YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Eläketurvakeskus kommentoi ihmetystä aiheuttaneita YEL-työtuloehdoksia: ”Laskuri vain apuväline”
Eläketurvakeskuksen johtaja kommentoi YEL-työtulolaskurin toimivuutta Yrittajat.fille.
Uutisoimme viime viikolla yrittäjä Arttu Muukkosen saamasta YEL-työtuloehdotuksesta, joka oli pahasti virheellinen yrittäjän todellisiin tuloihin nähden. Lue aiheesta lisää täältä.
Eläkeyhtiöiden yrittäjille lähettämien YEL-työtuloehdotusten pohjana käytetään Eläketurvakeskuksen (ETK) YEL-työtulolaskuria, jonka toimivuus on herättänyt kritiikkiä aiemminkin.
ETK:n johtaja Allan Paldanius kertoo Yrittajat.fille lähettämässään sähköpostissa, että laskuri on vain apuväline.
”Eläkealan yhteinen YEL-työtulolaskuri otettiin käyttöön hieman ennen vuoden 2023 lainmuutosta. Tällöin eläkeyhtiöille tuli velvollisuus tarkistaa yrittäjien työtulot kolmen vuoden välein. Tämän tehtävän apuvälineeksi eläkealalla tehdyn YEL-työtulolaskurin tavoitteena oli, että työtulot määrittyvät helpommin ja yhdenmukaisella tavalla oikealle tasolleen eläkelaitoksesta riippumatta. Laskuri on apuväline, jonka pohjalta aloitetaan työtulokeskustelu eläkelaitoksen ja yrittäjän välillä”, Paldanius selvittää.
Automaattinen liikkumavara
Ennen laskuria työtulojen määrittämisessä käytettiin apuna yrittäjäjärjestöjen kanssa yhteistyössä tehtyä Työtulo-opasta.
”Siinäkin määriteltiin työtulosuosituksia mediaanipalkkojen, oman liikevaihdon, työntekijöiden lukumäärän jne. avulla. Uusi laskuri korvasi vanhan työtulo-oppaan. Uuden laskurin antamat työtulosuositukset vastaavat aiemman työtulo-oppaan antamia suosituksia. Laskuri antaa työtulosuosituksen yrittäjän oman liikevaihdon sekä toimialan palkka- ja liikevaihtotiedon perusteella. Pohjatietoja saadaan Tilastokeskukselta ja Verohallinnolta. Jos yrittäjän omalla toimialalla ei ole tarpeeksi yrittäjiä, mediaaniliikevaihto lasketaan ”karkeammasta” toimialasta, joten se ei aina vastaa suoraan hänen omaa toimialaansa”, Paldanius kirjoittaa.
Paldaniuksen mukaan laskurista saatu työtulosuositus on arvio. Eläkelaitos vastaa työtulon vahvistamisesta, ja laskurin antamasta suosituksesta voidaan hänen mukaansa poiketa.
”Suosituksessa on automaattisesti laaja +/- 30 prosentin liikkumavara. Mekaaninen laskuri ei osaa ottaa jokaisen yrittäjän yksilöllistä tilannetta huomioon. Joskus työtuloehdotuksessa saattaa olla taustalla myös yrittäjän useamman yrityksen liikevaihdot. Siksi on tärkeää, että yrittäjä käy aina saamansa työtuloehdotuksen läpi ja tekee tarvittaessa korjauspyynnön eläkelaitokselleen”, Paldanius kirjoittaa.
YEL-työtulolaskuriin voi perehtyä tarkemmin Työeläke.fi-sivustolla.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi