja joilta saada vertaistukea. Pelttari muistuttaa, että verkostojen kautta voi myös löytää yritykselle ostettavia palveluja.

Perehdy talousasioihin

Vaikka yrityksen talousasiat tuntuisivat vastenmielisiltä, niistä kannattaa olla perillä.

– On hyvä selvittää jo etukäteen, mitä omaan toimintaan liittyviä velvoitteita on olemassa. Oma kirjanpitäjä maksaa itsensä takaisin, ja esimerkiksi verottajalta voi hankkia tietoa.

Pidä huolta jaksamisestasi

Omasta jaksamisesta kannattaa pitää huolta alusta asti. 

– Tiedän omasta ja monien muiden kokemuksesta, että itsensä voi polttaa loppuun. On esimerkiksi halunnut tehdä töitä silloin, kun niitä on ollut, ja sitä onkin jatkunut aika pitkään. Ei ole ehtinyt pysähtyä ajoissa, Pelttari sanoo.

Työlle on hyvä keksiä vastapainoa, mitä se kenenkin kohdalla tarkoittaakaan. Eräs kirjassa haastateltu käsityöyrittäjä esimerkiksi ui säännöllisesti, koska työasento saa hartiat jumiin, toinen itsensätyöllistäjä taas käy ratsastamassa irtautuakseen työasioista.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen