28.9.2020 klo 08:05
Uutinen

Espoolaisilla pk-yrityksillä vastustuskykyä koronaa vastaan

Espoolaiset pk-yritykset ovat selvinneet koronaviruksen aiheuttamista ongelmista hämmästyttävän hyvin -ainakin toistaiseksi. Samaan aikaan koko muu Uusimaa on joutunut ottamaan vastaan huomattavasti kovemmin koronan aiheuttamia iskuja.

Suhdanneodotukset eivät kuitenkaan lupaile pk-yrityksille kasvua Espoossakaan seuraavien kuukausien aikana. Suhdannenäkymät ovat painuneet hieman negatiivisen puolella eli -1:een. Helsingissä lukema on kuitenkin selvästi heikompi eli -8, Vantaalla jopa -10 ja muualla Uudellamaalla peräti -13. Tulokset käyvät ilmi Pääkaupunkiseudun Yrittäjien, Finnveran ja Työ- ja elinkeinoministeriön Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Negatiivisista suhdanneodotuksista huolimatta pk-yritykset eivät ole aikeissa irtisanoa henkilöstöä, vaan päinvastoin aikovat lisätä henkilöstöä seuraavien 12 kuukauden kuluessa. Henkilöstömäärän osalta Espoossa luku on +8, Helsingissäkin +5. Vantaalla ja muualla Uudellamaalla työllisten määrän odotetaan pysyvän kutakuinkin nykytasolla.

Asiantuntijayrittäjyyden keskukseksi muodostuneen Espoon hyvää tilannetta selittävät mm. Business Finlandin ja ELY-keskuksen myöntämät rahoitukset innovointien edistämiseen, joka on työllistänyt kiitettävästi asiantuntijayrittäjiä. Tarjolla olevat työpaikat keskittyvät paitsi asiantuntijatehtäviin, niin toisaalta erityisesti suorittavaan työhön. Suorittavaan työhön kuten siivoojiksi, huoltotehtäviin tai asentajiksi on alan yrittäjien mukaan erittäin vaikeaa saada tällä hetkellä työvoimaa, vaikka työpaikkoja on kohtuullisen runsaasti tarjolla.

Pk-yritysten liikevaihdon ja kannattavuuden osalta näkymät Uudellamaalla näyttävät samansuuntaisilta kuin muillakin mittareilla mitaten. Espoossa liikevaihto tulee kasvamaan jopa merkittävästi, saldoluvun ollessa +12 ja kannattavuuden osalta +6. Helsingissä ja Vantaalla kasvuluvut ovat vaatimattomat +3 ja +2. Mutta huolestuttavaa on, että helsinkiläisten yritysten osalta kannattavuus sukeltaa jopa -6:een. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisella Uudellamaalla kannattavuus romahtaa -10:een, jossa liikevaihdonkin odotetaan laskevan -6.een.

Koko Suomen ja myös Espoon osalta huolestuttavinta pitkällä aikavälillä on, että investointeihin ei edelleenkään panosteta. Jo muutoinkin alhaisia investointimääriä ollaan kuluvan 12 kuukauden aikana edelleen supistamassa. Espoossa saldoluku on -5 ja koko maassa -13. Positiivista on kuitenkin, että Espoossa innovaatiosatsaukset nousevat +21:een ja Helsingissä aina +24:ään.

”Jos investointeihin ei saada pikaista piristysruisketta innovaatioihin tehtyjen satsausten -kiitos Business Finlandin ja ELYn- avulla, se tulee ajamaan ison joukon tuotannollisia yrityksiä vaikeuksiin kansainvälisessä kilpailussa. Se puolestaan johtaa toistaiseksi kohtuullisesti menestyneiden asiantuntijayritysten palveluiden käytön vähenemiseen. Seurauksena on työllistämistavoitteiden karkaaminen kauas hallituksen tavoitteista”, toteaa Pääkaupunkiseudun Yrittäjien ja Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.