14.3.2017 klo 17:29
Uutinen

Fondia on hyvän työelämän asialla, kunnianhimoisesti

Lakipalveluyritys Fondian työkulttuuri pudistelee pölyjä perinteikkään lakialan hartioilta. Uudenlainen ote työhön koskee sekä henkilöstöä että asiakasyrityksiä.

Marianne Saarikko Janson tervehtii lämpimästi, pysähtyy kuuntelemaan, ja kättelee pitkään. Vastaanotto on yhtä mutkaton kuin koko miljöö Fondian Oyj:n toimitiloissa Lönnrotinkadulla. Samanlaisena Saarikko Janson toivoo koko yrityksen välittyvän asiakkaille: helposti lähestyttävänä ja asiakasta kuuntelevana.

Liikejuridiikkaan erikoistuneessa lakipalveluyrityksessä ollaan pikkuisen kapinallisia. Yhtiö ei ole asianajotoimisto, sillä yrityksen rakenne ei noudata ikiaikaista Asianajoliiton edellytystä, että kaikkien yhtiön osakkaiden on oltava juristeja. Fondiassa oman siivunsa osakkeista omistaa nimittäin myös toimitusjohtaja ja ekonomi Salla Vainio, jolla ei ole lakimiehen koulutusta.

Toinen perinteitä ravisteleva näkemys Fondialla on, että yritys haluaa tuntea asiakkaansa koko bisneksen, sen etuja ja kokonaistarpeita kuunnellen.

Ja sitten on tietysti henkilöstö.

Fondiaanit, joiksi Fondian työntekijöitä yrityksessä kutsutaan, ovat juristeja, mutta myös äitejä ja isiä, joogaharrastajia, koiranulkoiluttajia. Työn ulkopuolista elämää halutaan vaalia niin vahvasti, että sen merkitys on kirjattu kaiken työn keskeiseksi lähtökohdaksi jo yrityksen perustamishetkellä vuonna 2004.

– Fondian perustuslakiin on kirjattu, että me ollaan fantastinen työpaikka. Se on yksi kolmesta lähtökohdasta meillä. Ja se on perustuslaissa siksi, että perustuslaki on niitä lakityyppejä, joita on vaikea muuttaa, Marianne Saarikko Janson painottaa.

Hänen mielestään hyvässä työpaikassa saa olla omissa arkivaatteissa, voi tehdä töitä toimistolla tai kotona, ja sisäiseen palaveriin voi ottaa vaikka lapsen tai koiran mukaan. Työkulttuuriin kuuluu myös, että töissä ollaan vain tarvittava aika ja muulloin vietetään vapaata.

– Kaikki lähtee siitä, että on ihan okei, että on muutakin elämää kuin työ. Kuulostaa ehkä vähän lällyltä, mutta mä uskon, että tehokkaan kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen ihminen on aika poikki. Kun tuntimäärä tasoittuu keskimäärin 8 tunnin tasolle, sen enempää sinulta ei odoteta, Saarikko Janson sanoo.

Fondian uudistusmielinen työkulttuuri on kerännyt niin kotimaista kuin kansainvälistä tunnustusta. Joulukuussa Helsingin Yrittäjät palkitsi Fondian Vuoden 2016 helsinkiläinen yritys -palkinnolla.

Hieman aiemmin yritys sai hopeamitalin Lontoossa MPF Awards 2016 -kilpailun edelläkävijäyritysten kategoriassa. Vuonna 2015 yritys sijoittui hopeasijalle Lontoossa Financial Timesin Game Changers of The Year -kategoriassa, ja onpa Fondia myös nimetty useana vuonna Euroopan parhaaksi lakialan työpaikaksi.

Valmiit paketit yrityksen ulkoistetulta lakiosastolta

Lakialalla liikeidea on perinteisesti tuntilaskutuksella toimivaa bisnestä. Fondia halusi uudistaa alaa palvelumuotoilun kautta: kuinka lakipalvelut olisivat asiakkaalle helposti saatavilla, ja kuinka asiakas saisi toimistolta mahdollisimman hyvän asiantuntemuksen liikejuridisiin kysymyksiin.

