Kuva: Pixhill
27.3.2023 klo 09:55
Uutinen

Gallup: Lähes 40 prosentilla yrityksistä vaikeuksia löytää työvoimaa

Työvoimapula ei ota hellitäkseen. Nyt peräti 39 prosenttia yrityksistä kertoo vaikeuksista löytää uutta työvoimaa, osoittaa tuore Yrittäjägallup.

Työvoimapula on suurin teollisuudessa ja rakentamisessa, jossa yli puolella yrityksistä on vaikeuksia löytää työvoimaa. Kyselyyn vastanneet yrittäjät esittävät ratkaisuiksi erityisesti paikallista sopimisista ja työttömyysturvan lyhentämistä.

Työvoimapula on kasvanut vuoden 2022 touko- ja elokuusta, jolloin edelliset mittaukset tehtiin. Viisi henkilöä tai enemmän työllistävistä yrityksistä yli 66 prosentilla on hankaluuksia löytää työvoimaa. Tilanne on suunnilleen yhtä paha eri puolilla Suomea.

Joka neljännellä (26 %) yrityksellä työvoimapula on kasvun este.

– Tämä korostaa ongelman vakavuutta, koska mitä vähemmän meillä on kasvua, sitä enemmän joudumme leikkaamaan tulevilla vaalikausilla julkisia menoja, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Kyselyyn vastanneet yrittäjät esittävät useita tehokkaita keinoja vähentää työvoimapulaa sekä uudistamalla sääntelyä että tekemällä yrityksen sisäisiä toimenpiteitä.

Tärkeimmäksi keinoksi nostetaan palkan sivukulujen alentaminen (46 %).

– Tämä kertoo siitä, että eläkejärjestelmäämme ja sen tuottoja on tehostettava ja sairausajanpalkanmaksua on viimein uudistettava. On kohtuutonta, että pieni työnantaja maksaa omasta pussistaan esimerkiksi vapaa-ajallaan sairastuneen työntekijän palkkakuluja eikä saa siitä mitään kompensaatiota, Pentikäinen sanoo.

Muita tärkeitä keinoja ovat paikallisen sopimisen lisääminen (35 %), henkilöperusteinen irtisanomisen helpottaminen (33 %), määräaikaisten sopimusten helpottaminen (31 %) ja sosiaaliturvan uudistaminen siten, että se kannustaa töihin (26 %).

Viime elokuusta erityisesti paikallisen sopimisen lisääminen ja työttömyysturvan lyhentäminen ovat vahvistaneet kannatusta työvoimapulan lääkkeinä.

Yrityksen sisäisinä toimina nousevat paikallinen sopiminen (30 %), harjoittelupaikkojen tarjoaminen (27 %), oppilaitosyhteistyö (25 %), vuokratyövoima (18 %) ja tulospalkkiojärjestelmät (15 %). Erityisesti paikallisen sopimisen tärkeys on kasvanut viime syksystä.

Yrittäjien mukaan Suomen työmarkkinarakenteet estävät ja hidastavat ihmisten työllistymistä.

– Siksi meillä on yli 300 000 25–59-vuotiasta työvoiman ulkopuolella ja yli 250 000 henkeä työttöminä. Samaan aikaan on valtava pula työvoimasta ja työnantajayritysten määrä on voimakkaassa laskussa. Viime vuosina työnantajayrittäjien määrä on vähentynyt lähes kymmenellä tuhannella. Se on merkittävä romahdus, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjät esittääkin, että seuraavan hallituksen aivan keskeinen tehtävä on uudistaa Suomen työmarkkinoita helpottamalla työllistämistä ja keventämällä työllistämisen taakkaa.

Lue lisää tutkimuksesta tästä

Näin kysyttiin

Yrittäjägallupiin vastasi 1 038 pk-yrityksen edustajaa 5.–20.3. 2023.

Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus