YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

ChatGPT ja uhat
ChatGPT voi muuttaa perusteellisesti hakukoneiden toimintaa. Kuva: Getty Images
13.2.2023 klo 11:01
Uutinen

ChatGPT löi ammattilaisenkin ällikällä: ”Voi romuttaa olemassa olevia somepalveluita”

ChatGPT:n kaltaiset tekoälyrobotit voivat vähentää hakukoneiden tarjoaman tiedon kiinnostavuutta, arvelee asiantuntija.

ChatGPT on ollut viime kuukausien ilmiö, joka on saanut monet suomalaiset utelemaan tekoälyltä yhtä sun toista. Vastaukset ovat paitsi huvittaneet, myös ällistyttäneet.

Futures Platform Oy:n osaomistaja ja toimitusjohtaja Juha Mattsson tiesi ChatGPT:stä jo ennen kun se lanseerattiin. Hänen johtamansa yritys pyrkii ymmärtämään tulevaisuuden megatrendejä.

Mattsson yllättyi ChatGPT:ssä eniten siitä, miten pitkällä kielellisissä mallinnuksissa jo ollaan.

– Kun nuorena luin Aku Ankkaa, sarjakuvan ajatus tietokoneista oli nimenomaan se, että koneelta voi kysyä mitä vaan. ChatGPT palauttaa meidät tähän Aku Ankan alkuperäiseen ajatukseen. Minut yllätti, miten lähellä sitä olemme.

ChatGPT on lajissaan ensimmäinen merkittävä tekoälypohjainen chatbot eli robotti, joka vastaa kysymyksiin kokoamalla tietoa verkosta ja tekemällä siitä yhteenvedon selvällä ja oikeaoppisella suomen kielellä.

Mattsson on aikaisemmin tutustunut muutamaan muuhun vastaavaan tekoälytyökaluun, jotka on tarkoitettu esimerkiksi markkinoinnin työvälineiksi.

– Niistä saa täydellisen sosiaalisen median julkaisun. Sellainen lyö ällikällä.

”Riskejä ei vielä ymmärretty”

ChatGPT on herättänyt keskustelua paitsi sen mahdollisuuksista, myös potentiaalisista riskeistä. Mattsson on vakuuttunut, ettei kaikkia riskejä ole vielä ymmärretty. Se tiedetään, että ChatGPT:stä koodaaja voi saada pitkälle vietyä apua esimerkiksi haittaohjelman tekemiseen.

– Chatbotissa on sekä eettisiä että käytännöllisiä riskejä. On mahdollista, että joku voi valjastaa valmista koodia epäasiallisiin tarkoituksiin.

“Suurempana uhkana pidän ChatGPT:n vaikutusta yhteiskunnallisten rakenteiden murtumiseen. Se tulee näkymään esimerkiksi tietotyöläisten työn sisällön muuttumisena.”

Juha Mattsson, Futures Platform Oy

Palvelun ”suitsiminen” tuskin tulee kyseeseen. Mattsson pitää todennäköisempänä, että mahdolliset haittavaikutukset pyritään torppaamaan jatkossakin erilaisilla torjuntaohjelmilla.

– Suurempana uhkana pidän ChatGPT:n vaikutusta yhteiskunnallisten rakenteiden murtumiseen. Se tulee näkymään esimerkiksi tietotyöläisten työn sisällön muuttumisena. Se on uhka, mutta myös mahdollisuus.

ChatGPT tarjoaa valmiita markkinointitekstejä, valmiita kirjallisia sisältöjä ja musiikkikappaleiden sanoituksia.

– Erilaisten sisältöjen tekemisen prosessi muuttuu. Tekoäly ei ole pelkkää automaatiota vaan se helpottaa tiettyjen elementtien käyttämistä. Blogikirjoituksen voi ideoida ChatGPT:llä, joka tarjoaa raakatekstin. Sen jälkeen kirjoittaja editoi sen ja luo siitä oman näköisensä. Sama asia koskee ohjelmointia, Mattsson sanoo.

Sisällön määrä verkossa kasvaa ”eksponentiaalisesti”

ChatGPT on jo aiheuttanut toimenpiteitä jättiyhtiöissä kuten Googlessa, joka on kertonut hyödyntävänsä jatkossa tekoälyä hakukoneessaan. Mattsson pitää ilmiselvänä, että tekoälyn esiinmarssi tulee muuttamaan hakukoneita.

– Jos sisällön tuottaminen tulee näin helpoksi kuin ChatGPT:n osalta vaikuttaa olevan, sisällön määrä tulee räjähtämään käsiin. Erilaisen sisällön määrä kasvaa eksponentiaalisesti, kun tekoäly generoi sitä jatkuvasti lisää. Tässä on se riski, että suuresta osasta sisältöä tulee käyttäjän näkökulmasta hyödytöntä ja epäkiinnostavaa.

Mattsson pitää todennäköisenä, että internetin käyttö muuttuu ja netti ”tukkeutuu” nykyistä epärelevantimmalla tiedolla. Tämä voi jopa romuttaa olemassa olevia somepalveluita.

– Alkaa titaanien taisto ja pudotuspeli. Tekoäly voi johtaa jopa siihen, että Google heikentää itse itseään tarjoamalla tietoa, joka ei olekaan enää niin kiinnostavaa. Jos yhtäkkiä kaikki valjastavat tekoälyn mahdollisuudet, yksittäisellä hakukoneella tulee olemaan vaikeat ajat näyttää käyttäjilleen mitään mielekästä.

Tekoäly ei ole täydellinen

ChatGPT:n vastaukset eivät läheskään aina mene nappiin ja välillä se kompastelee yksinkertaisissakin tehtävissä. Monesti vastaukset näyttävät kuin poliitikon suuhun tehdyiltä, ympäripyöreiltä. Mattsson muistuttaa, että tekoäly kehittyy jatkuvasti ja ongelmat ratkaistaan.

– Oma arvonsa tulee olemaan originaalin tiedon tuottamisella. Vielä emme ole siinä tilanteessa, että tekoäly osaisi tuottaa sitä. Tämä voi vahvistaa perinteisten medioiden asemaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen