YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tiedenaiset. Kuvassa vasemmalta: Jenni Puoliväli-Oksala, Sanni Härmä, Jemiina Kemppainen, Jasmiina Pöntinen (etualalla istuen), Minni Nevalainen, Heidi Kinnunen ja Anniina Halonen. Kuvaaja: Nita Vera
27.12.2021 klo 09:27
Uutinen

Eri tieteenalojen naiset löysivät toisensa somesta ja nyt he ovat Tiedenaiset Oy – Tavoitteena väärän terveystiedon kitkeminen

Seitsemän eri tieteenalaa edustavaa ystävystä ja naista toimii sosiaalisen median kanava Instagramisssa torjumassa virheellisiä terveysväittämiä. Suosio ja kysyntä on johtanut siihen, että pari vuotta yhdistyksenä toiminut Tiedenaiset muuttui joulukuussa osakeyhtiöksi.

Kaikki lähti somekohusta vuonna 2019. Sosiaalisessa mediassa kiersi virheellisiä ravitsemusväittämiä kouluruokaan liittyen. Väitteitä kommentoidessaan tulevat Tiedenaiset löysivät toisensa.

Naiset perustivat yhteisen vertaistuki- ja keskusteluryhmän, jossa myös oikolukivat toistensa tekstejä ja tekivät faktantarkistusta. Kaikki kokivat yhteistä paloa torjua kyseenalaisia terveysväittämiä sosiaalisessa mediassa.

– Siitä syntyi ajatus, että miksi emme yhdistäisi voimiamme yhteiselle sosiaalisen median alustalle, kun jo teimme hommia kukin tahollaan, Tiedenaisten toiminnanjohtaja Jemina Kemppainen kertoo.

Tiedenaiset syntyi Instagramiin kesäkuussa ja yhdistys syyskuussa.

– Järjestäytyneenä pystyimme hakemaan hankerahoitusta ja saimmekin apurahan Tieteen tiedotus ry:ltä.

Sittemmin näkyvyys on kasvanut ja tilausta oikealle tiedolle on. Erityisesti koronapandemia on kasvattanut näkyvyyttä, eivätkä naiset ole ehtineet edes vastata jokaiseen kyselyyn.

– Osakeyhtiönä voimme tarjota monipuolisempia palveluita. Näkyvin osa työtämme on sosiaalisen median sisällöt, mutta meillä on ollut vähän resurssipulaa. Jatkossa voimme toimia systemaattisemmin, hakea ulkopuolista rahoitusta ja tuloja. Tarkoitus on kasvattaa palveluitamme webinaareihin, koulutussisältöihin, luentoihin ja tapahtumiin. Jatkossa voimme aktiivisemmin myydä ulospäin. Tähän asti olemme lähinnä vastanneet pyyntöihin, Kemppainen kertoo.

Tiedenaiset ovat jo julkaisseet kaksi kirjaa: To do: terveys ja Isosisko. Kaikki muuttuu!

Seuraavaksi yritys saa uudet verkkosivut, joilla on blogialusta.

Teemana terveys

Kemppainen on fysioterapeutti ja liikunta-alan ammattilainen, joka on jo aikaisemmin toiminut yksinyrittäjänä. Jenni Puoliväli-Oksala on lääketieteen lisensiaatti, anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri. Sanni Sadetuuli Härmä on kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja ja terveystiedon aineenopettaja, ja Minni Nevalainen on peruskoulun uskonnon, terveystiedon ja psykologian lehtori ja teologian maisteri.

Heidi Kinnunen on ravitsemusasiantuntija ja terveystieteiden tohtorikoulutettava. Jasmiina Pöntinen on laillistettu ravitsemusterapeutti, ja Anniina Halonen on ravitsemusasiantuntija ja maisteriopiskelija.

Tiedenaiset on saanut paljon kyselyitä päästä mukaan porukkaan sekä siitä, miksi heillä ei ole edustusta joltain tietyltä tieteenalalta.

– Brändimme on Tiedenaiset, mutta pääteemamme on terveys. Siksi meillä ei ole esimerkiksi fyysikkoa riveissämme. Lähtökohta on ollut meidän välinen ystävyytemme, eikä meillä ole ollut näkyvää rekrytointia. Se ei ole poissuljettua, mutta ei juuri nyt ajankohtaista, Kemppainen kertoo.

Apua ulkopuolelta

Jos oma asiantuntemus ei ole riittänyt, Tiedenaiset ovat kutsuneet kanaviinsa vieraskynäilijöitä. Viimeisin teema oli raskauteen ja koronarokotukseen liittyvä teemaviikko gynekologian erikoislääkärin kanssa, josta Tiedenaiset olivat saaneet paljon pyyntöjä.

– Tunnistamme asiantuntijuutemme rajat, joten pyydämme tarpeen mukaan apua muiden alojen ammattilaisilta. Vahvuutemme on moniammatillisuus ja -tieteisyys, mikä tuo moniulotteista näkemystä. Meillä on toimiva tiimi kasassa, josta olen todella ylpeä, Kemppainen kertoo.

Osa Tiedenaisista on laittanut kaikki paukkunsa yritykseen ja osa on palkkatöissä. Työnjako menee henkilökohtaisten resurssien mukaan.

– Tavoite on kasvattaa yritystä niin, että voimme työllistää itsemme täyspäiväisesti, mutta osa varmasti pysyy oman alansa palkkatöissä jatkossakin.

Elina Hakola