15.11.2018 klo 06:14
Uutinen

Eläkkeelle jääminen yrittäjyydestä ei aina ole ihan helppo siirtymäriitti – ”Myös eläkkeelle jäävät yrittäjät tarvitsevat neuvoja ja tukea yrittäjäjärjestöltä”

Moni yrittäjä punnitsee eläkkeelle jäämisen ajankohtaa tarkkaan. Luopuminen omasta yrityksestä voi tuntua hypyltä suureen tuntemattomaan. Yrittäjäjärjestö tarjoaa eläkkeelle jäämisen kintaalla olevalle yrittäjälle parhaat neuvot muutosvaiheen tueksi. Ja mikä parasta: Jäsenyydestäkään ei tarvitse luopua!

– Laitetaan oma yritys pystyyn niin kyllä töitä piisaa!

Näin tokaisi Paula Ahopelto puolisolleen Pekka Ahopellolle 80-luvun alussa. Koska vasta valmistuneen vaimon työnhaku ei ollut tuottanut toivottua tulosta, alkoi ajatus yhteisestä yrityksestä itää. Muutto Enontekiölle sinetöi päätöksen. Vuonna 1983 päivänvalon näki Tunturilapin Leipä ky, jonka rinnalle 13 vuotta myöhemmin, vuonna 1996 nousi vielä toinen yritys, Erämaakota Oy.

– Oma yritys oli vain pieni kokeilu. Hiljalleen se kuitenkin laajeni niin, että lopulta koko kokeilu kesti kaikkiaan 35 vuotta. Jos joku olisi sanonut, että tulet olemaan leipomolla maitohapoilla näin pitkään, olisin varmasti kieltäytynyt, Pekka Ahopelto nauraa.

Tunturilapin Leipä ky myytiin tänä kesänä Lapin Leipomo oy:lle ja Erämaakota oy palvelee asiakkaita samalla paikalla ja samalla konseptilla edelleen – mutta nyt vetovastuussa ovat jo uudet yrittäjät.

Yrittäjäjärjestössä yli eläkepäivien

Tänä syksynä Ahopellot jäivät onnellisesti eläkkeelle, mutta sen enempää yrityksen kuin yrittäjäjärjestön ovia ei pantu selän takana säppiin. Enontekiön Yrittäjiin heti sen perustamisen jälkeen liittynyt pariskunta vaikutti Lapin Yrittäjien paikallisyhdistyksessä läpi yrittäjyysvuosikymmenten – ja niiden yli.

– Vaimo vaikuttaa edelleen yrityksemme hallituksessa ja olemme molemmat aktiivisesti mukana yrityksen arjessa uusien yrittäjien tukena. Ja minä toimin edelleen Enontekiön Yrittäjien hallituksessa, Pekka kertoo.


– Aina sanotaan, että pienet yrittäjät pitävät tämän maan pystyssä. Mutta se on aika suuri vastuu pienille yrityksille etenkin jos he eivät pääse edes mukaan neuvottelupöytiin ja jos heidän äänensä ei pääse kuuluviin. Näiden asioiden takia minäkin halusin jatkaa Enontekiön Yrittäjien hallituksessa vielä eläkepäivillä, kertoo hiljattain vaimonsa kanssa eläkkeelle jäänyt enontekiöläisyrittäjä Pekka Ahopelto. Kuva: Lapin Kansan arkisto.

Ahopeltojen tapaan moni eläkkeelle jäävä yrittäjä pysyy yrittäjäjärjestön ja oman paikallisyhdistyksensä jäsenenä vielä eläkkeelle siirtymisen jälkeen. Syitä on varmasti monia. Osa haluaa olla mukana hallituksen toiminnassa ja pyrkiä sitä kautta edistämään lappilaisten yrittäjien asiaa. Osa taas jää kannatusjäseniksi, eli maksaa jäsenmaksuja tukeakseen toimintaa, jonka on yrittäjyysvuosiensa aikana kokenut hyväksi.

– Tärkeintä on ajaa olemassa olevien pienten yritysten asiaa. Myös eläkkeelle jäävät yrittäjät tarvitsevat neuvoja ja tukea yrittäjäjärjestöltä. Siksi halusin olla mukana Enontekiön Yrittäjien hallituksessa vielä eläkepäivilläkin. Sitä paitsi, nyt minulla on pelkkää aikaa, Pekka Ahopelto perustelee.