Yrityksille myytävä ulkoistettu lakiosasto on palvelukonsepti nimeltä LDaaS eli Legal Department as a Service. Konseptiin kuuluu valmiiksi hinnoiteltuja paketteja, joita voi hankkia yrityksen käyttöön tarpeen mukaan. Suurin osa liikevaihdosta kertyy tuttujen asiakasyritysten lakipalveluista.

Vakituisia kumppaneita Fondialla onkin liikevaihdossa mitaten 75 prosenttia. Loppu muodostuu yksittäisistä toimeksiannoista.

Saarikko Janson tarttuu kynään, piirtää paperille kaksi ympyrää ja hahmottelee verkkoa niiden välille.

– Perinteisesti firmalla on ollut kaksi tapaa hoitaa lakiasiat: palkataan oma lakimies taloon, tai yrityksen koosta riippuen kokonainen lakiosasto, tai sitten ostetaan yksittäisiä toimeksiantoja ulkopuoliselta lakitoimistolta. Näiden kahden väliin jää aika iso alue, joka vaatii palveluntarjoajalta enemmän.

Fondialta ei osteta vain yhden lakimiehen palveluja, vaan käytössä on aina isompi tiimi toimialaan erikoistuneita juristeja.

– Korupuheissa kaikki sanovat, että ‘me ymmärrämme asiakkaitamme’. Karu totuus kuitenkin on, että asiakkaan tarve ja lakimiehen osaaminen siinä suhteessa eivät välttämättä kohtaa. Eikä se ole lakimiehen pahuutta, vaan meidät on jo koulutuksessa viritetty sille taajuudelle, että asiakkaisiin ja keisseihin suhtaudutaan juridisesti, eikä osata nähdä asiakkaan koko bisnestä, Saarikko Janson pohtii.

Tyhmiä kysymyksiä ja avoimuutta

– Jos kirjoitetaan vain vaikkapa jakelusopimusta standardidokumenttina, se ei ehkä ole asiakasyritykselle strategisesti hyvä. Meillä uskalletaan kysyä riittävän pitkään tyhmiä kysymyksiä, jotta päästään pidemmälle asiakkaan tarpeisiin.

Lakiosastoasiakkaat saavat meiltä muun muassa 12 kuukauden lakisuunnitelman, jossa kartoitetaan asiakkaan juridisia tarpeita yhä eteenpäin.

– Me olemme päivittäin tukenasi – se on meidän viestimme ja se on ihan eri viesti kuin mitä yleensä tällä alalla asiakkaalle sanotaan. Mikseivät kaikki tee niin? Koska se on aika vaikeaa, Saarikko Janson myöntää.

– Lisäksi me toimitaan asiakkaan kanssa hyvin avoimesti. Työmme on pilvipalvelussa, jossa ollaan aika paljaana: asiakas voi koska tahansa kirjautua pilveen ja nähdä mitä me ollaan tehty. On oltava valmis altistumaan myös kritiikille, ja uskallettava sanoa että tein nyt tällaisen tosi nopean luonnoksen, joka ei ole viimeistelty. Lakialalla on kuitenkin totuttu siihen, että asiakas näkee vain sen valmiin, hiotun tuotoksen, jossa ei saa olla yhtään kirjoitusvirhettä.

Listautuva lakitoimisto?

– Meidän alalla on parhaimmillaan 40 prosentin voittomarginaali. Hyvä niin, mutta meillä se on noin 15 %, eikä se meistä ole häpeä. Sen sijaan ihmisillä voi ja pitää olla muuta elämää ja vapaa-aikaa, ja yritys toimii kestävällä pohjalla. Toisaalta meillä ei pääse rikastumaan silmittömästi, mutta meillä saa tehdä mielenkiintoisen uran hyvien asiakkaiden kanssa, Saarikko Janson summaa.

