6.4.2018 klo 13:02
Uutinen

DigiTrail tuo luontoreitit ja palvelut puhelimeen

Kanta-Hämeen luontoreitit voi kesällä ladata Android-puhelimiin. DigiTrail-hankkeessa karttoihin merkitään muun muassa reittien lähellä olevat nähtävyydet ja ravintolapalvelut.

DigiTrail kartoittaa olemassa olevia luontoreittejä ja tuo reitit mobiililaitteisiin. Kartoille merkitään myös muun muassa reittien läheisyydessä olevat nähtävyydet ja palvelut, kuten laavut, majoitus-, ravintolapalvelut. DigiTrailin kokoamat kuvat, videot ja muut materiaalit ulkoilureiteistä hyödyttävät samalla alueen yrittäjiä.

Mikä on kehittämisen tavoite ja milloin tuloksia saadaan?

Päätavoite on kartoittaa olemassa olevista ja ylläpidetyistä reiteistä laatukriteerit täyttäviä luontoreittejä myös kansainvälisille matkailijoille. Reiteille luodaan erilaisia teemoja ja aktivoivaa toimintaa, kuten metsäjoogaharjoitteita. Kävijöitä kiehtovat erilaiset tarinat, siksi myös tarinallistaminen on tärkeässä roolissa teemoittamisessa, kertoo Heidi Kerkola, DigiTrail -hankkeen projektipäällikkö. Digitaalisille kartoille merkitään teemojen lisäksi reittien läheisyydessä olevat nähtävyydet ja palvelut, kuten laavut, majoitus-, ravintola, kahvila- ja opaspalvelut. Palveluiden näkymisessä teemme yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa, kehittäen samalla heidän digiosaamistaan ja luomalla luontomatkailijoille houkuttelevia matkailupaketteja.

Reiteistä tuotetaan videoita, valokuvia, 360-kuvia ja -videoita, jotka ovat myös alueen toimijoiden käytettävissä heidän omassa toiminnassaan. Kaikki nämä materiaalit lisätään kevään aikana aukeaville www-sivuille digitrail.fi. Sosiaalisesta mediasta löydymme #digitrailfinland.

Kehitteillä on myös mobiilisovellus, joka toimii auton navigaattorin tavoin, mutta metsässä. Sovelluksessa tuodaan esille samoja asioita kuin verkkosivuillamme (palvelut, nähtävyydet, teemat). Ensimmäinen versio sovelluksesta on ladattavissa Android-mobiililaitteille kesäkuussa 2018.

Ketkä kehittämistyöstä hyötyvät ja miten?

Kehittämistyöllä edistämme alueen ja matkailualan toimijoiden toimintaa yhdessä heidän kanssaan. Samalla teemme yhteistyötä yli maakuntarajojen, jotta päällekkäiseltä työltä vastaavien muiden hankkeiden kanssa vältytään. Tuloksistamme hyötyvät myös matkailijat, kesäasukkaat, koululaiset, ja kaikki luonnossa liikkujat, jotka voivat käyttää sovellustamme luontopoluilla kulkiessaan.

Mitä isoja ilmiöitä tutkimusalallanne tällä hetkellä on, ja miten oma kehityksenne kytkeytyy niihin?

Digitalisaatio, virtuaalitodellisuus, kuvat ja videot, sosiaalinen media, blogit ja muiden kertomukset omista matkakokemuksista vaikuttavat entistä enemmän matkakohteiden valintaan ja matkustuspäätöksiin. Matkailijat etsivät inspiraatiota kohteen valintaan verkosta erilaisista palveluista, joissa kohteiden tulee olla helposti löydettävissä ja houkuttelevasti esillä.

Näen, että kasvavaan luontomatkailuun, luonnon hyvinvointivaikutuksien sekä ainutlaatuisten matkailukokemusten kysyntään Kanta-Hämeen kohteilla on hyvät mahdollisuudet vastata. Menestyksen avain on vahva yhteistyö – yhdessä alueen, kuntien, kaupunkien ja toimijoiden kanssa ennakkoluulottomalla ja positiivisella asenteella, summaa Heidi Kerkola.

DigiTrail verkossa >>

toimitus@hameenyrityssanomat.fi/KS