Eläkkeelle jääminen on uhka ja mahdollisuus

Yrittäjyydestä eläkkeelle jääminen ei välttämättä ole helpoin mahdollinen siirtymäriitti. Se vaatii uskallusta hypätä uuteen niin henkisesti, fyysisesti kuin taloudellisesti. Lisäksi se kysyy rohkeaa sydäntä, joka on valmis luopumaan omasta luomuksesta ja luovuttamaan sen esimerkiksi jatkajien käsiin. Ahopeltojen perustaman Erämaakodan kohdalla yrityskaupat hoituivat oman suvun sisällä ja yritystoiminta jatkuu entiseen malliin nuoremman polven ollessa ohjaksissa. Yrityksen ruorista hellittäminen ei tuottanut Ahopelloille tuskaa.

– Jos olen ihan rehellinen, niin ei tämä ole ollut haikeaa, pikemminkin helpotus! Töitä ei ole ikävä, koska niitä on saatu tähän ikään mennessä tehdä ihan tarpeeksi. Nyt haluan hetken aikaa vain olla, erityisesti kotona, jossa en ole 35 vuoteen paljon ehtinyt olemaan, Paula Ahopelto naurahtaa.

Kysyttäessä yritystoiminnan menestyksen salaisuuksista ja tekijöistä, jotka ovat mahdollistaneet mukavan ja helpon eläkkeelle siirtymisen, kuittaavat Ahopellot syntyneensä ”onnellisten tähtien alla”. Totuus lienee kuitenkin arkisempi: uuttera työnteko tuotti hyvää satoa ja menestyksekkään yritystoiminnan ansiosta myös eläkkeelle jääminen oli taloudellisesti turvattu. Ahopellot tietävät, että toisenlaisiakin tarinoita on.

– Moni lappilainen yrittäjä painaa töitä jopa 80 – 90 -vuotiaaksi asti. Toiset jatkavat tietysti vapaasta tahdostaan, mutta toiset joutuvat jatkamaan esimerkiksi siksi, että yritystä ei saada myytyä. Lopettaminen on riski etenkin jos pienen eläkkeen päälle kasaantuvat vielä yrityksen velat, Pekka Ahopelto huokaa.

Paikallisyhdistyksen hallituksessa toimiessaan Ahopelto on pyrkinyt ja pyrkii edelleen lisäämään keskustelua erityisesti pienten yrittäjien tilanteesta, eläkkeelle jäämisen haasteista ja eläketurvan merkityksestä.

Eläkkeellä ehtii ympäri Suomen

Ahopeltojen eläkepäivien suunnitelmiin kuuluu rennon kotoilun lisäksi myös sukulaisvierailujen tekeminen eri puolille Suomea hajaantuneiden sisarusten ja lasten luokse. Perhetapaamiset ovat yrityskiireiden tähden olleet tiukassa. Se ei kuitenkaan johdu siitä, että Enontekiö olisi hankalan matkan takana. Ahopeltojen näkemyksen mukaan kaikki muut ovat kaukana ja Enontekiö keskellä kaikkea.

– Lapissa asuvien, ja etenkin Lapissa toimivien yrittäjien on tärkeää olla ylläpitämättä stereotypiaa siitä, että Lappi olisi kaukana kaikesta ja että täällä olisi siksi hankalaa elää ja yrittää. Parhaassa tapauksessa omaa yritystä saa pyörittää täällä, kuten missä tahansa muuallakin aina eläkepäiviin asti, Ahopelto huomauttaa.

Seniorijäsenyys

Seniorijäsenyys on aktiiviyrittäjätoiminnasta luopuneelle jäsenyrittäjälle mahdollisuus jatkaa toimintaa yrittäjäjärjestön parissa.

Seniorijäsenet ovat järjestölle suuri voimavara. Heillä on paljon arvokasta kokemusta ja tietoa yrittäjyydestä siirrettäväksi nuorelle yrittäjäpolvelle.

Yrittäjänä toimineen henkilön on mahdollista jatkaa jäsenyyttä seniorijäsenenä seuraavien edellytyksien täyttyessä:

  • seniorijäsenenä voi olla entinen yrittäjä, joka on luopunut omasta yritystoiminnastaan eikä enää täytä varsinaisen jäsenen kriteereitä
  • henkilö tai hänen aviopuolisonsa yritys on ollut aikaisemmin paikallisyhdistyksen jäsen

Seniorijäsenelle on käytössään:

  • Yrittäjäsanomat –lehti
  • neuvontapalvelut numerossa 09 229 222
  • sähköiset uutiskirjeet
  • tapahtumakutsut
  • jäsenetuja, mm. Teboilin polttoainealennus ja Fennian vakuutusetuja
  • seniorijäsenyys maksaa 50 euroa vuodessa.
  • kysy lisää aluejärjestöstä

Lähde mukaan senioritoimintaan ja jatka viihtymistä hyvässä seurassa!