Kasvu on kuitenkin yhtiön mielessä. Nyt Fondia kaavailee jälleen uudenlaista muutosta, joka Saarikko Jansonin arvion mukaan on lakipalveluyritysten tulevaisuutta. Aikomuksena on listautua Helsingin pörssin pienten yhtiöiden First North Finland -markkinapaikalle. Yritys hakee kasvua, ja listautumista pohditaan kasvun tueksi. Jos suunnitelma toteutuu, Fondia on Pohjoismaiden ensimmäinen liikejuridiikan alan yritys, jonka osakkeita voi kuka tahansa julkisessa kaupankäynnissä ostaa.

– Se on todella harvinaista, sillä vain juristit ovat perinteisesti voineet omistaa lakitoimiston osakkeita. Tiedän kolme muuta lakialan yritystä maailmassa, jotka ovat listautuneet. Veikkaan kuitenkin, että sellainen tulee ajan myötä yleistymään.

Marianne Saarikko Janson: ”Arvosta työntekijöitäsi!”

Fondia Oyj:n perustaja Marianne Saarikko Janson näkee, että hyvä henkilöstö on hyvän yrityksen kivijalka. Euroopan parhaaksi työpaikaksi monena vuonna nimetty Fondia haluaa, että työntekijät viihtyvät töissä – ja vapaalla.

1. Kuuntele myös firman nuorimpia. Nuorilla on paljon annettavaa, ja heidän kauttaan kuullaan, mistä heidän ikäistensä seurassa puhutaan. Mennään helposti metsään, jos otetaan vain suppea otanta yrityksessä, jossa vain 50+ ikäiset herrat saavat äänensä kuuluviin.

2. Valitse avoin linja. Mieti aina, onko jokin erityinen syy, miksi jotakin asiaa ei voisi jakaa kaikille työyhteisössä. Meidän ei olisi ehkä pakko jakaa tuloslaskelmaa koko henkilöstölle joka kuukausi, mutta se pitää kaikki hereillä. Jos tieto on avoimesti saatavilla, ihmiset ovat itseohjautuvia ja aktiivisempia. (Tämä käytäntö on ollut mahdollista listautumattomana yhtiönä.)

3. Panosta siihen, että on aikaa tehdä asioita yhdessä, vähän Ruotsin malliin. Ei niin, että yrityksen johto sanelee ylhäältä miten asiat tehdään, vaan että kaikki saavat osallistua ja keskustella aiheesta. Silloin myös päätökset ovat yhteisiä. Prosessi on yhtä tärkeä kuin loppupäätelmä.

4. Vuosittaisen kehityskeskustelun sijasta on tärkeää tavata henkilöstöä säännöllisesti. Kerran vuodessa on aivan liian harvoin, mutkattomat kuukausikaffet toimivat meillä hyvin.

5. HR-osastoa tärkeämpi on oma lähin esimies. Hyvä esimies on vastuussa työntekijöiden hyvinvoinnista, HR-osastolta voi sitten tarvittaessa pyytää konsultointia ja vaikkapa apua rekrytoinnissa.

Fondia Oyj toimii Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Henkilökuntaa on tällä hetkellä noin 110. Yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli hieman alle 15 miljoonaa. Marianne Saarikko Janson on Fondia Oyj:n perustaja. Yrittäjinä yhtiössä toimivat lisäksi Mårten Janson, Johan Hammarén ja Timo Lappi. Toimitusjohtaja on Salla Vainio. Joulukuussa 2016 Marianne Saarikko Janson ja Mårten Janson saivat tunnustusta yrittäjyydestä voittamalla Vuoden 2016 helsinkiläinen yritys –palkinnon Helsingin Yrittäjien itsenäisyysjuhlassa.

Juttu on julkaistu alun perin Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -lehden numerossa 1/2017 6.3.2017. Lue koko lehti tästä.

Teksti: Ilona Savitie
Kuvat: Jaana Tihtonen