YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Espoolaispubin viskinmaistelussa tarjolla 45 000 euron arvoinen pullo – ”Ferrarin kyydissä on mukavampi istua kuin Toyotan”
Ravintoloitsija ja yrittäjä Petri Löfström järjestää sadannen kerran viskinmaistelun, minkä kunniaksi hän hankki Vaappuva Ankka -pubiinsa 56-vuotiaan superkalliin pullon.
Espoon Kivenlahdessa sijaitsevassa Vaappuva Ankka -pubissa komeilee kunniapaikalla 56-vuotias viskipullo, jonka arvo on yhtä suuri kuin Suomessa uusien autojen keskihinta.
Ravintoloitsija ja yrittäjä Petri Löfström on hankkinut 45 000 euron arvoisen, skotlantilaisen Highland Park -tislaamon viskipullon kruununjalokiveksi syyskuussa pidettävään viskinmaisteluun.
Kyseistä mallasviskiä löytyy koko maailmasta vain 170 pulloa.
Harvinaisen kalliista viskipullosta ovat uutisoineet aiemmin Avec, Länsiväylä ja Iltalehti.
– Harrastajia ympäri Suomea on ilmoittautunut mukaan. Minulle tuli yllätyksenä, että ihmisiä on tulossa jopa Rovaniemeltä ja Joensuusta saakka, Petri Löfström sanoo Yrittajat.fi:lle.
Tähän mennessä osallistujalistalle on kertynyt liki 40 nimeä.
– Olen tyytyväinen, jos saan kuusikymmentä asiakasta mukaan. Jos osallistujia on enemmän, baarissa alkaa tulla ahdasta, Löfström sanoo.
Löfströmin mukaan paikalle saapuu pari aloittelijaakin, jotka eivät koskaan ennen ole olleet mukana viskinmaistelussa.
– He sanoivat, että miksei saman tien maistelisi sellaista viskiä, jota ei koskaan myöhemmin elämässä enää maistele.
Varaslähtö mahdollinen
Viskinmaistelun vetonaulana on huippukallis pullo, ja lisäksi siemaillaan kuutta muutakin Highland Parkin viskiä.
Noin 600 euron osallistumismaksulla kalleimmasta pullosta heruu senttilitra per osallistuja, ja saman verran maistellaan muitakin merkkejä.
Bisnestä yrittäjä ei maistelulla tee, vaikka osallistujalista vielä pitenisi. Syyskuinen maistelu onkin Löfströmille osittain markkinointikikka, jolla hän saa huomiota pubeilleen.
Jos joku haluaa kalleimmasta pullosta maistella viskiä ennen syyskuuta, ravintoloitsija on valmis ottamaan varaslähdön pullon korkkaamisessa.
– Yhden senttilitran tilauksella en sitä avaa, mutta jos joku haluaa maksaa kahdesta senttilitrasta 1 800 euroa, sitten avaan.
Viski on kypsynyt tynnyrissä 56 vuoden ajan. Löfström kertoo, että tislettä häviää joka vuosi tynnyristä parin prosentin verran. Alun perin sitä oli tynnyrissä 500 litraa, ja tänä vuonna enää alle 100 litraa.
Mihin viskin vetovoima perustuu?
Petri Löfströmin yritys Mesta Palvelu Oy perustettiin vuonna 2003. Tällä hetkellä Löfström omistaa kolme Vaappuva Ankka -nimistä viski- ja olutbaaria. Kaksi niistä sijaitsee Espoossa – Kivenlahdessa ja Suurpellossa – ja yksi Vantaan Myyrmäessä.
Jokaisessa viskibaarissa on reilusti yli sata erilaista viskimerkkiä. Lisäksi Löfström pyörittää Olarin Ossi -nimistä pubia.
Löfström kiinnostui viskeistä vuosia sitten, kun pari asiakasta ehdotti, että hän järjestäisi viskinmaistelun.
Sittemmin yrittäjästä tuli intohimoinen viskin ystävä ja maistelujen pitäjä. Syyskuussa pidettävä tilaisuus on sadas viskinmaistelu, jonka hän järjestää.
– Halusin jotakin erityistä merkkipäivän kunniaksi.
Valtaosan kaikista tastingeista Löfström on järjestänyt yhdessä Jarkko Nikkasen kanssa. Nikkanen on yksi maan tunnetuimmista viskiasiantuntijoista, joka työskentelee Highland Parkia edustavan Edrington-juomatalon Suomen-lähettiläänä.
Hän vetää myös Kivenlahden Vaappuvassa Ankassa syyskuussa pidettävän maistelun.
Mikä viskissä kiehtoo Petri Löfströmiä? Mihin juoman vetovoima perustuu?
– Eri viskeissä on valtava määrä erilaisia makuja, paljon enemmän kuin esimerkiksi oluissa. On savuista ja ei-savuista, on cherry-, madeira ja portviinitynnyreissä kypsytettyjä viskejä. Kun maistat viskiä, siitä tulee hyvä fiilis. Viskiä ei juoda humalahakuisesti, hän sanoo.
Entä mikä erottaa kalliimman viskin edullisemmasta niin, että asiakas on valmis maksamaan valtavan suuren summan yhdestä senttilitrasta?
– Pidempään kypsennetty viski on pehmeämpää kuin nuorempi viski. Myös psykologiset seikat vaikuttavat. Viski maistuu paremmalta, kun tiedät nauttivasi jotakin erityistä laatua. Mekanismi on sama kuin, että Ferrarin kyydissä on mukavampi istua kuin Toyotan.
Löfström pitää myös tunnelmasta, joka viskinmaistelussa vallitsee. Viskin siemailu porukalla on kaukana oluthuuruisesta örvellyksestä.
– Baarissa ei ole koskaan muulloin niin rauhallista kuin viskinmaistelussa. Esimerkiksi kerran Suurpellon Vaappuvassa Ankassa 50 ihmistä istui hiirenhiljaa, kun jokainen siemaili yhtä senttilitraa.
Moni asiakas ei osaa kunnolla kertoa, minkälaisesta viskistä he pitävät. Löfströmille paras palkinto ravintoloitsijana on, kun hän onnistuu löytämään kunkin asiakkaan mieltymyksiä vastaavan juoman, jonka makua asiakas kehuu loistavaksi.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Milla Rautiainen
milla.rautiainen@yrittajat.fi