YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

21.2.2017 klo 16:44
Uutinen

EK luopui keskusjärjestösopimuksista – pitääkö ay-jäsenmaksut yhä periä ja tilittää?

Keskusjärjestösopimuksista luopuminen on saanut yrittäjät pohtimaan, tarvitseeko yleissitovaa työehtosopimusta noudattavan työnantajan periä ammattiliittojen jäsenmaksut ja tilittää ne.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n on ilmoittanut luopuvansa keskusjärjestösopimuksista. Näissä sopimuksissa on sovittu muun muassa työntekijöiden ammattiliittojen jäsenmaksujen perimisestä ja tilittämisestä. Suomen Yrittäjien neuvontapalvelusta onkin tiedusteltu, tuleeko yleissitovaan työehtosopimusta noudattavan työnantajan periä ammattiliittojen jäsenmaksut ja tilittää ne.

– Työehtosopimusta yleissitovuuden perusteella noudattavan työnantajan ei tarvitse tilittää ammattiyhdistyksen jäsenmaksuja, Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Albert Mäkelä kertoo.

Näin siksi, että yleissitovuuden perusteella työnantaja on velvollinen noudattamaan vain työehtosopimuksen määräyksiä niistä työsuhteen ehdoista ja työoloista, jotka koskevat työntekijän tekemää tai siihen rinnastettavaa työtä. Näillä määräyksillä tarkoitetaan ehtoja työsopimuksissa, kuten esimerkiksi palkkaus, työaika ja vuosiloma.

– Ammattiyhdistyksen jäsenmaksun tilitystä ei voida pitää työehtosopimuksen määräyksenä niistä työsuhteen ehdoista ja työoloista, jotka koskevat työntekijän tekemää työtä, Mäkelä sanoo.

Entä työnantajaliittoon kuuluvat?

Sen sijaan työnantajaliittoon kuuluvalla järjestäytyneellä työnantajalla tilitysvelvollisuus voi kuitenkin Mäkelän mukaan olla työehtosopimukseen perustuen.

Joissakin työehtosopimuksissa on sovittu, että työnantaja pidättää työntekijän palkasta ammattiliiton jäsenmaksut ja tilittää ne tämän jälkeen ammattiliitolle.

– Myös silloin, jos työnantaja ja työntekijä ovat keskinäisesti esimerkiksi työsopimuksessa sopineet jäsenmaksujen tilittämisestä, tulee työnantajan tilittää ne tämän jälkeen ammattiliitolle, Albert Mäkelä sanoo.

Mikä yleissitovuus?

Työehtosopimuksen yleissitovuus tarkoittaa sitä, että työnantajan on noudatettava vähintään valtakunnallisen, asianomaisella alalla edustavana pidettävän työehtosopimuksen määräyksiä niistä työsuhteen ehdoista ja työoloista, jotka koskevat työntekijän tekemää tai siihen lähinnä rinnastettavaa työtä.

Työnantajan on noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä riippumatta siitä, kuuluuko työnantaja työehtosopimuksen tehneeseen työnantajaliittoon. Siten myös järjestäytymättömien työnantajien on noudatettava niitä määräyksiä, joista asianomaisella alalla edustavassa yleissitovassa työehtosopimuksessa on sovittu.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi