– Uskon, että yksi syy, miksi Hoiwa on kasvanut niin nopeasti, on se, että meiltä puuttuu ennakkoluulo kokonaan, Fadumo Ali sanoo. Kuva: Johanna Erjonsalo
19.7.2022 klo 07:38
Uutinen

Aluksi kukaan ei uskonut Fadumo Alin liikeideaan – ”Äiti neuvoi, että tee ensin itsellesi jotain ja auta sitten muita”

Henkilöstövälitysyritys Hoiwan perustaja Fadumo Ali ryhtyi yrittäjäksi terveydenhoitajan työnsä ohella. Aluksi hän oli ainoa, joka uskoi ideaan, mutta lopulta perheen tuki on ollut korvaamatonta. Uran huippukohdat ovat vielä edessä.

Tämä juttu on julkaistu toukokuussa 2022 Yrittäjä Plus -lehdessä.

Espoolaisen Fadumo Alin kasvot tulivat huhtikuussa tutuksi useammasta lehdestä. Espoon Yrittäjät palkitsi Alin Vuoden Yrittäjänä. Tunnustus nosti Alin menestyksen näkyväksi valtakunnallisesti.

Hoiwa on vuonna 2020 perustettu henkilöstövuokrausyritys, joka välittää terveydenhuollon henkilökuntaa työvuoroihin asiakkaille. Listoilla on jo lähes 3 000 työntekijää. Osa heistä tekee vuoron silloin tällöin, osa tekee töitä pelkästään Hoiwan kautta. Yritys toimii alustalla, jonne työnantajat lähettävät täytettäviä vuoroja ja työntekijät kuittaavat haluamansa.

Hoiwan erikoisuuksiin kuuluu normaalia parempi tuntipalkka, mahdollisuus pikapalkkaan eli rahat saa parissa päivässä työvuoron tekemisen jälkeen sekä bonukset, joita tietyistä vuoroista maksetaan 30–100 euroa.

– Meidän hoitajamme saavat hyvää palkkaa, Ali sanoo ylpeyttä äänessään.

Veri vetää yrittäjäksi

Ali on koulutukseltaan terveydenhoitaja. Ajatus ammatista syntyi, kun Ali oli 20-vuotiaana ensimmäistä kertaa raskaana ja kohtasi terveydenhoitajan neuvolassa.

– Olin piikki- ja verikammoinen, mutta äiti kannusti sote-alalle. Minua olisi kiinnostanut liiketalousopinnot Laurea-ammattikorkeakoulusssa, mutta meidän kulttuurissamme ei oikein uskota siihen. Ajatellaan, että kenestä tahansa voi tulla bisnesmies tai -nainen, somalialaistaustainen Ali kertoo.

Yrittäjähenkisyys eli kuitenkin vahvasti. Ali työskenteli sote-alalla, mutta siinä sivussa neljän lapsen äiti oli viritellyt abaya- eli musliminaisten asusteiden verkkokauppaa.

– Kohderyhmä ei ymmärtänyt sitä konseptia, eikä se toiminut, mutta se oli kokemus ja verkostoiduin. Hoiwassa kyseessä on oma ja tuttu ala, Ali toteaa.

Hapuillen oikea suunta

Hoiwan piti alun perin keskittyä etähoitoon, jossa hoitaja ja asiakas voisivat keskittyä kiireettömään kohtaamiseen. Yritys olisi vaatinut paljon pääomaa. Ali työskenteli tuolloin bangladeshilaisen koodaajan kanssa, joka ei saanut ideasta kiinni. Yritysidea ajautui henkilöstövuokraukseen vähän vahingossa.

Ali teki viikot töitä terveydenhoitajana terveysasemalla ja viikonloppuisin Hyvinkään kotihoidossa.

– Tein 30-tuntisia viikonloppuja Hyvinkäällä. Joskus olin siellä yötäkin. Tauoilla hoidin Hoiwan asioita. Investoin kaikki rahani yritykseen. Tein töitä ja nukuin.

Työntekijöitä yritykseensä Ali löysi kentältä kivoista työkavereista. Puskaradio auttoi.

– Ihmiset sanoivat, että ’tule Fadumolle töihin. Se on reilu’, Ali kertoo.

Vielä pari vuotta sitten Ali oli aloittamassa lisäksi diabeteshoitajan opintoja. Firma lähti kuitenkin kasvuun, eikä aika yksinkertaisesti riittänyt. Lopulta hän irtisanoutui myös terveydenhoitajan työstään.

Perhe tukena

Irtisanoutuminen aiheutti Alin äidille huolta. Tukea löytyi kuitenkin perheen sisältä.

– Pikkuveljeni sanoi lopulta, että jättäkää Fadumo rauhaan. Hän tekee täysillä ja tulee onnistumaan siinä, mitä tekee. Lopulta äiti ja pikkuveljeni ovat uskoneet minuun eniten.

Äidiltään Ali on saanut myös tärkeän neuvon yrittäjäuralleen. Ennen Hoiwan perustamista Ali suunnitteli hyväntekeväisyysjärjestön perustamista. Se olisi auttanut orpolapsia kotimaassa ja Afrikassa sekä toimittaisi sairaalatarvikkeita ja apuvälineitä vammaisten arkeen.

– Äiti neuvoi, että tee ensin itsellesi jotain ja auta sitten muita.  

Alin perheessä lapset on kasvatettu haaveilemaan, kunnianhimoisiksi ja tähtäämään pitkälle. Ali on siis lapsesta asti tiennyt, että hänestä voi tulla mitä vain, eikä hän ole tyytynyt vähään.

