Lue oleelliset tiedot YEL-uudistuksesta
YEL-työtulojen tarkistukset on aloitettu. Kuva: Getty Images
24.8.2023 klo 09:14
Uutinen

Asiantuntija oikoo vääriä käsityksiä YEL-uudistuksesta – Yhdeksän kohdan lista avaa lakiuudistuksen taustat

YEL-uudistus on nostanut pintaan myös väärää tietoa. Suomen Yrittäjien asiantuntija selvittää, mistä muutoksessa on kyse.

Eläkelaitokset ovat aloittaneet yrittäjien eläkelain (YEL) mukaisten työtulojen tarkastukset. Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula avaa lakimuutosta tuoreessa blogissaan.

Yrittäjän eläkelain muutokset ovat aiheuttaneet paljon keskustelua yrittäjien keskuudessa. Makkula muistuttaa, että lain taustalla on Finanssivalvonta, joka puuttui eläkeyhtiöiden menettelytapoihin YEL-työtulojen vahvistamisessa. Tämän seurauksena Sanna Marinin (sd) hallitus päätti täsmentää yrittäjän eläkelakia.

”Suomen Yrittäjien vaikuttamistyön tuloksena eduskunta muutti annettua hallituksen esitystä siten, että työtulot tarkastetaan lain edellyttämän pitkän siirtymäajan puitteissa ja erityisesti aloittavan yrittäjän tilanteessa huomioidaan se, ettei toiminta työmäärästä huolimatta ole aina heti tuottavaa”, Makkula kirjoittaa blogissa.

Olemme koonneet kaikki YEL-asiat saman sivuston alle.

Yhdeksän kohdan lista

Makkula haluaa oikoa blogissaan sosiaalisessa mediassa kiertävää väärää tietoa YEL-uudistuksesta. Hän listaa blogissa mielestään oleellisia kohtia lakiuudistuksesta. 

1. Viranomainen eli Finanssivalvonta puuttui eläkeyhtiöiden toimintaan YEL-työtulojen vahvistamisprosessissa. Ilman lakimuutosta osalla yrittäjistä nykyiset YEL-työtulot olisivat nousseet joka tapauksessa, mutta ilman siirtymäaikaa ja ilman kokonaisharkintaa.

2. Eduskunnan syksyllä 2022 hyväksymä lakimuutos paransi yrittäjän tilannetta aiempaan lakiin. Muutoksista ei tullut kohtuuttomia. Jos eduskunta ei olisi muuttanut hallituksen esitystä syksyllä 2022, monen yrittäjän YEL-työtulo olisi noussut nopeammin.

3. Yrittäjällä ei ole koskaan ollut lain mukaan oikeutta itse päättää omaa YEL-vakuutustasoaan.

4. Eläkeyhtiö ei voi nostaa YEL-maksuja ilman yrittäjän suostumusta tuhansia euroja vuodessa. YEL-työtuloa­ voidaan nostaa ensimmäisellä kerralla enintään 4000 euroa. Vakuutusmaksussa tämä merkitsee noin 80 euron korotusta kuukaudessa. YEL-maksu on verotuksessa vähennyskelpoinen, joten nettokustannus kuukaudessa on noin 50 euroa. Sama maksimiraja on voimassa myös toisella tarkastuskerralla kolmen vuoden päässä ensimmäisestä. Ilman lakimuutosta mitään rajoja tai siirtymäaikoja ei olisi.

5. YEL-työtulon määritelmä on ollut sama vuodesta 1970. Se ei muuttunut vuoden 2023 alusta voimaan tulevan muutoksen seurauksena. YEL-työtulo on koko lain voimassaoloajan perustunut siihen palkkaan, joka pitäisi kohtuudella maksaa, jos yrittäjän työtä palkattaisiin tekemään työntekijä.

6. Myös aiemman lain mukaan eläkeyhtiöllä oli oikeus tarkistaa YEL-työtulo, jos ne katsoivat, että taso ei vastaa yrittäjän työpanoksen arvoa. 

7. Yrittäjän kannattaa käydä tarkasti läpi eläkeyhtiön tarkistama työtulo. Jos yrittäjän työpanoksen arvo ei yrittäjän näkemyksen mukaan vastaa korotuksen jälkeistä lopputulosta, hän voi esittää omat näkemyksensä työpanoksen arvosta ja yritystoiminnan tunnusluvut. Eläkeyhtiön on otettava yrittäjän antamat tiedot huomioon.

8. Eläkeyhtiön on lopullista päätöstä tehdessään huomioitava kaikki sen saama selvitys yrittäjän työpanoksen arvosta ja arvioitava sen merkitys työtulon määrittämisessä.

9. Laskurin lopputulos ei ole yrittäjän eläkelain mukainen YEL-työtulo, vaan ainoastaan lähtökohta keskustelulle. Sen lisäksi eläkeyhtiön tulee YEL-työtuloa vahvistaessaan huomioida myös kaikki yrittäjän työpanoksestaan ja sen arvosta kertovat seikat.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus