Tärkeimpiä työsuhteeseen sovellettavia lakeja ovat työsopimuslaki, työaikalaki ja vuosilomalaki, kertoo asianajaja Tuula Mäkinen.
17.1.2024 klo 09:20
Uutinen

Asianajaja summaa työsuhteeseen sovellettavia lakeja – Katso keskeisimmät

Eettinen toiminta ja lainsäädännön noudattaminen vahvistavat kiistatta liiketoimintaa. Kun yrittäjä huolehtii velvollisuuksistaan, vaalii hän samalla työnantajan ja työntekijän välistä positiivista suhdetta.

Kysyimme kemiläiseltä asianajajalta Tuula Mäkiseltä, mitkä lait velvoittavat yrittäjää, kun hän palkkaa uuden työntekijän. Mäkinen koosti tähän artikkeliin keskeisimmät lait. 

– Työlainsäädäntö koostuu toisaalta työnantajan ja työntekijän välistä oikeussuhdetta eli työsuhdetta sääntelevistä normeista ja toisaalta kollektiivisesta työoikeudesta, Mäkinen aloittaa.

– Tärkeimpiä työsuhteeseen sovellettavia lakeja ovat työsopimuslaki, työaikalaki ja vuosilomalaki. Keskeisimmät kollektiivista työoikeutta säätelevät lait ovat työehtosopimuslaki ja laki yhteistoiminnasta yrityksissä, hän kertoo.

Jos lakipykälät aiheuttavat päänvaivaa, Lapin Yrittäjien neuvontapalvelu auttaa. Palvelu on maksuton Yrittäjien jäsenille.

Keskeiset työsuhteeseen sovellettavat lait

Työlainsäädäntö

Työlainsäädännön lähtökohtana on työntekijän suojeluperiaate. Tämän vuoksi työlainsäädännössä on useita työnantajan näkökulmasta katsottuna pakottavia säännöksiä, joista ei voida sopimuksin poiketa työntekijän vahingoksi. Tällaisia pakottavia säännöksiä ovat esimerkiksi säännökset työsuhdeturvasta, määräaikaisen työsopimuksen solmimisen edellytyksistä, koeajaksi tehtävästä työsopimuksesta sekä yleissitovan työehtosopimuksen määräysten noudattamisvelvollisuudesta. 

Työlainsäädännössä on myös säännöksiä, joista voidaan poiketa työehtosopimuksella. Tällaisia työehtosopimusmääräyksiä saavat noudattaa sekä työehtosopimuslain että työsopimuslain yleissitovuussäännöksen nojalla työehtosopimukseen sidotut työnantajat.

Työsuhteen ehdot voivat käytännössä määräytyä usean eri normilähteen, kuten lain säännöksen, työehtosopimuksen, työsopimuksen tai muun työpaikalla tehdyn sopimuksen mukaan. Kussakin yksittäisessä tapauksessa sovellettava normi määräytyy laissa säädetyn etusijajärjestyksen mukaan. 

Työsopimuslaki

Työsopimuslakia sovelletaan lähes kaikissa työsuhteissa, tehtävän työn laadusta riippumatta ja se on työelämän peruslaki. Työsopimuslaissa säädettyjen työsuhteen tunnusmerkkien täyttyessä myös muu työlainsäädäntö tulee sovellettavaksi. Nuorten henkilöiden työsuhteista on omat säännöksensä nuorista työntekijöistä annetussa laissa.

Työsopimuslain osalta työnantajan tulee huomioida erityisesti työsopimuksen tekemistä koskevat lain pakottavat säännökset, työntekijän lomauttamista koskevat säännökset, työsopimuksen päättämistä koskevat säännökset, jotka koskevat irtisanomisaikoja, irtisanomis- ja purkamisperusteita sekä työsopimuksen päättämismenettelyä. 

Tasa-arvolaki

Työsuhteessa noudatettavan tasa-arvolain tarkoitus on sukupuolten tasa-arvon parantaminen, sukupuoleen perustuvan syrjinnän estäminen ja naisten aseman parantaminen erityisesti työelämässä. Työnantajan tulee huomioida myös yhdenvertaisuuslain säännökset, joilla turvataan työntekijöiden yhdenvertainen kohtelu ja estetään syrjintää kaikenlaisilla perusteilla. Yhdenvertaisuuslakia sovelletaan työntekijöitä palkattaessa, työsuhteen kestäessä ja työsuhdetta päätettäessä.

Laki yksityisyyden suojasta

Yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain tavoitteena on toteuttaa työelämässä yksityiselämän suojaa. Laissa säädetään, minkälaisia henkilötietoja työnantaja saa käsitellä työntekijöistään. Laki yksityisyyden suojasta työelämässä täydentää henkilötietolakia ja tietoyhteiskuntakaarta. Laissa yksityisyyden suojasta työelämässä on säännökset henkilö- ja soveltuvuusarvioinneista sekä muusta testauksesta ja työntekijän terveydentilaa koskevien ja luottotietojen käsittelystä. Laissa on myös säännökset huumausainetestauksesta, kameravalvonnasta ja sähköpostin suojasta. Lakiin on myös kirjattu kielto siitä, ettei työnantaja saa käsitellä työntekijän geenitestien tuloksia.

Työaikalaki

Työaikalakia sovelletaan työsuhteessa ja se on lähtökohtaisesti pakottavaa oikeutta.   Valatakunnallisilla työmarkkinaosapuolilla on mahdollisuus työehtosopimuksilla sopia useista työaikalain säännöksistä poiketen. Työaikalaissa on luettelo niistä töistä, joihin työaikalakia ei sovelleta. Lisäksi alle 18-vuotiaan nuorten työajasta säädetään nuorista työntekijöistä annetussa laissa.  

Vuosilomalaki

Vuosilomalakia sovelletaan tietyin rajoituksin työsuhteessa tehtävään työhön ja se rakentuu pääosin ansaintaperiaatteelle. Laissa säädetään vuosiloman pituudesta, vuosilomapalkasta, lomakorvauksesta ja vuosiloman antamisesta.   

Lait työsuojelusta

Keskeisiä työnantajia velvoittavia työsuojeluun liittyviä lakeja ovat työturvallisuuslaki ja sen nojalla annetut lukuisat tarkemmat säännökset sekä työterveyshuoltolaki.

Jäsenille maksuton lakineuvonta

Lapin Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen maksutonta neuvontaa yrityksen laki- ja talousasioihin. Palvelu koostuu Lapissa toimivista asiantuntijayrityksistä.