23.5.2018 klo 16:44
Uutinen

Etelä-Pohjanmaa menestyi jälleen elinkeinopoliittisessa kyselyssä

Seinäjoki, Ilmajoki ja Alavus kymmenen kärjessä Suomen Yrittäjien teettämässä Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyssä.

Elinkeinopoliittinen mittaristo-kysely tehdään kahden vuoden välein ja siinä kartoitetaan kuntien ja yrittäjien yhteistyötä ja elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien alueella kyselyyn vastasi 391 yrittäjää.

Etelä-Pohjanmaa sijoittui aluejaossa kolmanneksi. Etelä-Pohjanmaan kuntien saama kokonaisarvosana oli 6,94 valtakunnallisen arvosanan ollessa 6,74.

Alueemme parhaimman kokonaisarvosanan 8,42 sai Ilmajoen kunta sijoittuen kokoluokassa 10 000 – 50 000 asukasta valtakunnalliselle kakkossijalle. Ilmajoki paransi kokonaisarvosanaansa vuoden 2016 kyselystä merkittävästi. Alavus sijoittui sarjassaan sijalle 10. Seinäjoen kaupunki voitti yli 50 000 asukkaan kuntien vertailun. Seinäjoki oli sarjassaan ykkönen myös kaksi vuotta sitten.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko pitää kyselyä hyvänä tapana katsoa miten yhteistyö sujuu ja missä on korjattavaa.

”Mittaristo kertoo, että kuntien ja yritysten yhteistyö menee oikeaan suuntaan. Samalla kysely paljastaa yhteistyön kehittämistä vaativia kohteita. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien hankintaneuvonnan palveluja voidaan jatkossa tarjota kohdistetummin niihin kuntiin, joiden julkisissa hankinnoissa on vastaajien mielestä kehitettävää”, Risikko sanoo.

Yrittäjät antoivat arvionsa kunnan elinkeinopolitiikasta ja resursseista, kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydestä, viestinnästä ja tiedottamisesta, koulutuksesta ja osaamisesta, kunnan hankintapolitiikasta, kuntapalveluista ja infrastruktuurista sekä seudullisen kehittämisyhtiön toiminnasta.

”Ilmajoen Yrittäjien hallituksessa olemme kokeneet, että yrittäjien ja kunnan yhteistyö on hyvällä mallilla, se on sujuvaa ja jouhevaa. Tieto kulkee kunnan ja yrittäjien välillä mainiosti. On hienoa kuulla, että myös yrittäjäjäsenet ovat kokeneet yhteistyön kunnan kanssa toimivaksi”, Ilmajoen Yrittäjien puheenjohtaja Pekka Harjula sanoo.

Ilmajoen kunnanjohtajan, Seppo Pirttikosken mukaan avoimet ja luottamukselliset suhteet kunnan johdon ja yrittäjien välillä ovat avain Ilmajoen hyvään sijoitukseen kyselyssä. ”Asiaan voi osin myös vaikuttaa se, että kunnallisvaaleissa meillä tuli valituksi runsaasti yrittäjätaustaisia luottamushenkilöitä toimielimiin”, Pirttikoski sanoo.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki on kiitollinen yrittäjien positiivisesta palautteesta. ”Olemme tehneet määrätietoisesti työtä sen eteen, että yhteistyö yrittäjien ja kaupungin välillä sujuisi ja että Into Seinäjoki tulisi tutummaksi yrityksille. Koko kaupungin konserniyhtiöt haluavat palvella yrityksiämme ja asukkaitamme aina vain paremmin. Haluamme toimia jouhevasti ja niin nopeasti kuin se olosuhteet huomioon ottaen on mahdollista”, Rasinmäki sanoo.

Seinäjoen Yrittäjien puheenjohtaja Ossi Viljanen on erittäin tyytyväinen Seinäjoen menestykseen. ”Kokenut yrittäjäsukupolvi on luonut hyvän pohjan uusille innostujien sukupolven yrittäjille Seinäjoella ja auttanut heitä menestymään. Menestyminen on nykyään sallittua, toisin kuin joskus ennen. Yrittäjyyden eri ikäryhmien sekoittuminen on se voimavara, jolla Seinäjoki on mennyt eteenpäin. Olemme myös saaneet luotua hyvän yhteyden päättäjiin. Menestyminen edellyttää sitä, että riittävä määrä porukkaa katsoo samaan suuntaan”, Viljanen sanoo.

Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kysely toteutettiin yhteistyössä IROResearchin kanssa 16.2.–16.4.2018 kahdeksatta kertaa. Kyselyyn vastasi 5835 Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjää.

Kuntakohtaiset raportit löytyvät osoitteesta www.yrittajat.fi/kunta

Lisätiedot:

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät

Toimitusjohtaja Heikki Risikko 050 3175 145

Puheenjohtaja Anne Niemi 0400 661 635