Yrittäjä ihmettelee, miksei arvokiinteistö mene kaupaksi
Simo Reijonsaari on huolissaan paitsi omasta tilanteestaan, myös vallitsevasta taloustilanteesta ja sen vaikutuksista yrityskiinteistöihin.

Arvokiinteistöä myydään huippusijainnilla, mutta ketään ei kiinnosta – Yrittäjä Simo Reijonsaari, 72, alkaa turhautua: ”Voihan tähän perustaa vaikka hautaustoimiston”

Uudessakaupungissa lähes 40 vuotta yrittäjänä toiminut Simo Reijonsaari ihmettelee, miksi kaikki haluavat perustaa uusia yrityksiä, kun hyviä vanhojakin on tarjolla.

– Ei minkäänlaista kysyntää.

Uudessakaupungissa yrittäjänä toimiva Simo Reijonsaari, 72, on turhautunut. Hotelli- ja ravintola-alan yritys on ollut kaupan runsaan vuoden, mutta yhtäkään yhteydenottoa ei ole tullut.

Gasthaus Pooki sijaitsee paraatipaikalla kaupungin keskustassa torin laidalla. Vuonna 1985 toimintansa aloittanut yritys käsittää pienen hotellin ja kaksi ravintolaa, joissa on yhteensä 350 asiakaspaikkaa.

Reijonsaaren yrittäjäpariskunta jäi eläkkeelle vuonna 2014 ja myi tuolloin yrityksen liiketoiminnan. Koronavuodet osoittautuivat kuitenkin uudelle yrittäjälle raskaiksi ja liiketoiminta ajautui kriisiin. Simo ja Kaija Reijonsaari joutuivat ostamaan yrityksen takaisin itselleen, koska he omistavat kiinteistön. Nyt he ovat pyörittäneet liiketoimintaa vuodesta 2021 lähtien, jolloin edellisen yrittäjän konkurssipesä jäi käsiin.

– Eniten tässä ihmetyttää se, että olemassa olevan yrityksen myyminen on erittäin hankalaa. Kaikki haluavat perustaa uuden yrityksen ja lähteä nollasta liikkelle. Tuntuu, ettei olemassaoleva yritys kelpaa kenellekään. Meidän ikäisten yrittäjien firmoja on paljon kaupan. Riskinä on, että moni palvelualan yritys joutuu lopettamaan, Simo Reijonsaari sanoo.

”Ei kannata lähteä alennusmyyntiin”

Pariskunnan vaihtoehdot ovat vähissä. Jos uutta yrittäjää ei löydy, Reijonsaaret voivat huutokaupata yrityksen irtaimiston, jolloin kiinteistö jäisi heidän käsiinsä.

– Kiinteistössä on aikamoiset kustannukset. Se täytyy pitää lämmitettynä ja vakuutettuna. Päälle tulevat kiinteistöverot.

Yhtenä vaihtoehtona on nykyisen liiketoiminnan alasajo ja tilojen muuttaminen toiseen tarkoitukseen sopiviksi.

– Voihan tähän perustaa vaikka hautaustoimiston. Hirvittävin tilanne olisi mielestäni se, että ajetaan hyvin toimiva liiketoiminta alas vain siksi, ettei kukaan kiinnostu. Sitten kun kiinteistö on ollut tyhjänä ja joku kiinnostuu, ostaja tarvitsee huomattavasti isomman budjetin.

Reijonsaari on huolissaan paitsi omasta tilanteestaan, myös vallitsevasta taloustilanteesta ja sen vaikutuksista yrityskiinteistöihin. Hän ennakoi, että tyhjien kiinteistöjen määrä tulee kasvamaan merkittävästi ja samalla arvot romahtavat. Hän luottaa siihen, että Gasthaus Pookin vuonna 1911 rakennettu, entinen pankin käytössä ollut arvokiinteistö kiinnostaa vielä ostajia.

– Hintaa emme ole laskeneet. Liikepaikka on hyvällä sijainnilla. Sen takia ei kannata lähteä alennusmyyntiin.

”Hirvittävin tilanne olisi mielestäni se, että ajetaan hyvin toimiva liiketoiminta alas vain siksi, ettei kukaan kiinnostu.”

Simo Reijonsaari, yrittäjä

Yli miljoonan arvoinen

Simo Reijonsaari pitää ajatusta liiketoiminnan jatkamisesta vanhoilla päivillä ”järjettömänä”.

– Se ei olisi hyväksi liiketoiminnallekaan.

Ongelmana on lähinnä kiinteistön arvo. Jos ostaja haluaisi liiketoiminnan lisäksi myös omat tilat, rahaa pitäisi iskeä pöytään yli miljoona euroa. Rakennusoikeutta on yhdeksään asuntoon. Luvatkin ovat Reijonsaaren mukaan valmiina.

– Monenlaisia mahdollisuuksia tässä olisi uudelle yrittäjälle. Lopettaminen tekisi aikamoisen aukon Uudenkaupungin matkailutoiminnan kehittämiseen ja palvelurakenteeseen.

Yrittäjien asiantuntija: Yritysosto riskittömämpi vaihtoehto

Suomen Yrittäjien omistajanvaihdostoiminnan päällikkö Anneli Komi kaipaa lisää nostetta yritysostoille yhtenä vaihtoehtona yrittäjyyteen lähtemiselle.

– On tutkittu, että yrittäjäksi ryhtyminen yritysoston kautta on riskittömämpää ja turvallisempaa, kuin uuden yrityksen perustaminen. Lisäksi iso osa yrityksen ostaneista yrittäjistä saa yrityksensä helpommin kasvu-uralle. Näistä ostetuista yrityksistä myös suurempi osa pysyy pystyssä ensimmäisen viiden vuoden jälkeen verrattuna nollasta yrittäjyyteen lähteneisiin.

Komi painottaa, että onnistunut ajoitus on ratkaisevassa roolissa onnistuneessa yrityskaupassa.

– Yrityksen arvon määrityksessä suosittelen lähtökohtaisesti käyttämään alan asiantuntijaa apuna. Ostaja ostaa tulevaisuutta ja potentiaalista tuottoa. Myyjälle arvo saattaa koostua näiden lisäksi myös menneisyydestä ja aiemmista investoinneista. Asiantuntija osaa ottaa nykytilanteen huomioon.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen