YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

18.9.2017 klo 10:22
Uutinen

Fennovoima arvioi saavansa rakentamisluvan vuonna 2019

Fennovoima jätti rakentamislupahakemuksensa valtioneuvostolle kesällä 2015. Hakemuksessa kuvataan yleisellä tasolla muun muassa valittu laitospaikka, laitostyyppi, tärkeimmät turvallisuusjärjestelmät sekä Fennovoiman organisaatio. Ydinvoimalaitoksen rakentamisluvan myöntää valtioneuvosto, ja sen edellytyksenä on myönteinen turvallisuusarvio Säteilyturvakeskus STUKilta. Fennovoima toimittaa parhaillaan STUKille ydinvoimalaitoksen suunnitteluaineistoa arvioitavaksi.

”Olemme arvioineet työn edistymistä ja päättäneet siirtää tavoitteemme luvan saamiseksi vuodelle 2019. Suomalaisten vaatimusten ja lainsäädännön huomioiminen suunnittelutyössä on vienyt laitostoimittajalta enemmän aikaa kuin alun perin odotimme. Koska ensimmäisen kahden vuoden aikana dokumenttien toimitus on ollut arvioitua hitaampaa, ei myöskään Säteilyturvakeskus ole päässyt tekemään omaa arviointityötään siinä mittakaavassa kun he olivat suunnitelleet”, Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki kertoo.

Hemmingin mukaan suunta on kuitenkin oikea. Laitostoimittaja ja pääsuunnittelija ovat muun muassa tuoneet lähes sata uutta asiantuntijaa Helsinkiin kevään ja kesän aikana. Tämä on nopeuttanut työtä huomattavasti.

Hanhikivi 1 -laitoksessa hyödynnetään Rosatomin VVER-teknologiaa.

”Rosatom on rakentanut kymmeniä ydinvoimalaitoksia ympäri maailmaa, mikä tekee heistä maailman kokeneimman ydinvoimalaitosten toimittajan. Olen siis luottavainen lopputuloksen suhteen. Meille on iso etu, että Hanhikivi 1:n referenssilaitos LAES-2 valmistuu ensi vuonna Sosnovy Boriin. Meillä on kaikki viimeisin tieto ja oppi käytössämme rakennusvaiheessa”, Hemminki lisää.

Fennovoima antaa tarkennetun arvion rakentamislupa-aineistojen aikataulusta, kun kokonaisaikataulu on analysoitu yhdessä laitostoimittajan kanssa.

Valmistuttuaan Hanhikivi 1 tuottaa vuodessa noin 9 TWh päästötöntä sähköä. Suomen sähkönkulutus vuonna 2016 oli noin 85 TWh.