Fadumo Ali on yhdeksästä lapsesta keskimmäinen ja ainoa tytär. Isä ja neljä veljeä ovat insinöörejä. Yksi veli opiskelee lääketiedettä Riikassa. Sisko on kuitenkin urallaan perheen menestynein.

Kaksi veljistä on myöhemmin tullut Hoiwaan mukaan, vaikka alkumetreillä uskoa sisaren yritykseen ei riittänyt.

– Veljeni tulivat mukaan, kun alkoi näyttää paremmalta. Aluksi olin ainoa perheessä, joka uskoi tähän.

Ali teki kuitenkin peliliikkeen, josta on ylpeä: hän sitoutti veljensä yritykseen tarjoamalla heille osakkeita. Nykyään nämä ovat ylpeitä Hoiwan omistajia.

– Veljeni ovat todella taitavia, ja luotan heihin sataprosenttisesti. Välillä heidän kanssaan tulee kinaa. Toiselle olen isosisko ja toiselle pikkusisko. Joudun joskus muistuttamaan, että minä olen se yrittäjä ja tunnen sote-alan parhaiten, Ali sanoo.

Menestyksen avaimet

Se, että veljet ja työntekijät viihtyvät Hoiwassa töissä, on Alin pohdinnan tulosta. Hän tykkää jakaa asioita ja tsempata muita. Johtava ajatus on auttaa työntekijöitä ja asiakkaita.

– Kaikki tekevät, mitä tykkäävät ja osaavat. Minä olen siinä välissä.

Toinen menestyksen avain on Alin mielestä monimuotoisuus. Hän on käynyt puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa ja oppilaitoksissa muun muassa rasisminvastaisuudesta ja diversiteetistä, mikä on ratkaisevat menestystekijä.

– Uskon, että yksi syy, miksi Hoiwa on kasvanut niin nopeasti, on se, että meiltä puuttuu ennakkoluulo kokonaan.

Ali erottuu suomalaisessa kasvuyrittäjäporukassa jo sillä, että on nainen. Lisäksi Suomessa on harvoja huivipäisiä ja tummaihoisia yrittäjiä, joilla on suuret kasvusuunnitelmat.

– Kun olet erinäköinen, kaikki erottavat, kuka olet. Huivi kertoo uskonnosta ja ihonväri siitä, että tulen jostain etelämmästä. Yrittäjyys yhdistää. On väärin leimata ja lokeroida ihmisiä ulkonäön ja taustan perusteella, Ali toteaa.

Kolmevuotiaasta asti Suomessa asuneessa Alissa suomalaisuus korostuu erityisesti ulkomailla. Esimerkiksi bussissa hän istuisi mielellään yksin. Suomessa hän puhuu itsestään mielellään somalialaistaustaisena suomalaisena.

Kasvun askelmerkit

Alin suunnitelmat ovat suuret niin Hoiwan kuin oman urankin suhteen. Tavoitteena on tuplata liikevaihto, joka viimeisimmässä huhtikuussa päättyneellä tilikaudella oli 4,2 miljoonaa euroa.  Suunnitelmissa on avata uusia toimipisteitä Eurooppaan ja kun aika on kypsä, yritys voisi listautua.

– Konsepti ja alusta on helppo viedä uusille markkinoille. Ajatuksena on etsiä avainhenkilöt kohdemaista.

Hoiwa ei kuitenkaan ole Alin elämäntyö. Hän aikoo perustaa lisää uusia yrityksiä vielä myöhemmin urallaan. Lisäksi hän on hankkinut valmentajan tähdätäkseen ammattipuhujaksi.

– Olin ennen esiintymiskammoinen ja koin yleisön pelottavana. Minulla ei ollut rohkeutta näkyä ja erottua. Nykyään näen päinvastoin. Haluan viedä viestiä niistä asioista, jotka koen tärkeiksi. Haluan erottua ja että Hoiwa erottuu. Inhoan vanhan kopiointia. Haluan inspiroida ihmisiä tekemään asioita eri tavoilla. Minulla on isoja tavoitteita ja kasvatan itseäni niitä varten.

Alin ajattelussa on tapahtunut viime vuosina suuri muutos. Osittain siihen vaikutti myös kunnallisvaalit. Hän äänesti ehdokasta, mutta totesi myöhemmin, etteivät itselle tärkeät asiat olleetkaan ehdokkaalle yhtä tärkeitä.

– Odotin ennen, että muut ratkaisevat ongelmia. Itselle tärkeitä asioita täytyy muuttaa itse.

– Katson aina pitkälle ja teen asioita, jotka vaikuttavat kahden tai jopa viiden vuoden päähän. Asioiden ei tarvitse olla tähtitiedettä, vaan itselle läheisiä asioita, joita yrität ratkaista. Yrittäjähän on ongelmanratkaisija, joka palvelee ihmisiä, Ali kiteyttää.

Fadumo Ali

Mitä tekee: Hoiwa-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja
Ikä: 35
Perhe: 15-, 14-, 7- ja 5-vuotiaat lapset
Harrastukset: Kuntosali silloin tällöin, lukeminen, esiintymisvalmennuksia tavoitteena tulla ammattipuhujaksi, blogin kirjoittaminen
Mitä seuraavaksi: Hoiwa kasvaa kansainväliseksi. Aikoo perustaa uusia yrityksiä vielä tulevaisuudessakin.

Elina Hakola