Elinvoimaa ostoilla ja myynneillä

Viime viikolla Viitasaarella kokoonnuttiin pienten yritysten omistajanvaihdosten äärelle Sampo Kaulasen ja keskisuomalaisten yrittäjien tarinat kärkinä. Puolentoista vuoden ajan Keski-Suomessa on kutsuttu yrittäjiä pohtimaan oman yrityksen myyntiä tai uuden ostamista. Asiantuntijat ovat kouluttautuneet ja auttajaverkosto on tutustunut toisiinsa, rooleja on kirkastettu ja palveluja konseptoitu. On rakennettu myyjien ja ostajien avuksi tarkoitettu verkkopalvelu tulevaisuutta varten. Kaikki tämä OmistajaKS – Omistajanvaihdoksista elinvoimaa (ESR) -hankkeessa.

Omistajanvaihdoksista puhuminen saattaa täysi vauhti päällä olevassa yrityksessä tuntua yhtä kiinnostavalta kuin keskustelu avioerosta hääsuunnittelun yhteydessä. Yrittäjälle oma yritys on hyvin henkilökohtainen asia, ja siinä osa yrittäjyyden vahvuudesta juuri piilee. Omistajanvaihdos on kuitenkin paljon laajempi kysymys. Elämäntilanteet, kiinnostuksen kohteet ja markkinan mahdollisuudet vaihtelevat. Tehdyllä työllä on aina merkitys ja jälki. Työ kannattaa suunnitella niin, että se jatkuu, vaikka itse siirtyisi uusiin projekteihin. Kun yritys on aina myyntikunnossa, on yrittäjän helpompi hengittää ja elämä täynnä vaihtoehtoja koko ajan.

Yrityksen ostaminen on valtava mahdollisuus työllistyä ja monelle myös vaurastua pidemmällä tähtäimellä. On helpompaa ja halvempaa lähteä rakentamaan uutta jo toimivalle pohjalle ja olemassa olevalle asiakaskunnalle kuin tulla uutena toimialalle. Joillakin aloilla markkinoille tulon kustannukset saattavat olla yllättävän suuret, ja konkarikilpailijat osata pelin kiusallisen hyvin. Voi olla hyvä ratkaisu mennä ensin töihin kokeneen konkarin oppiin ja siitä siirtyä yhdessä suunnitellen kohti omistajuutta. Konkariyrittäjä voi haluta jopa rahoittaa kauppaa osittain, jotta muu rahoitus saadaan järjestymään. Vaihtoehtoja löytyy.

Eletään murrosaikaa taloudessa, yhteiskunnassa ja aluekehityksessä. Toisen yrityksen ostaminen oman nykyisen yrityksen osaksi saattaa olla mahdollisuus selvitä eteenpäin ja hankkia sellainen liikevaihto sekä asiakasmäärä vaikkapa uuden tuotepaletin myötä, että ylipäänsä on mahdollista jatkaa yrittäjänä. Kivijalat pienemmissä ja isommissakin kunnissa ovatkin melkoisia monialakonserneja.

Myyntikunto myyjän puolella ja ostajakunto ostajapuolella ratkaisevat. Ne myös tukevat toisiaan, jotta kaupan rahoitus järjestyy. Pankit ovat jatkuvasti kiristyvän sääntelyn piirissä, ja niiden mahdollisuudet rahoittaa pk-yrityksiä valitettavasti heikkenevät. Tähän pitää vaikuttaa EU-tasolla ja huomata suomalaisten pienten yritysten erityispiirteet.

Omistajanvaihdokset ovat mitä suurimmissa määrin myös kuntien asia. Elinvoima tulee yrittäjyydestä työpaikkojen, verotulojen ja kiinnostavan yksityisen palveluvalikoiman osalta. Arjen tueksi ja iloksi tarvitsemme laajan kirjon palveluja, jotta seudulle on innostavaa jäädä tai tulla uutena asukkaana ja yrittäjänä. Myös kiinnostava yrittäjäverkosto vaikuttaa sijoittumispäätöksiin. Ilman yllä kuvattuja mikro-monialakonserneja kunnat olisivat ankeita paikkoja asua, elää ja yrittää.

Työ omistajanvaihdosten eteen jatkuu, ja sen on pakko jatkua.

Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 21.8.2023.