YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ensimmäisenä onnettomuuspaikalle virtuaalisesti, huittislaiset sisarukset rakensivat ainutlaatuisen työkalun ensiapukoulutukseen
Ajat autoa ja juttelet puhelimessa arkipäiväisiä asioita. Yhtäkkiä edessäsi näkyy jotakin epätavallista. Autot ovat ajaneet nokkakolarin ja savupatsas nousee korkealle. Tapahtumat pyörähtävät käyntiin VR Safen luomassa virtuaalitodellisuudessa.
Huittislaiset ensiapualan kouluttajat, yrittäjät ja sisarukset Hanna Immonen ja Kaisa Telilä ovat ensimmäisinä Suomessa luoneet ensiapukoulutukseen virtuaalitodellisuutta hyödyntävää oppimateriaalia. Idea lähti kenttäkokemuksista.
– Yksi teema nousee koulutuksissa jatkuvasti esille. Kuivaharjoittelu ja lavastetut onnettomuustilanteet herättävät ihmisissä aina samat jatkokysymykset. Miltä se tositilanteessa mahtaa tuntuu? Miten reagoisin, kun tulisin ensimmäisenä onnettomuuspaikalle? Osaisinko toimia?, luettelee Hanna Immonen.
Kaisa heittää faktaa peliin
– Lähitapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan 52 prosenttia vastaajista kokee, ettei pystyisi tekemään mitään onnettomuustilanteessa. Osaamattomuudentunne korottaa kynnystä auttaa, vaikka siihen velvoittaa jo lakikin.
Ensiapuammattilaiset päättivät etsiä uutta pontta koulutukseen. Kilpailu ensiapukoulutuksessa kiristyy, ja yritys halusi erottua massasta. Avuksi valjastattiin virtuaalitodellisuus.
– Tyttäreni Sanni opiskelee mainonnan suunnittelua Turussa ja tuntee alan uusimmat trendit ja tekniikat. Hän ehdotti ensimmäisenä virtuaalitodellisuuden eli tekotodellisuuden valjastamista koulutuksen työkaluksi, Hanna taustoittaa.
Uusi työkalu lisää kiinnostusta opiskeluun. Koulutusten järjestäjät voivat ostaa VR Safen käyttöoikeuden, johon sisältyy asennus- ja käyttökoulutus.
Uusi työkalu lisää kiinnostusta opiskeluun. Koulutusten järjestäjät voivat ostaa VR Safen käyttöoikeuden, johon sisältyy asennus- ja käyttökoulutus.
Sisarusten pään päälle syttyi heti lamppu
– Olimme saman tien intoa piukassa. Suunnittelu lähti käyntiin noin vuosi sitten. Heti jouluksi pukki toi virtuaalilasit, jotta pääsimme tutustumaan tekotodellisuuteen omin silmin. Formaatti ja sen huikeat mahdollisuudet tulivat nopeasti tutuksi ja kehitystyö sai vauhtia.
Hanna ja Kaisa valitsivat ensimmäisen virtuaalitodellisuuskoulutuksen aiheeksi auto-onnettomuuden, jossa asetutaan onnettomuuspaikalle ensimmäisenä saapuneen saappaisiin.
Yrittäjien idea sai ELY-keskukselta kehittämishankestatuksen ja lisäksi Tekesin innovaatiosetelin. Käsikirjoitus syntyi yli 10 vuoden koulutuskokemusten pohjalta.
– Halusimme pitää äänimaailman repliikkejä myöten mahdollisimman aitoina, emme esimerkiksi kirjoittaneet yksityiskohtaisia vuorosanoja näyttelijöiden suuhun, vaan tilanne eli kuvauspaikalla autenttisuuden säilyttämiseksi. Halusimme aitoutta, emme oppikirjamaisuutta, yrittäjät kertovat.
Käsikirjoittajat hyödynsivät paitsi koulutustaan myös omakohtaisia kokemuksiaan
– Olen itse osunut ensimmäisenä onnettomuuspaikalle. Tiedän tunteen, Kaisa Telilä kertoo.
Video kuvattiin viime kesänä Alastaron varalaskupaikan lähellä. Kylmä ja sateinen kesä oli tehdä tuotantoryhmälle tepposet. Lupa-anomukset, tien sulkeminen ja yli 20 hengen tuotantoryhmän liikuttelu ja itse kuvaus on iso prosessi, joka jo kerran jouduttiin vesisateen takia siirtämään. Onneksi löytyi sopiva poutapäivä, ja taltiointi saatiin toteutuksi.
Yrittäjät kiittävät videotuotannossa mukana olleita. Toteutusryhmä löytyi Helsingistä, mutta tuotannossa loistaa myös vahva paikallisväri.
– Viranomaisyhteistyö poliisin ja ELY-keskuksen kanssa sujui hienosti ja paikalliset yrittäjät sekä VPK:t lähtivät innokkaasti mukaan.
Panostus oli tämän kokoluokan yritykselle suuri, ja innovaatio nieli aikaa ja rahaa.
– Päätimmekin heti, että näin perusteellinen suunnittelutyö ja toteutus kannattaa jalostaa myös muiden käytettäväksi. Oppimateriaali sopii ensiapukursseille, ammattikuljetuskoulutukseen ja autokouluihin sekä eri alan yrityksiin. Tuote sopii mainiosti myös ”sisäänvetotuotteeksi” vaikkapa messuosastolle, Immonen luettelee.
Ensiaputaitojen ylläpito on paitsi tärkeää ja hyödyllistä, myös lakisääteistä heti, jos yrityksellä on yksikin työntekijä. Laki koskee myös pienen tapaturmariskin ympäristöjä, kuten konttoreita, Hanna Immonen ja Kaisa Telilä muistuttavat.
Koulutuskentällä uusi oppimateriaali tulee tarpeeseen
– Ensiaputaidot pitää päivittää kolmen vuoden välein, ja ainakin itse haluamme omissa koulutuksissamme tarjota aina jotakin uutta. VR tuo kiinnostavan lisän, Telilä jatkaa.
Video on kuvattu 360-tekniikalla, joten lasit päässä pääsee seuraamaan tapahtumia edessä ja takana, sivuilla sekä ylhäällä ja alhaalla.
– Neuvommekin osallistujia tarkkailemaan ympäristöä alusta alkaen mahdollisimman laajasti ja tarkasti. Videon jälkeen käymme tapahtumat ja havainnot läpi selkeän kyselykaavakkeen avulla. Tapahtumat herättävät paljon keskustelua. Palaute on ollut erittäin positiivinen. Ihmiset ovat kiitelleet omakohtaisuutta ja autenttisuutta, yrittäjät kertovat.
Yhteystiedot
VR SAFE
Hanna Immonen – 040 728 3872 – hanna@vrsafe.fi
Kaisa Telilä – 040 751 8278 – kaisa@vrsafe.fi
Teksti: Maiju Junko
Kuvat: Joonas Salli